Detecció precoç del càncer de colon i recte

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Sitges tema a tema > Salut pública > Detecció precoç del càncer de colon i recte

Detecció precoç del càncer de colon i recte

Deteció precoç del càncer de còlon i recteUns 6.000 veïns de Sitges, homes i dones d'entre 50 i 69 anys, que són població de risc del Càncer de Còlon i Recte, estan cridats a fer un test immunològic per detectar precoçment aquesta malaltia. En els propers dies, els veïns d'aquesta franja d'edat rebran una carta del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya on se'ls explicarà el funcionament del programa i els passos que han de seguir per poder participar.

La iniciativa s'emmarca en el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte que es va posar en marxa l'any 2000 a L'Hospitalet de Llobregat i s'està estenen a la resta de Catalunya, un programa que es fa en col·laboració amb les farmàcies, els hospitals i les àrees bàsiques de salut de la zona i que en el cas de Sitges


Sobre la malaltia

El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el càncer més freqüent tenint en compte els casos en ambdós sexes, i s'estima que es diagnostiquen 6.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.500 anuals), i la immensa majoria es produeixen en persones de més de 60 anys.

El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials.


Carta a la població de risc

Homes i dones d'entre 50 i 69 anys rebran una carta en la que se'ls explicarà els passos a seguir per fer el test immunològic gratuït cada dos anys que pot detectar la malaltia en estadis inicials en col·laboració amb les farmàcies, els hospitals i les àrees bàsiques de salut de la zona.

Per carta se'ls explicarà els passos a seguir per poder realitzar cada dos anys i de manera gratuïta una prova molt senzilla per detectar el càncer o lesió precancerosa, mitjançant un test immunològic que detecta sang oculta en femta no apreciable a simple vista.

Per participar-hi, caldrà anar amb la carta a una de les farmàcies adherides a la campanya on facilitaran tot el necessari per fer la prova. Un cop realitzat el test, s'ha de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible. El resultat es comunicarà per carta passats uns dies. En el cas que la prova surti positiva (és a dir, que es detecti sang en la mostra de femta), s'oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia per descartar cap lesió en el còlon o recte. D'acord amb el pacient també es programaria el seguiment i el tractament del cas, si fos necessari.


La carta expressa:

Benvolgut/uda,

Us convidem a participar en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. El programa s'adreça a homes i dones de 50 a 69 anys i consisteix a realitzar una senzilla prova cada dos anys, de manera gratuïta. Es tracta de recollir una petita mostra de femta per analitzar si hi ha sang no detectable a simple vista.

Per fer la prova és imprescindible que porteu aquesta carta a una de les de farmàcies del llistat adjunt tan aviat com us sigui possible. En unes setmanes, rebreu el resultat de la prova per carta.
Si heu estat diagnosticat prèviament de colitis ulcerosa, malaltia de Crohn, adenomes o càncer colorectals, o us heu fet una colonoscòpia en els darrers 10 anys, si us plau, contacteu amb nosaltres abans d'anar a la farmàcia.

Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte
Tel. 93 260 79 59 correu electrònic:
prevenciocolon@iconcologia.net
Horari: de dilluns a divendres, de 9 del matí a 3 de la tarda.Farmàcies

  • Gerard Planas Nogue / CL Pintor Artur Carbonell, 30 Sitges
  • Benazet / Camí dels Capellans, 23 Sitges
  • Ma. del Carmen Torrents Lorca / Carre de Sant Mus, 1 Sitges
  • Gabriel Arroyo Garcia / Carrer de Port d n'Alegre, 57 Sitges
  • Ma. del Carmen Miret Sole / Carretera de Sant Pere de Ribes, 42 Sitges
  • Ma. Carmen Masagué Sanz / Carretera de Les Costes, 20 Sitges


Recursos:

> Tríptic de la campanya (pdf)
> Instruccions per fer la recollida de mostres (pdf)
> Web de l'Institut Català d'Oncologia
> Web del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya


© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 20/02/2017