Projecte

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Sitges tema a tema > Salut pública > Sitges cardioprotegit i saludable > Projecte

L'Ajuntament de Sitges presenta el projecte Sitges Cardioprotegit i Saludable. Un programa que preveu dotar la població de diferents recursos amb l'objectiu de minimitzar el temps de resposta en cas d'aturada cardíaca i reduir el nombre de morts sobtades.

A banda d'incidir en els protocols d'actuació quan es detecta el problema, aquest nou programa a Sitges posa l'accent en les mesures preventives. Els objectius que persegueix són generar hàbits saludables entre la població infantil i adulta, millorar la qualitat de vida de les persones, associar valors de qualitat de vida al municipi de Sitges i iniciar un nou model de salut pública local.

Sitges Cardioprotegit i Saludable vol comptar amb la col·laboració de tots els agents socials del municipi tant a nivell individual com col·lectiu. La finalitat és assolir una xarxa de 1.200 voluntaris.

La Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona col·laboren en aquest projecte, en el que també hi participa l'Associació Espanyola contra la Mort Súbita (AEMS) amb la participació especial el Dr. Josep Brugada, assessor de l'AEMS i Cap de la unitat d'arrítmies i cardiologia esportiva de l'Hospital Clínic de Barcelona.

El projecte s'implementarà des de l'Ajuntament de Sitges sota la coordinació estratègica del Dr. José Antonio de Andrés, responsable Atenció Especialitzada d'Atenció Primària de Barcelona.

El projecte Sitges Cardioprotegit i Saludable preveu implantar un mínim de 15 aparells desfibril·ladors per a distribuir en hotels, restaurants, entitats o equipaments públics, i que se sumen als que ja es van posar en funcionament l'estiu passat a diferents platges del municipi.

A més, la voluntat és que els restaurants de Sitges s'afegeixin a la iniciativa oferint en les seves cartes el menú saludable. Els hàbits alimentaris o els circuits per a promocionar l'activitat física, són altres exemples de les activitats previstes.

L'Associació Espanyola contra la Mort Súbita José Durán (AEMS) cedeix gratuïtament a l'Ajuntament de Sitges el primer aparell desfibril·lador que s'instal·larà a la Policia Local per “reconèixer la tasca de prevenció que l'Ajuntament està portant a terme per assolir ser un municipi cardioprotregit i saludable”.

L'Associació considera que “la tasca de l'Ajuntament esdevé un exemple de com les institucions públiques vetllen per la salut de la població”. La ubicació s'ha decidit tenint en compte que és la Policia Local, es primer cos de seguretat en arribar, en cas que es produeixi una emergència-

Actualment sobreviuen dues de cada cent persones que pateixen una mort sobtada al carrer. Es calcula que la instal·lació dels desfibril·ladors d'ús públic pot fer augmentar el percentatge de supervivència fins al 20 o 25%. Cada any a Catalunya perden la vida més de 3 mil persones per mort sobtada per aturada cardíaca que afecta persones de totes les edats i sexes. L'única manera efectiva de superar-la és amb l'ús d'un desfibril·lador abans que transcorrin els 10 primers minuts.


Objectius del projecte

  • Evitar morts evitables relacionades amb el cor
  • Generar hàbits saludables entre la població infantil, jove i adulta
  • Millorar la qualitat de vida dels sitgetans i els turistes i visitants
  • Associar valors de qualitat de vida amb la marca Sitges
  • Inici d'un nou model de salut pública

 

© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 14/04/2014