Transtorns alimentaris

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Sitges tema a tema > Joventut > Salut > Transtorns alimentaris

Transtorns alimentaris

Els trastorns de la conducta alimentària (TCA), com poden ser l'anorèxia nerviosa i la bulímia nerviosa  són un greu problema de salut que afecten majoritàriament nens, nenes i dones joves, encara que també afecten cada vegada més homes joves. Els TCA es caracteritzen per alteracions importants de la conducta en relació amb l'alimentació, amb conseqüències nutricionals, biològiques, psicològiques i socials. Són malalties psicosomàtiques que es consideren trastorns mentals.


Anorèxia

Les persones que pateixen anorèxia nerviosa desitgen estar més primes, senten una por intensa a augmentar de pes i estan excessivament preocupades per la seva silueta. Com a conseqüència, presenten conductes anòmales enfront la dieta, el pes i el volum i la silueta corporals. Tot això va associat a una greu alteració de la percepció de la imatge corporal. Aquest trastorn influeix negativament en la seva vida familiar, social, laboral, acadèmica i emocional.
 

Bulímia 

Es caracteritza per episodis de gran voracitat alimenticia (afartaments) acompanyats de conductes purgatives (vòmits, laxants, etc.) i restriccions alimentaries, amb l'objectiu de compensar els excessos alimentaris. El menjar que acostumen a ingerir en aquests moments de voracitat és altament calòric i és consumit en grans quantitats en un període de temps molt limitat. Qui la pateix se sent incapaç de controlar aquests episodis i els viu amb ansietat, seguida d'intensos sentiments de culpa.


Obesitat i trastorns per afartament

La ingesta de grans quantitats de menjar té com a conseqüència immediata el sobrepès, la obesitat i tots els riscos que a nivell de salut se li associen (diabetis, hipertensió, hipercolesterolèmia, etc.).
 
Criteris per al diagnòstic dels TCA:

• Pèrdua de pes sense raó aparent.
• Dietes anòmales, peculiars, hipocalòriques sense control mèdic.
• Exagerada preocupació pel pes i la figura.
• Exercici exagerat per perdre pes tot i tenir un pes normal.
• Amenorrea o detenció del creixement.
• Detecció d'osteoporosi.
• Excessiva adhesió a estereotips de la moda.
  
L'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB)  És una associació amb molts anys d'experiència en el tractament de persones amb aquestes malalties. Té una pàgina web on pots trobar una àmplia informació sobre els símptomes, les causes i les conductes de risc. Tenen un Servei telefònic d'informació i ajuda i es poden fer consultes a travès d'internet


Webs d'interès:

Jove.cat
Associació contra l'Anorèxia i Bulímia ACAB

© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 10/07/2009