Bans de l'Alcalde

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Festa Major de Sitges > Més informació > Bans de l'Alcalde

Índex

 

Ban de Festa Major 2015

Vilatanes, vilatans,

Des de temps immemorials, el vermell del nostre particular calendari sitgetà ressalta Sant Bartomeu com data assenyalada, com a diada gran, la de l'única i incomparable nostra Festa Major.

Pares i mares, avis i àvies, rebesavis i rebesàvies i, encara tirant més enrere, també els nostres més llunyans avantpassats, s'han calçat espardenyes, han fet els balls, s'han emocionat amb el so de les gralles, han somrigut als versos i parlaments, han gaudit del castell de foc, s'han admirat dels castells, torres i pilars, han ballat sardanes i s'han tapat les orelles per l'espetec de carretilles i coets.

I és que hem de recular molt enrere en el temps per trobar els primers sospirs festamajorencs. Sospirs musicals, perquè la música ha estat i és un dels seus trets principals. Ja el 24 d'agost de 1353 Sitges festejava Sant Bartomeu amb músics i joglars. Fet que ens diu que tenim una Festa Major que, com a mínim, fa via cap als set-cents anys d'història. I això pocs pobles, viles o ciutats ho poden dir dins la mil•lenària nació catalana.

Enguany, per aquest pes històric, avancem en el reconeixement oficial  i en la catalogació de la Festa Major. Precisament la vigília, entregarem a la Generalitat de Catalunya l'informe de sol·licitud perquè tant les diades de Sant Bartomeu com les de Santa Tecla siguin reconegudes com a festa patrimonial d'interès nacional, sent un pas previ de la voluntat de fer també camí cap al reconeixement internacional com a patrimoni immaterial de la humanitat.

Però el sol pes de la història tampoc ens portaria enlloc. Tenir una Festa Major reconeguda i catalogada per ser només una mera peça museística de poc ens serviria com a poble. Perquè les festes majors existeixen, per damunt de tot, per ser celebrades com a comunitat.

Per ser viscudes amb civisme, respecte i salvaguarda davant dels elements pirotècnics. Per tant, recomanem seguir tots els consells de seguretat i que no s'estacioni en els recorreguts de les processons i cercaviles. Encomanem a tots els establiments i comerços que es mantinguin tancats el dia 24 d'agost, festa local. I també recomanem prendre les mesures necessàries de prevenció i autoprotecció en persones (sobre tot en infants), vehicles, tendals, aparadors, botigues i domicilis particulars per a prevenir possibles desperfectes i danys derivats de la pirotècnia i altres.

La Festa Major és aquí. La festa de totes i tots, per identitat i pertinença, i amb voluntat de cohesió social. La festa de totes les més de vuitanta nacionalitats que convivim a Sitges. El motiu de sentir-nos d'una mateixa vila, d'un mateix terme, d'un mateix Poble.

Sitgetanes, sitgetans, visitants, celebrem la tradició i la història de la nostra vila i de la nostra Festa Major. Però, celebrem per damunt de tot el nostre present. Impliquem-nos i participem en tots els actes. Celebrem, un any més, amb total entrega als sentits i als sentiments, que som Sitges.

Siguem-ne grans protagonistes. Siguem-ne grans amfitrions. Siguem-ne grans cicerones. Siguem-ne la part i el tot.

Gloriós Sant Bartomeu,
que de Sitges n'és patró,
Visca la Festa Major !

Miquel Forns i Fusté
Batlle de Sitges

 

Ban de Santa Tecla 2014

Sitgetanes, sitgetans, 

El proper 23 de setembre és Santa Tecla, Festa Major Petita de Sitges.

A banda de festivals i esdeveniments culturals, Santa Tecla tanca la manera tan particular que tenim els sitgetans de viure i interpretar el calendari anual, de dates assenyalades en dates assenyalades, comptant de festa major en festa major. I la Santa Tecla d'enguany tanca també el calendari de festes sencer d'aquest mandat municipal. Una època marcada per la duresa social i econòmica, amb unes finances municipals molt minvades que, obligadament han repercutit també en les aportacions de l'Ajuntament a les nostres festes, malgrat el nostre ferm convenciment que les festes majors són quelcom més que una programació d'actes. Són tradició i cultura, vivència i patrimoni, cohesió social i inclusió, identitat i projecció.

Però aquesta situació de migrada economia no ha estat un entrebanc per a la celebració de Santa Tecla i de Sant Bartomeu. La implicació dels sitgetans vers les seves tradicions ha estat fonamental pel manteniment –i, permeteu-me dir, també pel lluïment- de les grans diades patronals. Tothom s'ha involucrat en tirar-les endavant: els balls, els grallers i músics, les entitats, els barris, les empreses, la comissió municipal ... i sobre tot els veïns i les veïnes de Sitges.
I des dels més grans fins als més menuts. Perquè Santa Tecla dóna l'espai que es mereixen dins la festa als nostres nens i nenes. Sense ells no tindríem la continuïtat garantida. De fet, molts dels actuals responsables de les nostres dues festes majors, des de la pròpia Comissió de Festa Major i Santa Tecla, passant pels caps de colla i components dels balls, grallers i músics, castellers, dirigents d'entitats i associacions, tècnics i regidors de l'Ajuntament, el públic tant necessari ... tots ells han estat protagonistes, en un moment o altre, quan eren petits, de la Matinal Infantil de les Santa Tecla de fa un grapat d'anys. Això és la prova que la Matinal Infantil és una veritable escola de festa major, en el traspàs de l'ensenyança de balls i músiques, però sobre tot en vivència de festa major.

Malgrat els temps adversos, des de l'Ajuntament hem apostat fermament per posar en valor el que ha perviscut de les nostres festes majors: l'essència. Així, l'estalvi que s'ha fet ha anat sempre dirigit a salvaguardar l'essència, però a partir de la implicació de la gent. Fer unes festes molt participatives i de proximitat ha estat l'objectiu principal per tenir unes festes majors diverses i creixents, fidels a la tradició. En aquest sentit, al capdavant d'elles hi ha hagut tres diferents presidències i Comissions de Festa Major i Santa Tecla perquè creiem que la rotació en l'organització és fonamental; s'han promogut activitats obertes i participatives; i s'han acostant les processons i actes a barris fins ara poc comuns en el paisatge de les festes. Les Cases Noves, el Poble Sec, l'Oasi i la Sínia Morera, la platja de Sant Sebastià ... han estat espais també protagonistes amb el centre de la vila. Segur que tot plegat ens ha aportat més implicació i més diversitat, tal i com és Sitges.

L'estreta relació i la participació, amb el pas dels anys, es converteixen en una promesa per la festa. És el compromís personal i col•lectiu que adoptem els sitgetans amb nosaltres mateixos, tant a l'agost i el setembre, com la resta de l'any. Promesa amb la nostra essència. Un compromís que també ha arribat en l'avenç de la catalogació i del reconeixement dels elements folklòrics i tradicionals, com en el futur Centre d'Interpretació de la Festa, per promocionar el seu valor patrimonial. I un compromís de continuïtat amb la tradició. Compromís que una vegada més refermo en aquest ban per avui i pel futur.

Sitgetans, sitgetanes, complim amb la tradició de Santa Tecla com fem des de temps immemorials. Celebrem una vegada més aquest compromís amb la tradició i amb la festa viva i actual. Participem-hi com mai. És de tot Sitges. Ja és Santa Tecla, la nostra.

Visca Sitges!

Miquel Forns i Fusté
Batlle de Sitges

 

Ban de Festa Major 2014

Sitgetanes, sitgetans, visitants,

El proper 24 d'agost és Sant Bartomeu, Festa Major de Sitges.

La vila es vestirà, una vegada més, com almenys des del segle XIV, per celebrar el qui de Sitges n'és patró, convidant a les sitgetanes i sitgetans, famílies i amistats, i a tots els que ens visiten, a gaudir de la nostra tradició, cultura i identitat.

Sortirem al carrer, envairem racons i places, duent el bo i el millor del nostre poble: tot allò que els nostres avantpassats ens han llegat i que hem transmès al present i a les generacions futures. La Festa Major és la festa viva del segle XXI, però també és la festa d'un patrimoni heretat: danses, músiques, versos, imatgeria festiva, cercaviles, processons ... I tenim ganes de conservar-lo i projectar-lo al món, perquè és això i molt més.

Per això, enguany hem aconseguit, amb un gran treball fet per vilatans i vilatanes i recolzat per l'Ajuntament, un bon projecte de centre d'interpretació de la festa, que esperem que aviat es materialitzi. Un espai museogràfic que volem que vagi més enllà d'una exposició de peces. Volem que sigui una autèntica experiència vital de la Festa Major per a mostrar-la i fer-la viure tot l'any a tothom. Aquesta serà una peça clau del projecte de catalogació i reconeixement legal que estem realitzant com a pas previ per a la presentació a la UNESCO de l'expedient de candidatura de la nostra Festa Major com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Els sitgetans sabem que Sant Bartomeu i Santa Tecla són ja  patrimoni sitgetà, català i internacional. No ens calen certificacions oficials per desvetllar en nosaltres un sentir especial a cada so estrident de gralla, toc de timbals, refilar de la tenora, pet de carretilla, dringar de picarols, picada de bastons, aleta de l'enxaneta ... No ens cal. La festa és sobre tot això: pessigolleig i emoció, vivència pura. Però, als ulls de la globalitat, els sistemes de protecció i reconeixement aporten un valor afegit perquè reconeixen aquelles festivitats o tradicions que han sabut perviure al pas dels anys, mantenint-se inalterables en allò que és essencial. I això no tots els pobles poden dir-ho. Sitges sí, i n'estem orgullosos.

Per a celebrar-ho com cal, l'Ajuntament de Sitges recomana a tots els comerços i establiments que es mantinguin tancats durant el dia 24 d'agost, i no estacionar vehicles en els recorreguts de les tradicionals cercaviles i processons. Així com prendre les mesures necessàries de prevenció i autoprotecció en persones, vehicles, tendals i domicilis per a prevenir possibles desperfectes derivats de la pirotècnia i altres.

No se li escaparà a ningú que aquesta és la Festa Major del tricentenari. Probablement aquell llunyà Sant Bartomeu de 1714, havent Sitges caigut sota el domini de les tropes borbòniques el juliol de l'any anterior, i en un país en guerra, el poble no estava per celebracions. Però aquest 2014, la Vila, com la nació catalana sencera, diposita en la democràcia una esperança nova de llibertat, basada en la voluntat popular. Avui participació, pluralitat i cohesió social també ens evoquen festa, perquè les festes han de ser participatives, plurals i amb cohesió. Sitges com un sol poble, Catalunya com un sol poble.

Sitgetanes i sitgetans, que el nostre caràcter sitgetà aquests dies s'escampi arreu. Combinem alegria i respecte per la tradició. Fem-ho, com sempre, amb emoció, amb civisme, amb esperit de pertinença i amb la inclusió de tothom. Fem traspuar aquest patrimoni amb vivència pura i amb desig de llibertat.

Gloriós Sant Bartomeu, que de Sitges n'és patró,
Visca la Festa Major!

Miquel Forns i Fusté,
Batlle de Sitges

 

Ban de Festa Major 2013

Quan les gralles enfilen amb el Toc de Matinades el carrer de Sant Francesc, resseguint l'entrada que feien els músics cada 23 d'agost, la Festa Major ja no té aturador.

Faci més xafogor o menys, faci sol o estigui ennuvolat, amb més alegries o amb menys, el punt del migdia de la vigília anuncia un nou, i alhora tant vell, Sant Bartomeu. Després tot serà una cursa frenètica: morterets, campanades, balls, versos, processó cívica, castell de foc, escales, revetlla, matinal, ofici, sortida d'ofici, castells, concerts, processó religiosa, ballada final ... I farem com cada any: correm-hi d'un lloc a un altre, a veure, a fer realitat, a sentir, a gaudir de tot allò que es tant nostre, que és de tots i de totes.

La història de la Festa Major és cíclica, com cíclic és el nostre any particular, de Sant Bartomeu a Sant Bartomeu. I així ho hem de viure. Farem honor a la tradició, manifestarem el nostre sentiment de pertinença, i celebrarem que som Sitges un any més.

Gràcies a la Comissió de Festa Major i Santa Tecla pel seu entregat treball. Gràcies a totes les institucions, empreses i persones col·laboradores. Gràcies a balls, grallers, bandes, cobles, orquestres, pendonista, cordonistes i pregoner. Mil gràcies a totes les sitgetanes i sitgetans per això, per ser-ho i per sentir-ho.

Per a celebrar-ho com cal, sense perjudici de la legalitat vigent, l'Ajuntament de Sitges recomana a tots els comerços i establiments que es mantinguin tancats durant el dia 24 d'agost, i no estacionar vehicles en els recorreguts de les tradicionals cercaviles i processons. L'ajuntament no es fa responsable dels desperfectes que es puguin ocasionar com a conseqüència dels desenvolupament dels actes de la festa a la via pública des del dia 20 fins el 25 d'agost, en vehicles, tendals i domicilis. Cal que es prenguin les mesures necessàries de prevenció i autoprotecció.

Sitgetanes, sitgetans, visquem aquests dies tan especials amb la família, les amistats i els visitants. Revivim la tradició i el llegat dels nostres avantpassats, patrimoni de tots nosaltres, en la mirada posada en un present difícil, però en un futur que s'albira millor per Sitges i pel país.

Mantinguem desperts els cincs sentits, i també un sisè d'esperança, i deixem-nos emportar pels encants de la Festa Major, perquè comença aviat i en tan sols un respir ja haurà passat.

Gloriós Sant Bartomeu que de Sitges n'és patró, visca la Festa Major!

 

Miquel Forns i Fusté

Batlle de Sitges

 

 

Ban de Festa Major 2012

El compte enrere ha arribat al seu final i ja és Festa Major. Durant els propers dies Sitges s'omplirà de la celebració més nostrada, la que ens fa vibrar, sentir i ens dóna un sentit de pertinença a un territori, a una tradició que any rere any omple cada racó de la vila amb les imatges, el sons i les olors que li són pròpies.

El proper divendres 24 d'agost és Sant Bartomeu, diada de Festa Major. Sense perjudici de la legalitat vigent en matèria d'horaris d'obertura de comerços en municipis turístics i respectant els drets reconeguts als seus treballadors, aquest consistori recomana amb encariment a tots els comerciants de Sitges que, per tal que tothom pugui gaudir de la nostra tradicional Festa Major, declarada festa tradicional d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya, els comerços es mantinguin tancats durant aquest dia tan especial.

A més, es demana no estacionar cap mena de vehicle a partir del 20 d'agost a l'itinerari de la processó cívica del 23 d‘agost, i al recorregut de la matinal i de la processó de Sant Bartomeu del 24 d'agost.

Sense perjudici que s'apliqui la legalitat vigent pels estacionaments antireglamentaris, d'acord amb la normativa, aquest ajuntament no es farà responsable dels desperfectes que es puguin ocasionar com a conseqüència del desenvolupament dels actes de Festa  Major en aquests carrers a propietats com ara vehicles, vidres i tendals de comerços i domicilis.

Convilatans us engresco a reviure i recuperar un any més cada racó, cada ball, cada figura del nostre imaginari festiu, perquè sou els que feu que la festa sigui una realitat, els que la manteniu viva i en plena forma. Sitgetanes, sitgetans, sortiu al carrer, reuniu-vos amb els amics i amb la família i gaudiu de la celebració amb el respecte i l'intensitat que es mereix. Mantingueu desperts els sentits i deixeu-vos emportar pels encants de la Festa Major. Viviu-la perquè ja comença i en tan sols un respir ja haurà acabat.

Gloriós Sant Bartomeu que de Sitges n'és patró, visca la Festa Major!

 

Miquel Forns i Fusté

Batlle de Sitges

 

Ban de Santa Tecla 2011

Sitgetanes i sitgetans,

Un any més arriba Santa Tecla.

Quan només fa un mes de Sant Bartomeu, els sitgetans i les sitgetanes esperem també amb moltes ganes la festa en honor a Santa Tecla, la nostra compatrona. Durant aquest dies, i com passa per la Festa Major al mes d'agost, els vilatans ens tornem a deixar portar per l'ambient de sentiment i celebració que ens transmet i que ens ocasiona la nostra segona festa més arrelada del calendari cultural i folklòric local, donant un especial protagonisme als infants, el futur relleu generacional de tot aquest patrimoni festiu material i immaterial.

El proper divendres 23 de setembre és la diada de Santa Tecla, festivitat local. Sense perjudici de la legalitat vigent en matèria d'horaris d'obertura de comerços en municipis turístics i respectant els drets reconeguts als seus treballadors, aquest Consistori recomana amb encariment a tots els comerciants de Sitges que, per tal que tothom pugui gaudir de la diada, els comerços es mantinguin tancats durant aquest dia tan assenyalat.
A més a més, es demana no estacionar cap mena de vehicle a l'itinerari de la Nit de Foc del 17 de setembre, de la Processó Cívica del 22  i al recorregut de la Matinal Infantil i de la Processó de Santa Tecla del dia 23 . Sense perjudici que s'apliqui la legalitat vigent pels  estacionaments antireglamentaris, d'acord amb la normativa, aquest Ajuntament no es farà responsable dels desperfectes que es puguin ocasionar com a conseqüència del desenvolupament dels actes de Santa Tecla aquests carrers a propietats com ara vehicles, vidres i tendals de comerços i domicilis.

Tanmateix, es convida a tot el poble de Sitges a celebrar i prendre part en tots els actes de la Santa Tecla de 2011.

Bona Santa Tecla, Visca Sitges i Visca Catalunya!

Miquel Forns i Fusté
Batlle de Sitges

Sitges, 13 de setembre de 2011

 

Ban de Festa Major 2011

Ban Festa Major 2011Any rere any, els sitgetans i les sitgetanes esperem amb passió la nostra Festa Major en honor a Sant Bartomeu, el nostre sant patró. Durant aquest dies, els vilatans ens deixem portar per l'ambient de sentiment i celebració que ens transmet i que ens ocasiona la nostra festa més arrelada del calendari cultural i folklòric local.

El proper dimecres 24 d'agost és San Bartomeu,diada de Festa Major. Sense perjudici de la legalitat vigent en matèria d'horaris d'obertura de comerços en municipis turístics i respectant els drets reconeguts als seus treballadors, aquest Consistori recomana amb encariment a tots els comerciants de Sitges que, per tal que tothom pugui gaudir de la nostra tradicional Festa Major, declarada Festa Tradicional d'interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, els comerços es mantinguin tancats durant aquest dia tan especial.

A més a més, es demana no estacionar cap mena de vehicle a partir del 20 d'agost a l'itinerari de la Processó Cívica del 23 d‘agost, i al recorregut de la Matinal i de la Processó de Sant Bartomeu del 24 d'agost.

Sense perjudici que s'apliqui la legalitat vigent pels estacionaments antireglamentaris, d'acord amb la normativa, aquest Ajuntament no es farà responsable dels desperfectes que es puguin ocasionar com a conseqüència del desenvolupament dels actes de Festa  Major en aquests carrers a propietats com ara vehicles, vidres i tendals de comerços i domicilis.

Bona Festa Major, Visca Sitges i Visca Catalunya!

Sitges, a 5 d'agost de 2011

El Batlle de Sitges

 

 

Ban de Santa Tecla 2012

Més que una celebració, un sentiment

Gralles, sacs de gemecs, timbals, pólvora, els pals picant a terra o entre sí, la banda i la cobla. Per Santa Tecla tot es combina en una simfonia equilibrada i dinàmica que ens fa gaudir de la festa amb un ritme frenètic i un sentit familiar. I és que tots els ciutadans ens sentim a prop els uns dels altres, en convertim en una gran família que comparteix un sentiment i l'estima per una festa que vivim amb passió i compromís.

El món s'atura mentre la comunió de tots aquests elements surt al carrer. Els més petits deixen de ser simples espectadors per convertir-se en els veritables protagonistes de la festa. Per a molts han estat setmanes de treball, d'assaig, de posar fil a l'agulla per a que els balls i entremesos, els gegants i les bèsties de foc infantils surtin esplendorosos i llueixin davant el poble que els espera, ansiós. Cada aportació és necessària, cada feina és important, tots els esforços sumen i donen com a resultat, més enllà de la celebració, un sentiment.

Tot plegat són sensacions que, aquest any, sortiran dels límits del casc antic per apropar-se al barri del Poble Sec de la mà de la pendonista de Santa Tecla, Sandra Rubí. La Processó Cívica del dia 22 farà un recorregut insòlit que començarà al carrer de Pins Vens, visitarà les Cases Noves, haurà de superar les vies del ferrocarril i arribarà a la Parròquia, deixant enrere imatges inèdites dels balls i entremesos en carrers on mai abans els havíem vist.

Sense perjudici de la legalitat vigent en matèria d'horaris d'obertura de comerços en municipis turístics i respectant els drets reconeguts als seus treballadors, aquest Consistori recomana amb encariment a tots els comerciants de Sitges que, per tal que tothom pugui gaudir de la diada, els comerços es mantinguin tancats durant aquest dia tan assenyalat.

A més a més, es demana no estacionar cap mena de vehicle a l'itinerari de la Processó Cívica del 22 de setembre, i al recorregut de la Matinal Infantil i de la Processó de Santa Tecla del dia 23 de setembre. Sense perjudici que s'apliqui la legalitat vigent pels  estacionaments antireglamentaris, d'acord amb la normativa, aquest Ajuntament no es farà responsable dels desperfectes que es puguin ocasionar com a conseqüència del desenvolupament dels actes de Santa Tecla aquests carrers a propietats com ara vehicles, vidres i tendals de comerços i domicilis.
 
Fa només unes setmanes que Sitges va celebrar la Festa Major i, durant els propers dies, tornarem a repetir els sons, les imatges, les olors pròpies de la nostra idiosincràsia, tot el que ens fa sentir sitgetans, i ho farem per Santa Tecla, per la nostra patrona i per les nostres tradicions, les de Sitges i les del nostre país.

Sitgetanes, sitgetans, gaudiu! Que les famílies senceres surtin al carrer, que els més petits puguin lluir tot el treball que han realitzat per honorar la patrona i que els amics o coneguts es retrobin per compartir moments engalanats amb sentiment. Participeu, però sobretot feu-ho amb respecte i civisme, i viviu Santa Tecla amb la intensitat que es mereix.
 
Visca Sitges i visca Santa Tecla!

Miquel Forns i Fusté
Batlle de Sitges

© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 14/08/2015