L’art de Bruno

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Sitges tema a tema > Cultura > Exposicions > Jo sóc Bruno > L’art de Bruno

'Jo sóc Bruno, surrealista'
Sense títol, 1975En paraules del seu amic Rafael Casanova, “Bruno pinta perquè ho sent a la pell, a la sang. Pinta perquè li agrada i perquè dins seu sent les inquietuds que l'art desperta en tot esperit cultivat per la ondulant i misteriosa corrent que condueix a la contemplació de la bellesa”.

Des dels inicis, les seves pintures oníriques i fantasmagòriques han estat valorades per la seva majestuositat tècnica i per la seva fantasia desbordant. Fantasia que, a diferència del que passa amb els grans mestres de la pintura, no és fruit de la inspiració, en la qual el sitgetà no hi creia. En paraules seves, “no crec en la inspiració, així, gratuïtament. La inspiració ve quan tu estàs treballant. Si tens una disciplina en el treball, si estàs 8 o 9 hores immers en la feina, d'inspiracions te'n vénen moltes”.

Sobre aquest tema, també dirà el següent: “crec que el reflex d'una idea no és més que la intel·ligència desenvolupada. L'artista no crea, improvisa”.

És significatiu que, tot i anar amb uns quants anys de retard respecte el boom de la pintura surrealista, la figura de Bruno s'hagi equiparat en més d'una ocasió a artistes de la talla de Magritte, Tanguy i, com no, Salvador Dalí. “El surrealisme de Bruno està allí mateix, naixent d'un succés que recorda que el mou una màquina sensorial i el transforma el que en altres fóra costum o rutina. El vocifera i l'anomena la teoria del somni materialitzat, principi i raó del surrealisme pur.

Sense títol, 1965

Somia Bruno? És o no és sentiment el mestratge del seu pinzell funambulesc, que apareix i desapareix en la liquiditat del color i en la inversemblança de les transparències, en la perfecció dels seus dibuixos, tractats com a esbossos de grans i futures obres a realitzar o a transformar? Tot és miracle en les seves teles”. En una entrevista realitzada el 1992, el propi Bruno deia el següent: “és obvi que em sento identificat amb el surrealisme. El pare d'aquest art és en Hieronimus Bosco.

I els millors pintors surrealistes són, sens dubte, Marx Ernst i Renné Magritte. A l'Estat espanyol, tot i que no n'hi ha gaires, el madrileny Toral és el més destacat. A Picasso, Miró, Tàpies i Dalí els considero uns genis”. Les seves principals influències són, sense cap mena de dubte, el Bosco i Salvador Dalí, tot i que també s'hi hauria d'incloure tot el grup de surrealistes, així com el pintor espanyol de referència: Diego Velázquez.

Però no tota la seva producció artística encaixa dintre del surrealisme. Durant els primers anys, realitza també bodegons i flors de manera molt acadèmica i provarà fins i tot l'abstracció, encara que amb resultats no massa satisfactoris. “Més tard, influències del moment em van portar a provar les meves possibilitats en el camp de l'abstracte. El meu convenciment, després, de la impossibilitat de reflectir per als demès per aquest mitjà un estat del meu esperit, em va fer entrar de nou en el que considero el bon camí”.

'Tentaciones de San Antonio' 1967És significativa aquesta voluntat d'en Bruno de mostrar, mitjançant la pintura, un estat del seu esperit. Les seves obres estan fetes per a ser contemplades, observades i imaginades amb infinitud de significats possibles. Dins d'un quadre, infinits quadres. I, quasi sempre, aquestes boles. Aquestes esferes que omplen els espais i que fan que l'espectador es pregunti “què significa això?”. Com a resposta, només aquesta frase: “tot tendeix a la rodonitat, com el planeta, com una gota d'aigua”.

Així és l'art de Bruno: enigmàtic, fantàstic, ple de misteris sense resoldre... una finestra oberta a múltiples i canviants paisatges. “Un quadre és una finestra però, per molt que l'expliqui una altra persona, no el podrà veure com jo el veig. El surrealisme és molt difícil. Una senyora va preguntar-li una vegada a Picasso què representava una obra seva, i el pintor va respondre-li que quaranta milions”.

© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 23/01/2015