Reobertura del Cau Ferrat i Museu de Maricel

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Sitges tema a tema > Cultura > Reobertura del Cau Ferrat i Museu de Maricel

Reobertura del Cau Ferrat i Museu de MaricelMuseus de Sitges

Reobertura del Cau Ferrat i el Museu de Maricel

Els museus de Sitges tornen a lluir amb la seva màxima esplendor després de les obres de reforma al Cau Ferrat i el Museu de Maricel que ha estat realitzada amb el doble objectiu de restaurar i recuperar els edificis i els seus elements patrimonials i, al mateix temps, de convertir els espais en uns moderns museus del segle XXI, amb tots els respectius serveis i sistemes de seguretat i conservació i una nova museografia.

La reforma ha permès dotar el Cau Ferrat i el Museu de Maricel dels seus respectius projectes museogràfics, que permetran als visitants realitzar una visita continuada per aquests dos edificis i Can Rocamora, on s'ha situat l'entrada.

L'actuació ha aconseguit superar la seva complexitat i les corresponents limitacions d'espai, amb solucions imaginatives i el compromís de respecte patrimonial i estètic originari.


> (Notícia 22-12-2014) Els Museus de Sitges tornen a lluir amb la seva màxima esplendor després de la reobertura del Cau Ferrat, el Museu de Maricel i Can RocamoraÍndex

 

Visites

El Cau Ferrat i el Museu de Maricel tindran entrada gratuïta els dies 2, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14 i 15 de gener. L'horari és de 10 a 17 hores. El darrer accés és a les 16.30 hores.

A partir del dia 16 es podran visitar en els horaris habituals:


MUSEU DEL CAU FERRAT

De l'1 de març al 30 de juny i de l'1 al 31 d'octubre
- De dimarts a diumenge (festius inclosos): de 10h a 19h.
- Dilluns: tancat.

De l'1 de juliol al 30 de setembre
- De dimarts a diumenge (festius inclosos): de 10h a 20h.
- Dilluns: tancat.

De l'1 de novembre al 28 de febrer
- De dimarts a diumenge (festius inclosos): de 10h a 17h.
- Dilluns: tancat.

 
MUSEU DE MARICEL

De l'1 de març al 30 de juny i de l'1 al 31 d'octubre
- De dimarts a diumenge (festius inclosos): de 10h a 19h.
- Dilluns: tancat.

De l'1 de juliol al 30 de setembre
- De dimarts a diumenge (festius inclosos): de 10h a 20h.
- Dilluns: tancat.

De l'1 de novembre al 28 de febrer
- De dimarts a diumenge (festius inclosos): de 10h a 17h.
- Dilluns: tancat.

 

Galeries

> Fotos de la inauguració a flickr
Reobertura dels museus 
> Vídeo dels museus reformats
Reobertura dels museus

 

Discurs de l'Alcalde de Sitges

(Transcripció del discurs de l'Alcalde de Sitges, Miquel Forns i Fusté, llegit al Racó de la Calma el 22 de desembre de 2014 durant l'acte de reobertura del Cau Ferrat i Museu Maricel després de la seva reforma)
"Molt honorable president de la Generalitat; excel·lentíssima Ministra de Foment; excel·lentíssim president de la Diputació de Barcelona, honorable conseller; regidores, regidors; diputats; diputades; directora gerent; sitgetans i sitgetanes; molt bon dia a tothom.

Poques vegades, la inauguració d'unes obres de reforma pren tanta rellevància com avui.

I és que el sentiment que tenim els que aquest matí de desembre gaudim d'aquest moment, és que avui és un dia històric per Sitges.
Aquest 22 de desembre, després d'un llarg procés de gairebé 5 anys recuperem l'esplendor, només adormit durant aquest temps, que representa com cap altre actiu, la singularitat, la riquesa i la grandesa d'un patrimoni artístic i cultural que  ha convertit Sitges en referent de l'art, especialment del modernisme i el noucentisme, però també amb la capacitat de recórrer altres èpoques de la història.

Ha estat un camí llarg amb moments no sempre fàcils, però que malgrat la diversitat d'opinions per trobar una confluència en el COM calia fer-lo, ha tingut una veu unànime en el QUÈ. I aquest QUÈ, no és res més que la indiscutible necessitat de preservar i enaltir un patrimoni que ho és de Sitges, però també del País.

I és per això que avui és un dia per dir GRÀCIES. Gràcies a tots! Gràcies a les administracions: Ministerio, Generalitat i Diputació de Barcelona que amb les seves aportacions econòmiques han fet possible el desenvolupament d'aquestes obres. Gràcies a la societat civil organitzada en la plataforma que, en el seu moment, ara fa tres anys i mig,  va fer possible que políticament, i amb una mostra clara d'escoltar sempre l'opinió dels ciutadans i ciutadanes, aturéssim les obres per aconseguir un resultat, com des d'avui es pot veure, respectuós amb la nostra singularitat i preservant allò essencial, que l'havia caracteritzat originàriament.
I en aquest moment permeteu-me que faci un esment especial al Sr. Salvador Esteve, President de la Diputació de Barcelona, gràcies al qual els moments més crítics d'aquest procés no ho han estat tant.

Gràcies als responsables polítics que van aconseguir la inversió. Gràcies als directors del consorci. I gràcies també a l'arquitecte, a tots els responsables tècnics i empreses, especialment la UTE, als que hi eren en el moment de l'inici del projecte, i els que l'han viscut durant l'última fase d'execució.

Avui tots estem d'enhorabona. Perquè Sitges ha estat capaç de preservar allò essencial que va fer que Rusiñol, a finals del segle XIX ens escollís, no només per crear, sinó també per llegar i convertir-nos en un punt d'atracció creativa. La seva casa, el Cau Ferrat mostra de nou, amb la fidelitat que ell va demanar, totes les seves col·leccions i obres d'art. I el museu Maricel, és des d'avui també un lloc obligat per viatjar per l'art des del segle X fins al XX. Una combinació de la gran col·lecció Pérez Rosales amb el fons pictòric del municipi que, gràcies al nou discurs museogràfic, pren encara més rellevància.

La nostra famosa llum i la màgia del Mediterrani que avui ens abraça i que va portar a artistes i intel·lectuals a enamorar-se de nosaltres, també ha estat la causa del perill de deteriorament del nostre patrimoni. Però ser avui aquí demostra que cap llevantada pot amb nosaltres.
Lluny de deteriorar-nos o fer-nos petits, formem part també, des de fa un parell de mesos, d'una nova estructura d'estat com és la Xarxa de Museus de Catalunya.

I mentre els nostres museus es posaven al dia, l'efervescència cultural del municipi no s'ha aturat i hem aconseguit continuar jugant a la divisió d'honor Els nostres artistes locals han ocupat un lloc preferent, Sitges ha estat notícia per les seves col·leccions d'art contemporani gràcies a la Fundació Stämpli, hem donat espai a la música, el teatre i el cinema i, a més, hem aconseguit que inversions estrangeres hagin apostat per nosaltres per crear un centre universitari en arts escèniques, únic a tot l'Estat.

Sitges no és capital política ni administrativa, però des d'avui, enalteix més encara, la seva capitalitat cultural. La cultura és el signe d'identitat d'un poble, i és per això President Mas que ens enorgulleix poder compartir-la com a signe d'identitat de País i de futur.

Cau Ferrat, Can Rocamora i Maricel. Aquest és el nostre regal de Nadal per Sitges, per Catalunya i per al món. Que el gaudiu!

Moltes gràcies"

 

Més informació

> www.museusdesitges.cat
© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 05/01/2015