Qui és qui?

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Festa Major de Sitges > Qui és qui?

Festa Major 2015

El Pregoner:
Sebastià Gimènez i Mirabent

Pregoner FM 2015
El Pendonista:
Josep Ramon Sentís i Julià

Pendonista Festa Major 2015

Pendonistes Santa Tecla:
Rosa Mari i Juani Alexandre i Milà

Pendonistes Santa Tecla 2015


Protagonistes d'altres anys:Índex

 

Pregoner i pendonistes de 2013


Protagonistes de la Festa Major


Xavier Gimeno és el pregoner de la Festa Major 2013. Esteve Ferré és el pendonista de Festa Major i Carmen Merlos és la pendonista de Santa Tecla.

 

Pregoner i pendonistes de 2012

Miquel Marzal, Pregoner 2012Miquel Marzal, Pregoner

En Miquel Marzal és un apassionat per la Festa Major i el folklore sitgetans. Ha estat autor i coautor de llibres i articles sobre aquestes temàtiques. A la Festa Major ha participat en diferents balls: la Colla Vella del Ball de Diables, el Drac i la Colla Jove de Castellers de Sitges. També ha format part de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla i de diferents juntes directives de l'Agrupació de Balls Populars.

La Comissió de Festa Major li va proposar per ser el pregoner el dia del seu aniversari el passat mes de febrer. Assegura que en cap moment va dubtar i que va acceptar ràpidament. Ja té el pregó tancat i explica que “tot i que per a mi és un tòpic dir que és un honor fer-lo, per a una persona a la que li agrada la Festa Major i el folklore és una de les coses més importants. És una responsabilitat molt gran i també una satisfacció molt gran”. 

Trino Carbonell, Pendonista Festa Major 2012
Trino Carbonell, Pendonista de Festa Major

Nascut a Sitges el 1945, Trino Carbonell ha estat col·laborador de diferents Comissions de Festa Major, des del 1982 fins el 1990. El passat 28 de maig, dilluns de la segona Pasqua, va rebre a casa la visita del regidor de Tradicions i Festes, Magí Almirall, i del president de la Comissió, Rafel Font. Quan els va veure va trigar “tres segons en decidir la resposta. “En el primer segon vaig preguntar-me què venien a fer, en el segon vaig pensar que no era mereixedor i en el tercer que era un cop a la vida i que no ho podia deixar passar”. Trino Carbonell va decidir que l'acompanyarien en aquesta nova experiència el seu fill, Albert Carbonell Ibañez, i el seu cosí, Manel Cortés Ibañez.

Creu que tot i que viurà una Festa Major intensa “el moment que serà únic a la meva vida serà l'entrada de Sant Bartomeu, amb la música de gralles, orgue, campanes i el ressò de la pólvora fora i jo portant el penó. Aquesta és la màxima aspiració com a sitgetà”. 

Sandra Rubí, Pendonista Santa Tecla 2012Sandra Rubí i Gonzàlez, Pendonista de Santa Tecla

Nascuda a Sitges el 1972, ha estat vinculada a la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla des del 1989, com a monitora i directora de l'Esplai La Moixiganga, i ex- membre del Consell Parroquial. Actualment continua el seu servei com a catequista, a més de ser la secretaria de la Junta Directiva del Casino Prado i membre de la Junta de l'Associació Teatral Els Pastorets de Sitges. Compromesa amb Sitges i amb Catalunya,  Sandra Rubí també ha estat Regidora de l'Ajuntament de Sitges.

Proposada per la mateixa Parròquia, la pendonista de Santa Tecla explica que “és d'aquelles coses que t'il·lusiona pensar que algun dia arribarà però mai esperes tant aviat. Aquesta serà la Santa Tecla més especial que puc viure en la meva vida perquè la Santa s'exposarà a la meva habitació de matrimoni perquè dóna al carrer. A més, el meu nomenament és compartit perquè Santa Tecla tornarà al Poble Sec”.

Sandra Rubí a escollit la seva mare, Sílvia Gonzalez Archilla, i l'Alba Gràcia Panyella, amb qui té un vincle molt especial, per a que l'acompanyin durant aquesta intensa experiència. 

Pregoner i pendonistes de 2011

Loreta AlmirallLoreto Almirall Malivern, pregonera

Loreto Almirall Malivern serà l'encarregada de fer la tradicional lectura del pregó el proper 20 d'agost, que dóna el tret de sortida a la festa de Sant Bartomeu. L'acte tindrà lloc per segon any consecutiu als peus de l'estàtua del Dr. Robert a la plaça de l'Ajuntament, un racó al casc antic que afegeix solemnitat a l'esdeveniment.

Almirall forma part d'una família sitgetana plenament integrada en les tradicions locals. Durant els anys 90 formà part del ball de les Gitanes i la seva activitat professional està vinculada a l'Escola Pia. La seva trajectòria tant personal com professional servirà a la pregonera per imprimir en el text la seva vivència.
                                            
                           Isidre Pañella
Isidre Panyella i Virella, pendonista

El pendonista de Festa Major serà Isidre Panyella i Virella, director artístic durant anys de la Pirotècnia Igual, qui ha estat president de la comissió de Festa Major, i també pregoner de Festa Major l'any 2008: “Només em quedava aquest paper per tenir tots els papers de l'auca”. En la seva intervenció ha destacat la necessitat de tenir present la figura de Sant Bartomeu per “no perdre el referent del Patró”.


Pendonista Santa Teccla 2011Elena Ferré i Ràfols, pendonista de Santa Tecla 

La pendonista de Santa Tecla serà Elena Ferré i Ràfols, una persona molt lligada a les celebracions locals, com és el Carnaval. Ferré és l'actual Presidenta de la Comissió del Carnaval del Retiro i vicepresidenta de l'entitat: “Per mi és un honor encapçalar aquesta responsabilitat en una festa que considero tant gran com la de Sant Bartomeu”.
 

 

Pregoner i pendonistes de 2010


pregonersEls pregoners

Aquest any seran dues les persones que s'encarregaran d'obrir la Festa Major amb el tradicional Pregó. Ells són els sitgetans Vicky Plana i Josep Perea, dues persones que juntament amb Jordi Milan han estat els fundadors del grup de teatre La Cubana.

Actualment viuen la Festa Major des de dues realitats ben diferents, la vessant de l'espectador i la de la persona que hi participa internament. Per Vicky Plana, “Fer el pregó és un honor, una responsabilitat que intentarem transmetre amb el màxim rigor i sobretot des del cor”. 


festa majorEls pendonistes

Josep Marcet serà el pendonista de la Festa Major. Graller de tota la vida i, de fet, constructor també de l'instrument, en Josep Marcet viu la Festa Major intensament, tot i que per a ell, un dels moments més esperats és l'entrada de grallers, ja que segons assegura és un homenatge a totes les persones que ja no hi són.

Per la seva banda, Ramona Vendrell serà la pendonista de Santa Tecla. La Ramona ha estat vinculada al poble i a les tradicions de la vila durant molts anys. I és que ha mantingut un contacte constant amb el dia a dia de Sitges gràcies al seu negoci familiar que va regentar durant molt de temps al carrer Jesús.

© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 04/08/2015