Mobilitat internacional

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Sitges tema a tema > Joventut > Mobilitat internacional

Mobilitat internacional

Has pensat en estudiar o treballar fora? L'existència de la Unió Europea i l'obertura de les fronteres ha propiciat la creació de programes de Mobilitat Europea. Aquest concepte inclou diferents modalitats d'estades dins els països membres de la Unió Europea i en alguns casos fins i tot fora. Depenent de les teves necessitats, intentarem explicar-te totes les possibilitats que existeixen.

Has pensat en estudiar o treballar fora? L'existència de la Unió Europea i l'obertura de les fronteres ha propiciat la creació de programes de Mobilitat Europea. Aquest concepte inclou diferents modalitats d'estades dins els països membres de la Unió Europea i en alguns casos fins i tot fora. Depenent de les teves necessitats, intentarem explicar-te totes les possibilitats que existeixen.

Has pensat en estudiar o treballar fora? L'existència de la Unió Europea i l'obertura de les fronteres ha propiciat la creació de programes de Mobilitat Europea. Aquest concepte inclou diferents modalitats d'estades dins els països membres de la Unió Europea i en alguns casos fins i tot fora. Depenent de les teves necessitats, intentarem explicar-te totes les possibilitats que existeixen.

Índex

 

Mou-te per Europa. Programes de Mobilitat Europea

Has pensat en estudiar o treballar fora? L'existència de la Unió Europea i l'obertura de les fronteres ha propiciat la creació de programes de Mobilitat Europea. Aquest concepte inclou diferents modalitats d'estades dins els països membres de la Unió Europea i en alguns casos fins i tot fora. Depenent de les teves necessitats, intentarem explicar-te totes les possibilitats que existeixen:

 • Voluntariat
 • Estudis a l'estranger
 • Pràctiques
 • Treball

Cal que sàpigues que és important tenir un cv que es reconegui en tots els països de la Unió Europea: l'Europass.


Servei Voluntari Europeu

Si tens entre 18 i 30 anys, pots fer el Servei Voluntari Europeu, l'SVE. Aquest programa t'ofereix l'oportunitat de viure i participar activament com a voluntari en un país dins i fora de la UE. Et faciliten allotjament, pensió completa, assistència d'un tutor o tutora i també reps diners de butxaca per fer front a les teves despeses. Durada: les estades poden ser d'entre 6 mesos a 1 any.

Cal trobar una entitat d'enviament i una altra d'acollida on hauràs de fer les tasques assignades per als voluntaris. Les activitats a realitzar poden ser en molts àmbits diferents com el de la cultura, l'educació, el treball social, l'esport., etc. Només cal que trobis l'entitat que t'ofereix una feina que et motivi i t'aporti experiència per al teu futur.

Coneix l'opinió d'una voluntària europea: “La meva estada a França com a voluntària, m'ha fet créixer com a persona. He après a viure sola, poder comunicar-me en una altra llengua i conèixer quin és el dia a dia del treball amb joves”. Rosa Fontova.


Camps de treball

En els camps de treball les tasques que es fan són de servei a la comunitat. Normalment, hi participen joves de diversos països i cultures. El treball que s'hi fa no és remunerat i pot està relacionat amb protegir la natura, ajudar altres persones, restaurar edificis d'interès entre altres. L'allotjament sol ser en tendes de campanya, en una casa comunitària o una altra instal·lació habilitada per l'ocasió.

Cada any, la Secretaria General de Joventut crea on fulletó on hi ha els camps de treball que es poden fer a l'estiu. Consulta-ho a: www.gencat.cat/Joventut
 

Estades solidàries

Són viatges turístics amb un rerefons solidari. Normalment es duen a terme en països en vies de desenvolupament. Les pots trobar sota múltiples noms: camps de solidaritat, brigades de cooperació, viatges de turisme solidari, brigades de treball voluntari, viatges de turisme responsable. Tenen una durada variable i poden ser arreu del món. Durant l'estància s'acostumen a fer activitats que comporten molta proximitat amb la població local, compartint les seves activitats quotidianes: aprendre a fer artesania (ceràmica, teixit...), participar en el treball de camp i ramaderia tradicional... Sovint comporten una formació prèvia al viatge.


Intercanvis


Si sou un grup de joves d'entre 13 a 25 anys, podeu viatjar a l'estranger fent un intercanvi amb un grup d'un altre país. Aquests intercanvis solen ser activitats educatives que pretenen afavorir el coneixement mutu i el diàleg entre diferents àmbits com podrien ser la música, el teatre, etc i cultures. És habitual que el grup d'acollida retorni la seva visita al grup visitant. Existeixen intercanvis d'àmbit internacional i nacional que poden tenir una durada mínima de 6 dies a una màxima de 21 dies.


Cooperació al desenvolupament

Si estàs interessat/ada en temes de cooperació internacional, pots participar en un projecte de cooperació sobre el terreny. Els projectes on fan falta persones són molts. És important però, conèixer l'idioma oficial del país on es va, tenir disponibilitat d'un mínim de temps (normalment a partir del 3 mesos) i coneixements específics que siguin d'utilitat per al projecte. La cooperació pot ser remunerada o voluntària.


Webs d'interès:

Oficina Jove de Treball: www.gencat.cat/Joventut


Contactes:

Barcelona Voluntària: sve@barcelonavoluntaria.org
Nexes: evs@nexescat.org
Servei Civil internacional: voluntariat@sci-cat.org
Xarxa d'Enllaç amb Palestina: internacional@xarxapalestina.org
Llistat d'entitats amb les quals pots fer estades solidàries, camps de treball o el Voluntariat Europeu

 

Estudis a l’estranger

Si ets estudiant universitari, de Formació Professional de Grau Superior o d'estudis superiors d'ensenyaments artístics, pots estudiar durant un curs  en una altra universitat europea amb el programa Sòcrates Erasmus.

Coneix l'opinió d'una estudiant Erasmus: “Durant el curs d'Erasmus vaig aprofitar per fer la recerca per a la tesi de fi de carrera. La universitat de Lyon té una biblioteca impressionant!” Judit Nadal.

Si vols combinar l'opció de treballar i estudiar un idioma a l'estranger, pots demanar una beca per estudiar un idioma. El Ministeri d'Educació, Política Social i Esports té beques per aprendre l'ànglès, el francès o l'alemany. 

També pots treballar i fer un curs d'idiomes amb la facilitat que t'ho gestioni una agència de treball a l'estranger. Aquestes agències et busquen el curs, un treball i allotjament. Una altra possibilitat és l'opció de continuar els teus estudis dins el sistema espanyol estudiant a distància. D'aquesta manera pots fer una estada a l'estranger i estudiar al mateix temps.


Webs d'interès:

Ministerio de Educación, Política Social y Deporte: www.mepsyd.eswww6.gencat.net/joventut/catala/portal/treball/agenciestreball.htm
Universitat Oberta de Catalunya 
UNED
Oficina de Relacions Internacionals de la teva universitat
Oficina Jove de Treball: www.gencat.cat/Joventut
Departament d'Innovació, Universitats i Empresa: www.gencat.cat/dursi
Comissió Europea, Educació i Aprenentatge: http://ec.europa.eu/education/

 

Pràctiques a l'estranger

Estàs estudiant o t'has acabat de llicenciar i vols fer pràctiques? Si participes en un curs de formació inicial, busques feina, ets estudiant o t'acabes de llicenciar, pots optar per fer pràctiques amb l'ajut de les beques Leonardo da Vinci. T'ofereixen poder fer pràctiques en empreses estrangeres o institucions de formació. La durada de les estades és de 3 a 4 mesos, en funció de cada projecte concret.

Els països amb els quals es col·labora habitual organitzant programes d'estades són: França, Itàlia, Alemanya, Regne Unit i Irlanda.

Quins són els requisits?

 • Ser major de 18 anys, estar en situació d'atur i resident a Catalunya.
 • Tenir un coneixement suficient de l'idioma del país d'acollida.
 • Tenir formació o experiència professional pràctica en l'àmbit laboral objecte de l'estada.

Què t'ofereix?

 • Curs intensiu de llengua d'1 mes de durada a l'inici de l'estada, en l'idioma del país d'acollida
 • 3 mesos de pràctiques professionals en empreses
 • Viatge d'anada i tornada
 • Diners per fer front les despeses, en condicions variables segons cada projecte
 • Un programa de visites i activitats de coneixement de la regió de destinació
 • Sortides en grups organitzats
 • Assegurança

Què cal fer per participar?

Lliurar o enviar per correu ordinari la sol·licitud a les adreces que figuren més avall. Es pot presentar durant tot l'any i té validesa d'un any a partir de la data en què s'ha lliurat. Passos a seguir per a omplir i enviar la sol·licitud en versió electrònica:

 • Descarregar la sol·licitud electrònica
 • Omplir-la i signar-la
 • Enviar-la per correu ordinari (Consulteu l'adreça a l'apartat de contactes)
 • La beca Eurodissea t'ofereix fer pràctiques de formació professional o assalariat a l'estranger fent un intercanvi entre regions i empreses de la Unió Europea. La durada de les estades són entre 4 i 7 mesos.

Quins són els requisits? 

 • Tenir entre 18 i 30 anys
 • Tenir una formació o experiència professional pràctica en  l'àmbit on t'agradaria treballar.


Què t'ofereix?

 • Un curs de llengua en l'idioma de la regió d'acollida i de 3 a 6 mesos de pràctiques professionals en empreses.
 • Allotjament
 • Diners per fer front a les despeses de manutenció
 • Programa de visites i acitivitats per conèixer la regió de destinació
 • Assegurança


Què cal saber?

 • Les despeses i organització del viatge corre a càrrec del participant
 • Les sortides poden ser individuals o en grup   


Què cal fer per participar?

Lliurar o enviar per correu ordinari la sol·licitud a les adreces que figuren més avall. Es pot presentar durant tot l'any i té validesa d'un any a partir de la data en què s'ha lliurat.


Passos a seguir per a omplir i enviar la sol·licitud en versió electrònica

Descarregar la sol·licitud electrònica
Omplir-la i signar-la
Enviar-la per correu ordinari (Consulteu l'adreça a l'apartat de contactes)

Coneix l'opinió d'una practicant “Eurodissea”:
Jo he tingut la sort de ser acceptada com stagière al CIDJ (Centre d'Information Jeunesse) de París, on m'he sentit més que ben acollida per part dels meus companys i els meus responsables, i no cal dir que la meva estada també m'ha permès coneixer moltíssima gent, tant francesos com belgues, alemanys, etc
Laura Sahún

Si ets professor de primària o secundària, pots demanar una beca Sòcrates Comenius. Et permet adquirir formació professional a l'estranger al mateix temps que aprens un altre idioma.


Webs d'interès:
Servei d'Ocupació de Catalunya
Intercanvis Internacionals. C. de Llull, 297, 3ª planta. 08019 Barcelona. Tel. 93 553 63 41/ 42/ 44. Intercanvis.soc@gencat.net
Oficina de Treball de la Generalitat / Servei d'Ocupació de Catalunya
Oficina Jove de Treball
Departament d'Innovació, Universitats i Empresa
Ministerio de Educación, Política Social y Deporte
Comissió Europea, Educació i aprenentatge

Webs d'interès si ets estudiant
Oficina de Relacions Internacionals de la teva universitat
Departament d'Innovació, Universitats i Empresa
Comissió Europea, Educació i Aprenentatge 
Oficina de Treball de la Generalitat / Servei d'Ocupació de Catalunya

 

Treball a l’estranger

Si busques feina i tens entre 18 i 30 anys, has pensat en fer la recerca a Europa?

La Xarxa Eures és una oficina de treball que gestiona ofertes i demandes de feina en territori europeu. Funciona com qualsevol oficina de treball d'aquí. S'hi poden trobar feines tècniques per les quals es demana una formació específica.


Has sentit a parlar dels lectorats?

Si tens formació en humanitats, ciències socials i el nivell D de català, pots fer un lectorat de català. Podràs donar classes de llengua i literatura catalanes en centres universitaris de fora de Catalunya i estranger. També pots fer un lectorat d'espanyol amb el qual pots impartir classes d'espanyol en universitats estrangeres. Cal que siguis llicenciat en filologia i menor de 35 anys. 

Molt semblant al lectorat d'espanyol, existeix la possibilitat de fer d'auxiliar de conversa. odràs donar classes de llengua i cultura espanyola en centres d'ensenyament primari a l'estranger. Cal que siguis llicenciat en filologia del país de estinació, i tenir el títol de magisteri especialitzat en llengua estrangera o estudiant d'últim curs.


Webs d'interès:

Oficina Jove de Treball: www.gencat.cat/joventut
L'institut Ramon Llul: www.llull.cat
Universitat de Barcelona: www.ub.cat
Lectorat d'espanyol: Ministerio de Educación, Política Social y Deporte: www.mepsyd.es
AECI (Agencia espanyola de cooperació): www.aeci.es/06becas
Ministerio de Educación, Política Social y Deporte: www.mepsyd.es
- Delegació a Barcelona
C/ Bergara, 12, 1r
Tel. 93 482 06 21
08002 Barcelona
Oficina de Treball de la Generalitat / Servei d'Ocupació de Catalunya: www.oficinatreball.cat
Oficina de Desempleo: www.inem.es/inem/ciudadano/empleo/eures/index.html

 

Europass

És un dossier de documents que comunica als ciutadans de manera clara i senzilla les aptituds, les titulacions i certificacions adquirides al llarg de la vida, tant entre països com entre sectors.

El principal objectiu és facilitar la mobilitat dels estudiants i els treballadors a través dels Estats Membres de la UE, els països de l'Àrea Econòmica de Lliure Comerç, Espai Econòmic Europeu i els països candidats, sempre que es desitgi buscar feina o sol·licitar l'admissió en algun programa educatiu o formatiu.

Currículum Vitae Europass: model comú de CV per presentar de manera sistemàtica, cronològica i flexible les capacitats, competències, titulacions i certificacions. Inclou indicacions específiques sobre els diversos camps, així com una sèrie de directius i exemples. Disponible en totes les llengües europees. Consulta un model.

Passaport de Llengües Europass: Permet presentar els coneixements lingüístics, que s'hagin adquirit tant en el marc de l'ensenyament formal com de forma natural. No és un “document acreditatiu oficial”. Consulta un model.

Document de Mobilitat Europass: Document personal que registra un període d'ensenyament, formació o pràctica professional realitzat pel titular en un país diferent al propi. Li permet comunicar millor les seves experiències i, en concret, les competències adquirides.

© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 30/07/2009