Records d’infantesa: 1921 - 1936

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Sitges tema a tema > Cultura > Exposicions > Jo sóc Bruno > Records d’infantesa: 1921 - 1936

Records d’infantesa: 1921 - 1936

'Jo sóc Bruno, surrealista'Bruno, amb 5 anysJuan José Francisco Ferret i Farreras, Bruno, neix el 23 de març de 1921 a Sitges. Ho fa al carrer de Sant Pau número 4 (actualment, número 10), en el si d'una família treballadora a la qual més tard s'hi sumarien la Montserrat i l'Antònia.

Els seus pares, en Bruno Ferret i Curtiada –de qui n'agafa el nom artístic– i la Dolores Farreras i Bautista, s'encarreguen durant aquests primers anys de la consergeria de l'escola Sant Josep, on hi viuen i on en Bruno rebrà les seves primeres lliçons de la mà del professor Magí Casanovas.

És en aquest context que en Bruno comença a mostrar la seva vena artística. Des de ben petit, pinta tot allò que se li posa al davant, ja sigui un paper o la pissarra de l'escola, que omplia de dibuixos cada dia abans de començar la classe.

Ell mateix dirà en una entrevista radiofònica de l'any 1956 que “pintar va començar sent per a mi un joc, al qual he seguit aficionat ja durant tota la meva vida, sense que pugui, per tant, precisar un altre estímul que, en principi, despertés en mi aquesta vocació”.

Cal esmentar que, tot i que es considera autodidacte pel que fa la seva pintura, aproximadament dels 4 als 14 anys rep classes de dibuix del propi Magí Casanovas i, més endavant, del professor sitgetà Josep Vidal, catedràtic de perspectiva de la Universitat de Barcelona. Classes que, sens dubte, són fonamentals per a algú que considera que “aprendre el dibuix és el batxillerat de la pintura”.


'Mi madre (2)' 1976

A més de la seva vocació artística, Bruno gaudeix d'un entorn culturalment actiu com és el de Sitges, que ha exercit sempre una atracció especial en artistes i intel·lectuals. Ell mateix, en un escrit publicat a L'Eco de Sitges el juny de 1992 com a homenatge al seu desaparegut amic Joan Parés, recorda aquests primers anys.

“A l'any 1935, sempre anàvem a esperar el seu pare quan tornava després de la nit de pesca. Després s'esmorzava a la platja boníssimes sardines a la brasa. Una de les curiositats va ser que l'incomparable tenor Hipólito Lázaro, en la nostra tertúlia-esmorzar, cantava La Marina. Tot allò era un espectacle per a nosaltres. Un quadre per a pintarlo.
L'olor i la sardina i el cant del gran mestre alimentaven els nostres joves cossos i ments”.


Donació de 'Mi madre' a Dolores Farreras
D'aquest període és també el seu primer contacte amb les bicicletes, que més tard passaran a convertir-se en un element característic de l'artista. I és que, amb només 12 anys, en Bruno ja comença a treballar; primer al magatzem de la fàbrica de cotxes Nacional Sitges i, una mica més tard, al taller de bicicletes Maldonado. En aquest taller no només treballa, sinó que també construeix la seva pròpia bici.

Lamentablement, aquesta afició es veurà interrompuda per dos motius: el primer, a causa d'un accident baixant pel carrer de Sant Pau, que farà que el seu pare li prohibeixi agafar més la bicicleta; el segon, l'esclat de la Guerra Civil.

Els records d'aquests anys inicials quedaran gravats per sempre a la seva memòria i, de manera inevitable, reapareixeran en algunes de les seves pintures: les barques, el mar, la Punta de Sitges i, fins i tot, quelcom tan aparentment banal com el terra de la seva habitació, de rajoles blanques i negres, que apareixerà a la sèrie d'obres 'Mi Madre'.

© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 23/01/2015