Els animals i la ciutat

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Sitges tema a tema > Salut pública > Animals de companyia > Els animals i la ciutat

Els animals i la ciutat

Colònies de gats urbans

Els gats de carrer formen part de la fauna urbana i són integrats en el medi ambient de les nostres ciutats passant normalment desapercebuts fent-se notar només quan, a causa de la superpoblació, comencen a ser un problema mediambiental.

Això succeeix en el moment que, per diverses causes, es formen colònies que, en alguns casos poden superar el centenar d'individus i comencen a produir importants molèsties als veïns de brutícia, sorolls o baralles entre ells.

Ara bé, quan la població de gats és equilibrada, proporciona beneficis sobre l'entorn ja que aquests realitzen una tasca permanent de control d'altres plagues d'animals, com per exemple els rosegadors.

La situació ideal és la d'un municipi amb una població felina reduïda i controlada.

I per això les solucions adoptades per altres municipis tant de l'estat com a nivell internacional, passen per respectar les colònies naturals i actuar sobre elles per evitar propagacions i garantir el seu bon estat sanitari.Índex

 

Què és una colònia controlada?

La implantació de colònies controlades de gats al carrer és una forma de buscar un equilibri de relació entre les persones i els animals.

S'actua sobre colònies de gats ja existents realitzant accions d'esterilització de femelles, castració de mascles i control de l'alimentació amb pinso sec, així com el seguiment de les colònies i la identificació de nous animals que puguin arribar, als qui se'ls realitza el corresponent control veterinari per tal d'evitar possibles malalties.

En determinats espais públics s'instal·len casetes que serveixen per a posar-hi l'aliment i l'aigua i també com a aixopluc.

Per realitzar totes aquestes tasques es treballa amb una xarxa de voluntaris degudament acreditats per l'Ajuntament de Sitges, que es comprometen a tenir cura de les colònies.

 

Quins són els avantatges d’una colònia controlada?

Els voluntaris de les colònies controlades alimenten els gats exclusivament amb pinso sec i aigua, evitant la brutícia i les olors que podrien provocar les restes d'aliments orgànics.

El fet que els gats estiguin esterilitzats permet mantenir una població més estable, contribueix a la millora de l'estat sanitari dels individus, fa que no passin períodes de zel de manera que estiguin més tranquils, s'evitin baralles i deixin de marcar territori amb l'orina.

 

Qui són els voluntaris?

Són persones a les que els hi agraden els animals i es comprometen a alimentar i controlar una colònia de gats de carrer. 

L'Ajuntament acredita aquestes persones amb un carnet de voluntari perquè puguin realitzar aquestes tasques ja que l'Ordenança Municipal sobre la Tinença i Protecció dels Animals prohibeix donar de menjar als animals al carrer, amb excepció de les persones acreditades.

© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 13/01/2016