Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Darrers discursos

Darrers discursos institucionals de l'Alcalde de Sitges, Miquel Forns

Benvingut Cyril Piquemal, cònsul de França
Benvolguda Vinyet Panyella, directora-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges;
Benvolguts comissaris de l’exposició, Ignasi Domènech i Ester Barón
Benvinguts museus i particulars prestataris de les obres;
Benvolguts regidors;
Benvinguda comitiva de la França Nord;
Benvolgut públic assistent a l’acte inaugural de l’exposició ‘L’escultor Gustau Violet: art, pensament i territori’;

L’exposició que avui presentem té un vessant internacional i és un honor, en aquest sentit, comptar amb la presència del cònsul de França, Cyril Piquemal, a qui voldria adreçar unes paraules.

Bienvenu Mr. Cyril Piquemal, consul de France. Votre présence aujourd'hui ici entre nous représente un grand honneur pour nous. Le sculpteur du Roussillon Gustau Violet est un représentant de courants artistiques qui pariaient pour la modernité et pour établir des liens qui supéraient les frontières entre états. C’est pour ce motif que votre présence aujourd'hui renforce une expositions qui doit servir à relancer cet artiste à multiples facettes, qui dans son temps a été synonyme de dialogue entre territoires, générations et diverses tendances. Merci beaucoup pour être aujourd'hui à Sitges. Nous espérons pouvoir compter avec votre présence plus souvent , où vous serez reçu avec les bras ouverts.

El Museu de Maricel ofereix a partir d’avui una mostra del poder de captació que té la nostra vila de cara als creadors arribats d’arreu. Sense l’amistat entre Violet, Utrillo i Rusiñol, en el marc d’un poble com el nostre, no estaríem presentant ara aquesta exposició.

Vull aprofitar les meves paraules per reivindicar el lligam entre Sitges, l’Art i la cultura. I voldria ressaltar, en aquest sentit, que el moment escollit per a aquesta exposició és més que adequat. Enguany celebrem el centenari del Maricel. Calia recuperar la memòria d’algú íntimament vinculat amb aquesta joia arquitectònica; algú que amb el seu art va contribuir a embellir-lo. També voldria posar l’accent, en aquest sentit, en la gran obra de rehabilitació de l’equipament, que acabem de posar en marxa, adreçada a la seva museïtzació i modernització. És el millor tribut que podíem dedicar als artistes i al patrimoni que hi van deixar.

El Museu de Maricel ofereix a partir d’avui una mostra del poder de captació que té la nostra vila de cara als creadors arribats d’arreu.

Malgrat que la mostra duu per títol ‘L’escultor Gustau Violet: art, pensament i territori’, l’artista francès va ser polifacètic. Es va prodigar en les arts de la pintura, l’arquitectura, la decoració i l’escriptura i va saber transitar amb talent pels corrents del Modernisme, el Noucentisme i les tendències dels anys trenta. El seu perfil l’emparenta de manera poderosa amb Santiago Rusiñol, una figura referent per als sitgetans.

L’exposició que es pot visitar fins al 21 d’octubre al Museu de Maricel transcendeix, doncs, la recuperació plàstica d’un artista que va estimar la nostra vila. És, més enllà d’això, una manifestació exemplar de com l’art i la cultura s’erigeixen en denominació d’origen dels sitgetans. Un recordatori del patrimoni que hem anat sumant i de tot el potencial talent que hem de vetllar per continuar afegint i mantenir en un futur.

També és important ressaltar el context nacional i internacional de l’exposició. Gustau Violet va tendir ponts entre artistes catalans del nord i del sud dels Pirineus, afavorint el diàleg entre diferents generacions i tendències artístiques de l’Europa de l’època. Amb especial intensitat, va apostar per un determinat sentiment de catalanitat cultural en favor del ressorgiment de les arts i la cultura compartida. El seu afany, en moments de renaixença però no per això exemptes de dificultats, ens poden servir de guia en l’actualitat.

Quan us submergiu en l’exposició que ha programat el Consorci del Patrimoni de Sitges, us proposo que tanqueu els ulls per uns segons i visualitzeu mentalment tota la creativitat que batega en el cor de cada obra. Si aneu estirant del fil, hi trobareu influències diverses interactuant entre si. L’art entès com el producte, no de l’artista, sinó d’una col·lectivitat. I si seguiu, probablement aquesta col·lectivitat, aquest poble, us conduiran a un territori i uns paisatges. En altres paraules, a un sol, una llum i uns colors que us resultaran profundament familiars.

Arribat aquest punt, sobren les paraules. És el moment de deixar-se arrossegar pel mer èxtasi estètic.

Que gaudiu amb la finestra oberta a l’art rossellonès de principis del XX que és aquesta exposició.

Benvingudes i benvinguts a tots, a aquesta trobada anual de la Creu Roja...

Des de sempre la vostra institució s’ha caracteritzat per estar al costat de les persones i una bona mostra és aquest sopar que cada any se celebra per recollir fons i destinar-los a aquells que més ho necessiten.

Avui és d’aquells dies on conflueixen les idees... les reflexions... i tot per aconseguir un únic objectiu: ajudar als altres!

En aquest camí, trobareu sempre la col·laboració i el recolzament de l’Ajuntament de Sitges.

Fins ara –que la situació econòmica de l’Ajuntament s’ha capgirat i estem en un bon moment- el govern de Sitges no havia tingut possibilitats finançares per dur a terme grans projectes i inversions ... però el que sempre havíem tingut molt clar és que havíem d’estar al costat de les persones. Per això, un dels pilars fonamentals del nostre Pla de Mandat és el Sitges de les Persones a través del qual es fonamenten la majoria de les nostres línies d’actuació. És l’àmbit on sempre hi hem bolcat els nostres recursos...

I ara m’agradaria, remarcar el treball conjunt entre l’Ajuntament i la Creu Roja i els fruits que hem aconseguit plegats.

Des de l’Ajuntament, hem col·laborat amb la reforma de la vostra seu local.

Durant aquest any l’Ajuntament destinarà 95.000 € a diferents projectes de la Creu Roja.

Entre aquests projectes hi ha els quits per a nadons.

També farem una aportació de 15.000 euros per instal·lar un ascensor que garantirà l’accessibilitat en un immoble de 4 plantes i eliminarem doncs les barreres arquitectòniques que manté l’edifici.

I ara m’agradaria, remarcar el treball conjunt entre l’Ajuntament i la Creu Roja i els fruits que hem aconseguit plegats.

Continuarem apostat pel centre de distribució d’aliments que vam crear a mitjans del 2015 entre les 2 institucions. Un espai on podem garantir una mínima alimentació a persones que no tenen recursos. I on no només hi troben productes embassats, sinó també frescos i saludables… Per posar una xifra, només durant el 2017 es van atendre 250 persones

També treballem junt amb Creu Roja per proporcionar un reforç escolar a través de l’Aula Gaia a infants amb dificultats d’aprenentatge i amb situacions familiars vulnerables. Actualment gràcies a aquesta suma d’esforços, una vintena de nens i nenes, reben suport escolar i berenar.

M’agradaria subratllar la col·laboració amb Creu Roja amb el pis d’emergència social que neix amb la finalitat d’oferir una llar temporal a persones sense recursos que passen per moments delicats. Des de l’Ajuntament fem un pla de treball per vetllar per la reinserció d’aquestes persones a l’àmbit laboral i enfortir les seves relacions socials i familiars, i donar suport a d’altres aspectes com poden ser la salut física i mental. això és gràcies al treball conjunt! Per tant doncs, moltes felicitats a tots!

Com us deia, per al govern de Sitges les persones són un pilar fonamental. Treballem durant l’any per garantir i vetllar per tot el cicle vital! I en aquesta lluita la Creu Roja hi juga un paper bàsic i indispensable.

Gràcies a tots i totes!

Felicitats per la vostra tasca!

Gerent del Servei d’Esports de la Diputació de Barcelona, Jordi Cavero;
Regidor d’Ensenyament, Joventut i Esports, Eduard Terrado;
Regidors, regidores, presidents de les diferents entitats esportives...
Jugadors, entrenadors, famílies....
Benvinguts a una nova edició, la número 33 ja, de la Nit de l’Esport de Sitges!

L’esdeveniment que tot just acaba de començar és un clar exponent de la gran vitalitat de l’esport de base a Sitges. Per la continuïtat, però sobretot per la quantitat de gent reconeguda amb els diferents guardons que repartirem en una estona, i molt en especial per la qualitat dels mèrits pels quals s’atorguen.

La nostra població gaudeix d’una àmplia i variada xarxa d’entitats esportives, de la qual en sorgeixen els valors als quals avui premiarem. Els nostres esportistes són, així, el producte d’unes institucions que han perdurat en el temps i que cal saber cuidar com es mereixen. Sense aquestes entitats, i sobretot sense l’esforç de tots aquells que hi ha al darrera, difícilment parlaríem de competidors que arriben a excel·lir en la seva categoria.

Avui no vull parlar tan sols dels esportistes que arriben a ocupar els primers llocs del podi. Avui vull explicar-vos una petita història, emotiva, que lliga els valors de superació i competició exemplar amb altres de més elementals. El 25 de maig d’aquest any, un grup de nois estrangers es van endinsar perillosament en el mar a Sant Sebastià i el corrent els va arrossegar lluny de la platja. L’actuació a temps de membres del Club Nàutic Sitges va permetre el rescat ràpid i amb vida dels joves. Fins i tot es va reanimar una noia que, malauradament, va perdre la vida un cop a l’hospital, l’única víctima mortal d’aquest desgraciat episodi. L’actuació del personal del Club Nàutic de Sitges va ser crucial per a evitar conseqüències pitjors. Aquesta nit, els retrem un reconeixement. A ells, i al membre del Club Nàutic Garraf que va participar en un altre rescat, aquest cop als Estats Units.

Tots ells es mereixen el nostre aplaudiment.

Ressaltava a l’inici que Sitges comptava amb una potent xarxa d’entitats esportives de base, que són la plataforma d’un planter de bons i grans esportistes. Des d’un ajuntament com el nostre, que aposta a més per un model de municipi saludable i sostenible, creiem que s’ha d’estar a l’alçada, de les entitats i dels esportistes. I ens hi hem posat. L’any passat us anunciàvem un seguit d’inversions. Aquest 2019 podem parlar ja de la seva materialització.

És el cas del camp de rugbi, una gran actuació finançada parcialment amb el romanent municipal d’enguany. Aviat es licitaran els treballs i donarem el tret de sortida a l’execució d’un projecte que, no ho hem d’oblidar, és resultat de la voluntat popular expressada a través d’uns pressupostos participatius.

Des d’un ajuntament com el nostre, que aposta a més per un model de municipi saludable i sostenible, creiem que s’ha d’estar a l’alçada, de les entitats i dels esportistes.

On ja han començat les obres és al camp de futbol d’Aiguadolç. La remodelació d’aquestes instal·lacions esportives era una de les partides del romanent de 2017, que es completarà en els mesos vinents amb l’adequació de les grades.

Gràcies al romanent de 2017, s’han tirat endavant dues actuacions als pavellons poliesportius: la millora i condicionament de l’aparcament i la substitució del terreny de joc i la tanca perimetral, uns treballs, aquests darrers, que és previst que comencin a principis d’aquest mes de juliol.

El romanent de 2018, per la seva banda, inclou una petita partida destinada a l’adequació i millora del material esportiu de les instal·lacions esportives municipals, una actuació de gran importància que complementa les que s’han endegat als diferents equipaments.

Amb la vista posada en aquest horitzó de millores, us desitjo nous èxits i que no perdeu l’afició i la fal·lera per la pràctica esportiva. Que per molts anys l’esport base de Sitges segueixi exhibint aquest múscul que tant ens enorgulleix a a tots. Bona sort!