Breu descripció de la Festa Major i Santa Tecla

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Festa Major de Sitges > Més informació > Breu descripció de la Festa Major i Santa Tecla

Breu descripció de la Festa Major i Santa Tecla


Festa de Santa TeclaActes principals de Santa Tecla

Just un mes després de la Festa Major, els representants del folklore local tornen a sortir al carrer per celebrar la festivitat de la patrona de la vila, Santa Tecla.

La festivitat de Santa Tecla s'inicia oficialment el 22 de setembre amb la repicada de campanes i l'encesa dels 21 morterets. Ja a la tarda, just abans de la Processó Cívica, tindrà lloc l'ofrena floral a la Patrona.

A la tarda, la Processó Cívica parteix de la casa de la pendonista, que serà acompanyada per les seves cordonistes. A la nit, hi ha el Castell de Focs i, tot seguit, les revetlles musicals al passeig i el Ball de les Gralles al Cap de la Vila.

El 23 de setembre, dia de la festivitat de la Santa, la jornada comença amb la Matinal on els més menuts representen els diferents balls populars, de foc i entremesos pels carrers de Sitges. A les 11 del matí, es porta a terme l'Ofici i en acabar es fa la sortida d'Ofici i l'exhibició castellera.

És la mateixa Jove de Sitges qui a la tarda, abans de la processó i després dels concerts vermut de les societats, baixa el pilar de quatre per les escales de La Punta. La jornada festiva clou amb la Processó, l'entrada de la Santa i les ballades finals dels gegants i les bèsties de foc.Festa MajorActes principals de la festa Major

La Festa Major se celebra en honor de Sant Bartomeu, patró de la vila. És la festa més estimada pels sitgetans de moltes generacions i amb motiu de la seva continuïtat en el temps de molts dels seus actes i l'esperit d'arrelament a la cultura d'un poble ha estat declarada d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya.

La Festa Major comença amb el pregó i acaba amb la darrera ballada de sardanes a la platja Sant Sebastià. Els dos dies principals són el 23 i 24 d'agost.

L'exposició de la imatge de Sant Bartomeu és al domicili del pendonista, on pot ser visitada, des del matí del 22 d'agost, i fins al 23, a l'hora de la processó cívica.

Diumenge 22 d'agost, a dos quarts d'onze de la nit, hi ha el Lliurament de la Bandera, amb recital de poemes i cant dels Goigs de Sant Bartomeu, a l'esglèsia de Sanb Bartomeu i Santa Tecla. A continuació hi ha un cercavila fins al domicili del president de la comissió de festes. En acabar hi haurà una sindriada per tothom.

El dia 23 d'agost a les 12 del migdia, entrada de grallers pel carrer Sant Francesc, Cap de la Vila i fins la pl. de l'Ajuntament. Encesa dels 21 morterets i repicada de campanes.

Sortida dels entremesos i balls populars; Gegants, Capgrossos, Drac, Àliga, Diables, Bastons, Cercolets, Pastorets, Cintes, Panderetes, Gitanes i Moixiganga, acompanyats de l'Agrupació Musical Suburband, a un quart de tres de la tarda.

A les sis de la tarda, actuació castellera, a càrrec de la Colla Jove dels Castellers de Sitges, al Cap de la Vila.

A tres quarts de set de la tarda, processó cívica des del carrer del president de la Comissió. Els balls, entremesos i músics passen a recollir el tabernacle de Sant Bartomeu al domicili del pendonista. A les portes del temple parroquial els balls reben la imatge de Sant Bartomeu que, acompanyada per les autoritats, el pendonista i els cordonistes, es col·locada al prebisteri per presidir els actes litúrgics de la diada.

A les onze de la nit, des de La Punta, La Fragata i els espigons, hi ha el castell de focs i a continuació, a un quart de la matinada, la baixada dels balls populars per les escales de La Punta, desfilada fins al monument a El Greco, carrer Sant Pau i tornada fins al carrer Nou.

En despuntar el dia de Sant Bartomeu, el 24 d'agost a les sis de la matinada, té lloc la matinal amb entremesos, balls populars i músics que tornaran a desfilar pels carrers de la vila acompanyats dels músics.

A dos quarts d'onze del matí, a l'Esglèsia Parroquial, solemne ofici concelebrat en honor a qui de Sitges n'és patró, missa cantada pel poble i el cor d'Amics de l'Orgue.

Al voltant de les dotze del migdia, sortida d'ofici en la qual actuaran tots els balls i els seus respectius músics i a continuació, exhibició castellera a la pl. de l'Ajuntament a càrrec de la Colla Jove de Castellers de Sitges.

Més tard, processó en honor a Sant Bartomeu a dos quarts de vuit del vespre. Pas del tabernacle de Sant Bartomeu, pels carrers i les places de la vila, acompanyats de tots els sitgetans que ho desitgen, presidint aquest acte processional el senyor Rector de la parròquia, amb l'assistència de l'Ajuntament.

En arribar la processó al Baluard, els balls i els músics envolten el tabernacle, fent el darrer homenatge, mentre esclaten focs artificials i repiquen les campanes durant l'entrada de Sant Bartomeu a l'Esglèsia Parroquial i, tot seguit, ballada final de les bèsties de foc i dels gegants, que serveix per acomiadar els actes tradicionals de la Festa Major.

El dia després de la Festa Sant Bartomeu, el 25 d'agost hi haurà la segona edició del vermut de Sant Lli, a l'Hort de Can Falç. Un vermut popular amb acompanyament musical. A la nit, a les 23'30h, Ball de Sant Lli, amb l'orquestra Selvatana

© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 25/08/2011