Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El talent de Maribel Verdú i Javier Botet es premia en una jornada de fantàstic espanyol

Maribel Verdú i Javier Botet han rebut de la Màquina del Temps per la seva brillant trajectòria. Gaspar Noé presenta la breu però intensa visió sobre la fe i el cinema a 'Lux Aeterna' mentre que 'The Room' explora amb terror els límits de la ment humana.

Sitges 2019 proposa obertament un debat entorn l'estat del cinema de gènere a Espanya i ho fa des de la millor perspectiva, amb cinc òperes primes competint a la Secció Oficial Fantàstic i quatre premières -tres mundials i una europea- a la Secció Òrbita. Amigo i El asesino de los caprichos que s'han presentat avui amb els seus protagonistes, són dues clares mostres d'aquest tipus de cinema de gènere que intenta trencar amb els cànons establers i obrir nous camins.  

Com ja es va anunciar, les últimes produccions de gènere de l’Estat s’estan exhibint a Sitges 2019, una clara aposta per donar veu i consolidar una nova generació de creadors destinats a conformar una marca d'identitat d'èxit comercial i prestigi en els nous mapes de l'audiovisual contemporani global. Un dels exemples més clars és la première europea d'aquesta tarda a les 18.30h a l'Auditori, Amigola carta de presentació en el llargmetratge d'Óscar Martín. Entre la comèdia negra, el thriller psicològic i l'horror, aquesta òpera prima rodada en només una setmana té com a protagonistes a David Pareja i Javier Botet, coguionista i productor executiu. Botet protagonitza un doblet interpretatiu a Sitges 2019, amb la seva presència també en el film coral i sorprenent a competició d'Aritz Mo reno, Ventajas de viajar en tren, presentat ahir al Festival. 

Abans de la projecció d'Amigo, l'actor rebrà el premi Màquina del Temps del Festival, per la seva contribució al gènere, amb gairebé un centenar d'interpretacions en franquícies com AlienInsidious i It, fins a la mítica nena de Medeiros de la saga REC de Jaume Balagueró o la inquietant criatura de The Conjuring 2. A la roda de premsa d'aquest matí d'Amigo, Botet que també ha coescrit el guió ha explicat que la llavor de la història eren les pel·lícules petites i angoixants i la seva intenció i la de la resta de l'equip és poder seguir fent cinema i amb cada pel·lícula ser autosuficients per poder fer-ne més. Sobre l'homenatge que rep del Festival ha explicat que està molt emocionat i agraït pel reconeixement. "A Sitges m'hi sento com a casa. Aquest premi és com l'abraçada d'una mare. La primera vegada que vaig venir a Sitges va ser fa onze anys a veure REC al Cine Retiro i des de llavors torno cada any perquè és un lloc on sé que hi trobaré pel·lícules que m'agraden". Abans de la projecció d'Amigo, s'ha projectat el curt Norman, de Gigi Romero, que també protagonitza Botet i que ha vingut a presentar-lo a Sitges.

L'altra cara de la moneda -però també guanyadora- de les produccions espanyoles per les que aposta Sitges és la nova proposta de Gerardo Herrero, un cinema espanyol obert al gran públic que explora el thriller de misteri des d'una perspectiva comercial amb una qualitat artística impecable. Dins de la Secció Òrbita en sessió especial i première mundial s'ha presentat aquest vespre El asesino de los caprichos, un psycho-thriller protagonitzat per Maribel Verdú i Aura Garrido amb Daniel Grao, que han passat per la catifa vermella abans de la projecció, acompanyats de Gerardo Herrero. Una presentació en societat que ha servit per viure un altre dels moments de la jornada amb l'entrega a Maribel Verdú del Premi Màquina del Temps per la seva brillant carrera. Amb grans papers destacats dins del gènere fantàstic com a  El laberinto del Fauno (2006) de Guillermo del Toro, que li va valer el premi Ariel, el més prestigiós del cinema mexicà, passant per Blancanieves (2012) de Pablo Berger, Tetro, pel·lícula signada per Francis Ford Coppola, fins a malvada de Superlópez, presentada l'any passat al Festival, l'actriu madrilenya rebrà el reconeixement del Festival a una carrera de més de 30 anys que l'ha dut a formar part en l'actualitat de les Acadèmies de Cinema de Hollywood, Espanya, Mèxic i la Acadèmia Europea.A la roda de premsa de presentació de la pel·lícula aquest migdia, l'actriu ha declarat: "Aquest premi em fa sentir de nou que la passió sempre pot amb la por", agraint al Festival haver pensat en ella per aquest reconeixement.

Després d'una llarga nit de diumenge a l'Auditori, amb catifa vermella compartida amb la seva amiga Asia Argento que va rebre anit el Méliès Career Award, Gaspar Noé ha atès de bon matí en roda de premsa a tots els periodistes per parlar de la nova pel·lícula que va presentar ahir a la nit en Secció Oficial Fantàstic fora de competició, Lux Aeternajust un any després de guanyar el premi a la millor pel·lícula a Sitges 2018 amb Clímax. El cineasta argentí ha tornat al Festival amb una sorpresa per a tots els seus seguidors, un migmetratge de 50 minuts protagonitzat per Béatrice Dalle i Charlotte Gainsbourg que es podria definir com un assaig sobre el respecte de les creences, la feina d'actor i l'art de la direcció, amb un final, com sempre, sorprenent. El nou experiment de No&e acute;, segons les seves pròpies paraules, al tractar-se d'una pel·lícula en format de documental hi ha hagut molta llibertat de guió per als actors. "Jo deixava les càmeres gravant 15 minuts abans de començar la seqüència i els actors estaven en el paper tota l'estona sense saber quan els gravaven. Cada presa era diferent a l'anterior i algunes no tenien res a veure amb el guió que havia escrit". El director també ha parlat de procés de rodatge i de la bona química entre tot l'equip: "T'ho has de passar sempre bé fent una pel·lícula i compartir-ho amb tot l'equip; les pel·lícules gravades amb energies negatives, l'espectador ho nota de seguida". A la pregunta sobre el seu següent projecte ha comentat que serà una pel·lícula sobre religió. "I jo sóc ateu, així que serà molt divertida".

També ahir es va presentar en Secció Oficial Fantàstic a competició The Room, una original i brillant combinació de terror i ciència ficció, dirigida pel francès Christian Volckman i protagonitzada per Olga Kurylenko, on la Kate (Olga Kurylenko) i el Matt (Kevin Janssens), farts de la vida que porten a la ciutat, decideixen donar un gir a les seves vides i es traslladen a una casa al mig del no-res. Indagant a la seva nova llar es troben una sorpresa inesperada. Sota aquesta premissa, després de l’animació Renacimiento, Christian Volckman filma una pel·lícula amb actors reals original, que va guanyar el premin del públic al Festival d’Estrasburg.

A la roda de premsa celebrada aquest migdia, amb Volckman i Kurylenko, el director ha explicat els motius i el perquè d'aquesta pel·lícula: "Volia explorar des d'una vessant artística com funciona la ment de l'ésser humà, els nostres desitjos i la recerca sense límits de la felicitat. Però sempre existeixen límits i aquests tenen un preu. Amb aquesta història pretenc fer un retrat de la falta d'equilibri entre el primer i el tercer món, que com a espècie estem relacionats, però actualment estem creant un monstre com a societat ja que tots ho volem tot i de manera ràpida i directa, i no sabem on és el límit". L'actriu protagonista, Olga Kurylenko, ha afegit que "ens estem perdent en aquest món tan material i hem d'adonar-nos d'una vegada que la felicitat està en el nostre interior i que no podem dependre de ningú ni de res material, només de nosaltres mateixos com a individus. M'he adonat que quantes menys coses materials tinc, més lliure i feliç em sento".