Projecte E-3 'Temps teu, temps per a Sitges'

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Gent gran > Projecte E-3 'Temps teu, temps per a Sitges'

Projecte E-3 'Temps teu, temps per a Sitges'

Projecte E3Un projecte que vol posar en valor el potencial de la gent gran com a recurs social

L'experiència social, professional o municipal de les persones grans a la vida dels pobles és un valor amb un fort potencial. Amb aquesta finalitat, l'Ajuntament tira endavant el Projecte E-3 “Temps teu, temps per a Sitges” a través del qual s'identifiquen els àmbits, les funcions i les tasques on es pot aprofitar l'experiència de la gent gran: el seu coneixement, el temps, l'experiència o la motivació.

El Projecte E3 disposa de 24 programes-marc que engloben diferents iniciatives de voluntariat sènior. Alguns d'aquests programes recullen activitats que ja es porten a la pràctica actualment, mentre que altres suposen una innovació.Índex

 

Diagnosi E3

El Projecte E3 dibuixa una diagnosi del territori i analitza les diferents possibilitats que Sitges ofereix a les persones grans. També extreu algunes conclusions sobre la realitat que envolta a dia d'avui la gent gran.

Entre aquestes conclusions, es destaca que les persones grans quan es jubilen ho fan amb un millor estat de salut que mai. Fins els 75 anys poden jugar un paper actiu en diversos sectors de la societat. Aquest col·lectiu constitueix, doncs, una bossa de demanda diversa per desenvolupar activitats en la vida local durant el període de la jubilació.

El Projecte destaca també que entre els jubilats es troben persones amb una formació i trajectòria professional d'alt nivell, com per exemple ex-directius, emprenedors, empresaris, professors o metges, que poden aportar amb la seva participació, experiències, accions i coneixements de gran valor per a la vida d'un municipi.

 

Justificació del projecte

Les persones grans constitueixen un col·lectiu dinàmic que es troba en creixement. Actualment, el 16 % de la població catalana és major de 65 anys i s'estima que serà el grup de població que més augmentarà en els propers anys, fins el punt de pràcticament doblar percentatge de menors de 15 anys en l'horitzó de 2041 (27% i 15%, respectivament).

Els nous jubilats, en relació a generacions precedents, tenen un nivell formatiu cada vegada més elevat, una trajectòria professional més rica, un millor estat de salut i major proactivitat.  L'increment de les trajectòries professionals i vitals ha diversificat els seus interessos i les seves necessitats.
 
Una de les majors inquietuds de la gent gran és la necessitat de sentir-se útil a la societat, mantenint d'aquesta manera la satisfacció personal derivada del treball i de l'activitat. S'estima que d'aquí a 30 anys, a Catalunya pràcticament hi haurà dues persones majors de 65 anys per cada persona en edat laboral.

Actualment, quan les persones arriben en edat de jubilació poden aportar la seva experiència i el seu coneixement a través d'una gran diversitat de vies de voluntariat, convertint-se en un recurs per a la comunitat. S'estableix, doncs, una relació on tothom hi guanya, ja que el voluntariat aporta molts beneficis a la gent gran. Per aquest motiu, en els darrers anys s'ha donat un increment en el nombre d'iniciatives de voluntariat amb participació de persones jubilades.

Fomentar i incrementar aquest tipus d'activitats per augmentar el nivell de salut (tant física com mental) de la gent gran, és un dels principals objectius del Projecte E-3. El desenvolupament d'un voluntariat és l'activitat més propera a les dinàmiques laborals, a l'hora que permet mantenir i augmentar les xarxes socials, i, sobretot, reforça la cohesió social.

 

E3 i el Voluntariat

La iniciativa “Temps teu, temps per a Sitges” pretén enfortir la col·laboració entre els sectors associatius i el sector públic per tal de potenciar i incrementar les funcions del voluntariat de la gent gran, afavorint d'aquesta manera la cobertura de les necessitats reals del municipi en els sectors social, econòmic i territorial.

Les àrees temàtiques de major participació voluntària de la gent gran a nivell nacional i internacional que han registrat una major incidència de programes de voluntariat són medi ambient (28%), les Iniciatives civils i comunitàries (22%) i acció social (21%). En l'àmbit de la gestió pública local, les àrees menys cobertes són les relacionades a la promoció econòmica i a l'assessorament empresarial.

El potencial i l'experiència professional de la gent gran pot anar més enllà i emprar-se en la millora de l'eficiència de molts serveis i equipaments, tant municipals com fora de l'àmbit local. En aquesta línia, el Projecte E3 ha presentat 24 programes-marc que engloben diferents iniciatives de voluntariat sènior. Alguns d'aquests programes recullen activitats que ja es porten a la pràctica actualment, mentre que altres suposen una innovació.


Els programes es classifiquen en quatre grans àmbits:

  • Voluntaris per al coneixement: assessorament empresarial; assessorament professional; ambaixadors; amfitrions; i gestió d'equipaments.
  • Voluntaris per a la Comunitat: memòria i patrimoni; avis a les escoles; voluntaris pel civisme; dones per la integració; voluntaris a Biblioteques
  • Voluntaris per a l'entorn: gent gran per a la mobilitat; custòdia d'espais Públics; gent gran per la natura; City Checking i Descobrim la Ciutat
  • Voluntaris per la Gent: gent gran comprant; gent gran per la gent gran sola; gent gran per la Llar Digne; gent gran pels malalts i voluntaris a tallers.
© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 13/02/2012