Parc Natural del Garraf

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Sitges tema a tema > Medi ambient i sostenibilitat > Parc Natural del Garraf

Parc Natural del Garraf

El Parc Natural del Garraf

El Parc del Garraf es troba entre les comarques del Baix Llobregat, l'Alt Penedès i el Garraf, al sector Sud-Oest de l´anomenada Serralada litoral catalana. Els seus límits són la vall inferior del Llobregat, la mar Mediterrània i la depressió del Penedès.

Ocupa una extensió de 12.820 hectàrees i el formen dues grans unitats ben diferenciades geològicament: una, de roques calcàries, i dolomies i una petita banda de gresos vermellosos, a l´extrem oriental del parc. La pedra calcària és la que compon gairebé la totalitat del massís, la qual, en contacte amb l'aigua i l'aire, ha proporcionat, per fenòmens de dissolució, la formació dels processos anomenats càrstics: és a dir, coves, avencs, dolines i rasclers.

El relleu més destacat del paisatge de Garraf és el modelat càrstic. El relleu càrstic és el propi de les regions calcàries, on l'acció erosiva de l'aigua s'exerceix principalment mitjançant fenòmens de corrosió superficial i subterrània de les calcàries, tot originant unes formes de relleu específiques i uns determinats fenòmens de circulació hídrica. Per extensió, també s'anomena càrstic qualsevol relleu caracteritzat per processos de corrosió de les roques gipsoses (gruix) i salines.

La situació costanera determina un clima típicament mediterrani: pluges a la primavera i la tardor, escasses però torrencials, i temperatures suaus; hiverns temperats i estius calorosos i eixuts. 


Ampliació de la Xarxa Natura 2000

Aquesta ampliació aprovada per la Generalitat de Catalunya ha estat una decisió que consolida el fet que el nucli urbà de Sitges està envoltat d'espai natural protegit, com també succeeix al poble del Garraf. Cal recordar que, com contempla el nou Pla General, el 78% del territori municipal és espai natural protegit.

A més, amb aquesta ampliació la Riera de Ribes gaudeix d'un grau de protecció i així es converteix en el connector biològic amb el Parc.


Creació de la Reserva Marina

La creació de la Reserva Marina pot obrir noves vies econòmiques de futur lligades al turisme i la preservació de la pesca tradicional. El nostre litoral i l'espai marí pot esdevenir un nou focus de turisme constant durant tot l'any, i els pescadors de casa nostra veuen la possibilitat de conservar i millorar en qualitat les seves captures, tenint la possibilitat d'oferir un producte de qualitat, obtingut de forma respectuosa amb el medi natural.

© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 13/06/2016