L’estada a Suècia: 1962 – 1973

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Sitges tema a tema > Cultura > Exposicions > Jo sóc Bruno > L’estada a Suècia: 1962 – 1973

L’estada a Suècia: 1962 – 1973

'Jo sóc Bruno, surrealista'
Bruno a Göteborg, 1968Allunyat de l'agitada vida social de Sitges, l'època a Suècia serà la més productiva de la seva carrera. Durant aquests anys, en Bruno pinta dia sí i dia també (a excepció del dia de Nadal). Especialment, pinta durant la nit, i realitza nombroses exposicions individuals i col·lectives (Sala Nisse, Göteborg, 1963; Galerie Gammel Strand, Copenhague, 1966; Modern Nordisk Konst, Göteborg, 1967 i 1969; Galleri AE, Göteborg, 1968; entre d'altres).

Aquest augment de la producció artística es mantindrà, tot i tornar a Sitges, fins als seus últims dies, i no afectarà únicament la pintura, sinó que deixa fluir la seva creativitaten tots els aspectes de la seva vida. Realitza escultures i elements decoratius per casa i, fins i tot, com a eina per a comunicar-se amb la gent, ja que el sitgetà, quan no se sabia fer entendre, dibuixava allò que volia dir. També instal·la a la finestra del menjador una gran esfera, tan característica del seu art que, quan s'il·luminava, es podia veure des del carrer.

Cal aclarir que, tot i la distància, en Bruno segueix present a la seva vila natal, on freqüentment envia obres com a premi per a concursos o per a subhastes, així com altres col·laboracions. En aquest aspecte, els germans Josep i Rafael Casanova hi tenen un paper fonamental, ja que durant tot aquest temps actuen de vincle entre el pintor i Sitges.

D'una banda, Rafael, cronista oficial de la vila, es dedica a fer ressò dels èxits i de les exposicions del pintor, mentre que en Josep, secretari de Foment del Turisme, li gestiona els possibles encàrrecs, que Bruno realitza gratuïtament.

Bruno, Dorrit i Isabel a Göteborg, 1967


El 1964, l'artista aconsegueix ser seleccionat per a participar al Vintersalongen (Saló d'Hivern) de Göteborg. Es tracta d'un esdeveniment important, en què les obres que formen part d'aquesta exposició col·lectiva anual són seleccionades per un jurat que ha d'escollir entre més de 600 peces de 150 artistes diferents. També s'escolliran dues obres seves per a participar al Decemberutstälning del 1966, entre un total de 840 composicions de 188 artistes.

El mateix any 1966, es trasllada per poc temps a Copenhage per a realitzar una exposició a la Galerie Gammel Strand. En aquesta època rebrà visites d'alguns dels seus amics, com Miquel Utrillo i Vidal, i neixen les seves dues filles petites: l'Ana María Luiza Ferrer, el 1963, i la Isabel Dorrit Pauline Ferrer, el 1966.

És també durant aquests anys que Bruno realitza dues de les seves pintures més personals i especials: la primera versió de Mi Madre, que li regalà a la seva mare Dolores, i Autorretrato. Aquestes dues obres apareixeran en nombroses exposicions, ja que no les posarà mai a lavenda. L'èxit de Bruno més enllà de les nostres fronteres és innegable.


Bruno, Dorrit i Maria Luiza a Göteborg, 1964
No és estrany, doncs, que durant una breu estada a Sitges, l'estiu de 1970, l'Ajuntament aprofiti per planificar una petita exposició d'homenatge que tingué lloc al Saló Blau del Palau de Maricel entre el 15 i el 30 d'agost de 1971.

D'aquesta exposició en destaca la pintura titulada Sitges després de la Tramuntana9, que es posa com a exemple d'obra d'un autèntic pintor surrealista amb personalitat pròpia i capaç de traslladar al llenç un món particular de fantasia. També s'hi exposava Raras arañas arrastran a Sitges.

El mes de setembre d'aquest mateix any, a Hälsingborg (Suècia), se celebra una gran fira d'antiguitats i art, inaugurada pel rei d'aquest país nòrdic, que demostrà un especial interès per la tècnica i la composició de les seves obres. Així en parlaven a L'Eco de Sitges del 6 de setembre de 1970: “A Hälsingborg (Suècia) s'ha celebrat una extraordinària exposició d'art antic i modern, en la qual el nostre estimat compatrici Bruno hi ha presentat un conjunt de deu quadres.

Aquesta exposició, sens dubte de les més importants que s'organitzen en l'esmentat país, ha tingut un brillant èxit, sent inaugurada per S. M. el Rei de Suècia, qui ha felicitat l'artista suburenc, demostrant un especial interès per la tècnica i la composició de les obres exhibides”.

'Deseo', 1966

© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 23/01/2015