Què és el servei RSS ?

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > L'Ajuntament t'informa > Notícies > Servei de RSS > Què és el servei RSS ?

Què és el servei RSS ?

Algú que estigui interessat en el contingut d'un determinat lloc web, l'ha d'anar visitant de manera periòdica i sistemàtica si vol detectar l'aparició de nous continguts. Aquesta és una feina pesada ja que al visitar el lloc web no sempre queda clar quines són les novetats. 

En 1999 Netscape va inventar un format senzill que permetia a una web enviar automàticament els seus nous continguts a una llista de subscriptors. Aquest format s'ha anat millorant i normalitzant fins arribar al que es coneix actualment com RSS (Really Simple Sindication), un format basat en XML i pensat especialment per a espais que canvien sovint.

Avui en dia el RSS s'ha convertit en una solució indispensable per intentar gestionar el frenètic ritme de creació de nous continguts de les webs. RSS és el format consensuat en que aquests continguts han de ser enviats i rebuts.

El servei consisteix en la possibilitat de subscripció a un lloc web, de manera que si aquest publica algun nou contingut, els interessats puguin rebre'l immediatament. És rellevant indicar que els subscriptors reben el contingut i no un simple avís de la seva existència, amb la qual cosa el que es produeix és una sindicació (redifusió) de continguts des de una font d'origen cap a una multitud de destinataris. En el cas de notícies el text que es produeix sol contenir el titular de cada notícia i un enllaç a la pàgina web on apareix el contingut complet.


L'eina
Normalment aquestes subscripcions no es reben en el correu electrònic. Existeixen eines específiques, anomenades agregadors, per gestionar des d'un únic punt les subscripcions RSS que podem tenir. Aquests agregadors acostumen a ser gratuïts i a funcionar amb qualsevol navegador sense necessitat de cap tipus de software addicional. Alguns d'aquests programes agregadors gratuïts són:

FeedReader (per Windows) 
RssReader (per Windows) 
Liferea (per Linux)
Google Reader (lector WEB)
Lectors desenvolupats per la Generalitat de Catalunya (per Windows, Linux i Mac)


L'agregador és una eina que compleix quatre funcions bàsiques: 

  • Rebre els continguts que les diferents subscripcions (també anomenades feeds) ens van enviant.
  • Oferir la possibilitat d'ordenar les fonts d'informació segons el nostre criteri.
  • Permetre la lectura dels continguts rebuts sense necessitat de visitar el lloc web que els ha generat.
  • Informar de quants continguts encara tenim pendents de  lectura.

El resultat és una potent eina que ens permet conèixer en tot moment quants nous continguts han sigut publicats en els nostres llocs web preferits, i decidir en quin moment i en quin ordre els volem llegir.

Actualment una font d'informació que no ofereixi el servei RSS deixa de ser competitiva, ja que requereix a l'usuari la disciplina de repetir periòdicament la visita, i augmenta el temps de localitzar quin és el contingut nou que s'ha publicat, si és que n'hi ha.


El seu ús
Servei de RSS de notícies de l'Ajuntament de SitgesL'existència del servei de subscripció mitjançant RSS s'acostuma a identificar mitjançant la icona que aquí es mostra.

Darrera d'aquesta icona acostuma a haver l'enllaç al servei RSS, és a dir, l'adreça web que s'ha de fer servir en el nostre agregador per gestionar la subscripció. Aquells llocs web que generen un gran volum de continguts acostumen a disposar de diversos RSS, diversos enllaços, oferint per tant un servei de subscripció més segmentat. És el cas de les versions digitals dels diaris que ofereixen un RSS per les notícies de política, un altre per les d'esports, etc. Però la majoria de webs només tenen un únic feed (una única subscripció) per la qual sindiquen (distribueixen) tot el que publiquen.

La web de l'Ajuntament de Sitges ofereix un servei de notícies en RSS per mantenir informats als seus subscriptors sobre les novetats que es van publicant (http://www.sitges.cat/html/RSS/noticies.xml).

© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 07/04/2008