Dispositius especials

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Sitges tema a tema > Seguretat ciutadana > Dispositius especials

Dispositius especials

Darrer dispositiu especial:

(22/02/2013) Posada en marxa del CECOPAL davant l'episodi de neu i fred

Accions portades a terme:

 • Posada en marxa de la fase d'alerta del Pla NEUCAT en risc moderat
 • Posada en marxa d'un Centre de Coordinació Municipal CECOPAL
 • Posada en marxa la coordinació de tots els dispositius que intervindrien en cas de ser necessaris com a conseqüència de les baixes temperatures. Entre els serveis que hi participen en la coordinació hi ha el de Serveis Municipals i Policia Local, Creu Roja, Mossos d'Esquadra i Bombers Voluntaris

Recomanacions a la població davant les possibles gelades:

 1. Tallar els regs
 2. No mullar els carrers
 3. L'Ajuntament recomana extremar la precaució a partir a de les 24.00 hores de divendres 22 de febrer


En cas de ser necessari cal trucar als següents telèfons i per aquest ordre:

 • 092 o 93 811 00 16, de la Policia Local, per fer trucades directament al CECOPAL
 • 112 Telèfon d'Emergències


Des del Centre de Coordinació Municipal es recorda que també en cas de ser necessari s'habilitaria el Pavelló de Pins Vens per acollir les persones sense sostre. De moment, es faran accions preventives com el seguiment de les persones amb Servei de Teleassistència.

L'Ajuntament de Sitges anirà informant de l'evolució d'aquest episodi de fred i neu a través de:

 1. Aquest web
 2. Xarxes socials: facebook/ajuntamentdesitges i twitter @ajsitges


Previssió de neu a cotes baixes

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que l'extens anticicló centrat al nord d'Europa afavorirà l'entrada de la massa d'aire fred. La predicció indica que la cota de neu anirà baixant al llarg de la jornada d'avui a tot arreu i al final del dia se situarà al voltant dels 400 m.

Durant la matinada de dissabte la cota de neu caurà en picat fins els 200 m, on la neu podrà agafar al terra, i localment es podrà veure nevar fins a nivell del mar. Per sobre dels 700 metres es podran acumular més de 15 cm de neu. Al llarg del matí les precipitacions s'aniran restringint al sector central del litoral i del Prelitoral, tot i que aniran minvant fins a desaparèixer a la tarda.

Diumenge es preveuen algunes nevades al vessant nord del Pirineu i s'obriran clarianes a la resta.


On consultar altres informacions:

Consulta de les previsions meteorològiques

> Avisos de Situació Meteorològica de perill
> Predicció a curt termini

Estat de la xarxa viària i mobilitat

> Incidències viàries
> Mapa continu de trànsit
> Mobilitat

Consells d'autoprotecció per a la població 

> Davant nevadesAltres dispositius especials:Índex

 

(26/10/2012) Seguiment de l'episodi de pluges

Les precipitacions d'aquesta nit han causat algunes incidències al municipi. La Policia Local i els Bombers han hagut de fer diverses sortides bàsicament per atendre inundacions en diversos baixos. La pluja registrada a Sitges ha estat de 47 litres per metre quadrat.

Les incidències més remarcables han estat:

 • Inundacions a diversos baixos del municipi
 • Pel que fa al trànsit, s'han hagut de tallar la Riera de Ribes
 • Afectació en el subministrament elèctric en diversos punts del municipi

Les pluges també han provocat el tancament de la llar d'infants El Cercolet, on es treballa en la reparació dels danys produïts per les pluges.

Podeu consultar les previsions meteorològiques pel cap de setmana a:

> www.meteocat.cat

Protecció Civil manté la prealerta de l'INUNCAT pel front de pluges que es desplaça cap al Garraf, el Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme (26.10.2012)

> Més informació

 

(12/06/2012) Seguiment de l'episodi d'incendis del Garraf i l'Alt Penedès

Darrera actualització: Dimecres 13 de juny, a les 19.10 hores

(Refresqueu la pàgina per actualitzar)


13/06, a les 19.10 hores

Els Bombers de la Generalitat han donat l'incendi per controlat a les 18.06 hores.


13/06, a les 14.20 hores

Continua en fase de control l'incendi, que ja ha cremat 636 hectàrees. Treballen a la zona una quarantena de dotacions terrestres i 12 mitjans aeris. L'incendi ja ha afectat 636 hectàrees, majoritàriament d'arbrat i matollar. Protecció Civil manté la prealerta del pla Infocat. La carretera local BV-2115 continua tallada en els dos sentits de la marxa.


13/06, a les 10.42 hores

Al voltant de les 10.00 hores d'aquest matí els Bombers de la Generalitat han passat a fase de control de l'incendi. A la zona continuen treballant la quarantena de mitjans terrestres amb el suport dels mitjans aeris. Protecció Civil ha rebaixat el Pla Infocat a prealerta.


13/06, a les 9.00 hores:

Una quarentena de dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat continuen treballant per controlar l'incendi que es va originar al pantà de Foix. Aquest matí s'han incorporat a les tasques d'extinció dos helicòpters bombarders i un de comandament, i nou mitjans aeris més. Protecció Civil manté activada la fase d'alerta del pla Infocat. Pel que fa a l'afectació viària, continua tallada, en els dos sentits de la marxa, la carretera BV-2115 entre els quilòmetres 3 i 7, al seu pas per Castellet i la Gornal.


13/06, a les 00.51 hores:

L'incendi forestal al pantà de Foix (Castellet, Vilanova i Canyelles) ha cremat provisionalment 570 hectàrees i podria entrar en fase de control al matí si la meteorologia ho permet. La C-32 ha estat reoberta en les dues direccions.


11/06, a les 23.13 hores:

L'incendi forestal d'Olivella, que ja està controlat, continuen treballant 12 dotacions dels Bombers.

Els Bombers continuen treballant també amb una cinquanta dotacions terrestres en l'incendi forestal de Castellet, que continua actiu.

La Direcció General de Protecció Civil informa que continuen desallotjades unes 300 persones principalment de la urbanització les Palmeres de Canyelles que a hores d'ara són a la sala multicultural del municipi i estan sent ateses per personal del Sistema d'Emergències Mèdiques i la Creu Roja.

Vilanova i la Geltrú ha activat el Pla de Protecció Civil Municipal i té preparat el seu pavelló per atendre afectats, però encara no s'hi ha desplaçat ningú.

Segons informacions del Servei Català de Trànsit continua tallada la circulació en ambdós sentits de la marxa a les carreteres, BV-2115 entre els quilòmetres 3 i 7 i la C-32 al quilòmetre 19.


11/06, a les 20.18 hores:

L'incendi més pròxim a Sitges, a Mas Mestre, al terme d'Olivella, està en fase de control. L'Alcalde de Sitges, Miquel Forns, el regidor de Prevenció, Seguretat i Mobilitat, Francisco Castillo, i l'inspector en cap de la Policia Local, segueixen l'evolució del foc en dependències de la Prefectura de la Policia Local. L'Ajuntament de Sitges s'ha posat a disposició dels municipis afectats per a qualsevol necessitat que es pugui originar.Què ha passat?

A primera hora de la tarda de dimarts 12 de juny es van produir uns incendis que han afectat a les comarques de l'Alt Penedès i del Garraf. La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya va activar l'alerta del Pla Infocat.

Aquests incendis s'han originat a:

 • Incendi a Olivella / 3,5 hectàrees)
 • Incendi al pantà de Foix (Castellet, Vilanova i Canyelles) / Inici en dos punts simultanis / 636 hectàrees provisionalment)


Consells preventius:

 • No llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
 • No encengueu focs artificials ni llanceu coets en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.
 • No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d'obra i amb mataguspires.
 • Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.
 • No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.
 • Elimineu les branques que toquin la façana i allunyeu de la casa les reserves de llenya.
 • Tingueu a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.

> Més consells al web de la Generalitat de CatalunyaProhibició de fer foc

Durant el període comprés entre el 15 de març al 15 d'octubre, ambdós inclosos, resta prohibit a menys de 500 metres de terrenys forestals, siguin o no poblats d'espècies arbòries, segons Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals.
Resum d'operatius de seguretat anteriors:

 

(04/02/2012) Activació del Pla Bàsic d'Emergències Municipal per fred i neu

L'Ajuntament de Sitges va activar del 2 al 6 de febrer de 2012 el Pla Bàsic d'Emergències Municipal davant l'episodi de fred i neu que va afectar al municipi.

Les accions que es van dur a terme són:
 1. Habilitació d'espais per persones sense sostre
 2. Reunió informativa amb els serveis socials i cossos de seguretat
 3. Recomanació d'avançar la recollida dels infants en centres escolars en funció de l'evolució meteorològica


Avisos:

> (Cap avís)


La Generalitat de Catalunya va activar el Pla Especial d'Emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT).


Consells a la població

Cal tenir en compte

 • Evitar els canvis sobtats de temperatura, sobretot pel que fa als nens, a les persones grans i als qui pateixen alguna malaltia de tipus respiratori.
 • Evitar que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l'exterior, que sigui el temps estrictament necessari.
 • Vestir amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Posar-se diverses capes, cosa que permetrà mantenir la calor corporal durant més temps.
 • Protegir-se la cara i el cap. Evitar l'entrada d'aire fred directa als pulmons. Evitar ingerir alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
 • Evitar fer esforços físics intensos a l'exterior: hi ha més perill de patir lesions. Tenir preparat: transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i farmaciola.


A casa

 • Cal disposar d'una reserva mínima de medicaments.
 • Davant d'un avís de baixada extrema de les temperatures, en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantenir un rajolí d'aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegir amb draps la clau de pas de l'aigua. També es pot disposar d'una reserva mínima d'aigua o líquid per si el subministrament queda afectat.
 • No utilitzar espelmes. Si és l'única alternativa, cal posar-les en espalmatòries perquè no es tombin. Recordar sempre apagar-les abans d'anar a dormir o en sortir de casa i evitar que els nens les manipulin.
 • Si es disposa de reg automàtic cal tancar-lo i evitar totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers.


Vigilar els aparells de calefacció

 • Les calderes i els aparells de combustió emprats per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se'n fa un bon ús. Cal evitar la mala combustió de calderes i aparells de calefacció.
 • Ventilar cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l'entrada d'oxigen i aire net, i evitar la intoxicació.
 • No fer servir els aparells de calefacció si fan una olor estranya en connectar-los o no semblen en bon estat.
 • Mantenir els nens allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies.
 • No acostar les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos.


En cas d'urgència

 • Trucar sempre al 112 en cas de trobar-se malament o pensar que patiu una intoxicació per mala combustió.


Si s'ha d'agafar el vehicle

 • Fer-ho només si és imprescindible i evitar desplaçar-vos de nit. Consultar prèviament la informació meteorològica i l'estat del trànsit.
 • Revisar els pneumàtics, el líquid anticongelant, l'estat de les bateries, els llums i els frens.
 • Disposar de cadenes al vehicle.
 • En zones de muntanya, cal fer servir pneumàtics d'hivern.
 • Cal portar el dipòsit de la gasolina ple, les cadenes del cotxe, roba d'abric, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics.
 • Anar amb cura amb les plaques de gel.
 • Anar amb molt de compte amb possibles relliscades si hi ha plaques de gel o neu.


Enllaços d'interès:

Mesures d'autoprotecció:
gencat.cat/emergencies
al twiter @emergenciescat

Avisos de Situació Meteorològica en perill:
http://www.meteo.cat/servmet/smr/index.html

Predicció a curt termini:
http://www.meteo.cat/servmet/prediccio/ctermini/cat/index.html  

Incidències viàries:
http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm

Mapa continu de trànsit:
http://www.10gencat.cat/transit_mct/mct/pop.htm

Mobilitat:
http://www20.gencat.cat/portal/site/mobilitat 
Altres episodis d'emergència anteriors: 

(20/03/11) Dispositiu especial en motiu del descarrilament d'un tren

Interrompuda la Línia R2 Sud en el tram Sitges - Vilanova i la Geltrú

En motiu del descarrilament diumenge 20 de març a les 19.00 hores d'un tren de Rodalies que feia el trajecte Sant Vicenç de Calders – Estació de França, Renfe - Adif i Policia Local de Sitges han desplegat un dispositiu especial de transport en autobús per garantir el servei en el tram afectat i per garantir la mobilitat a la vila.


Estat del dispositiu de transport alternatiu en autobús

Per tal de garantir la mobilitat dels viatgers, Renfe ha activat un pla alternatiu per carretera entre aquestes estacions per garantir la mobilitat dels viatgers que compta amb un total de 50 autocars i 20 informadors i d'atenció al client.

Aquests serveis es poden agafar a:

 • Parada d'autobusos al Passeig de Vilafranca

El servei de la Línia R2 Sud s'estableix de la següent manera:

 1. Tram Barcelona – Sitges: es realitza el servei en tren
 2. Tram Sitges – Vilanova i La Geltrú: es realitza el servei en autocar
 3. Tram Vilanova i La Geltrú – Sant Vicenç de Calders: es reservei en tren

La Línia R7 de Rodalies (Martorell – L'Hospitalet de Llobregat per Cerdanyola Universitat) inicia i finalitza recorregut a l'estació de Sant Andreu Arenal, per a continuar fins a destinació els viatgers poden utilitzar els serveis de les línies R3 (Puigcerdà – L'Hospitalet de Llobregat per Vic) i R4 (Manresa – St. Vicenç de Calders per Vilafranca del Penedès) de Rodalies de Catalunya.

D'altra banda, el servei de trens regionals direcció sud iniciaran i finalitzaran recorregut a Martorell. Els viatgers disposen dels serveis de Rodalies de la línia R4 per arribar a l'estació.  A més, els trens de Llarga Distància es desvien per Vilafranca del Penedès. 


Previssió del servei per avui dilluns

Renfe informa que entre les 13.30 i les 14.00 hores d'avui dilluns es podria restablir parcialment la circulació ferroviària en el tram Sitges – Vilanova i la Geltrú. Les mateixes previsions apunten a que es pugui circular per les dues vies a partir de les 19.00 hores.

L'estimació l'han fet els tècnics d'Adif i Renfe desplaçats al punt de la incidència i té en compte l'avanç de les operacions per encarrilar i apartar el tren, que han finalitzat a les 11,30 hores, i les reparacions necessàries a la infraestructura. 

Un cop restablerta la circulació per una via, el servei de Rodalies de Catalunya establiria el servei habitual entre Barcelona i Sitges, d'una banda, i la limitació de circulació a dos trens per hora i sentit, amb parada a totes les estacions, en el tram Sitges – Sant Vicenç de Calders, de l'altra.

Així mateix, la Línia R7 de Rodalies (Martorell – L'Hospitalet de Llobregat per Cerdanyola Universitat) recuperaria el seu servei habitual. Per la seva banda, els trens regionals i de Llarga Distància recuperarien el seu recorregut habitual.


Treballs a les vies de circulació

Per realitzar en les operacions tècniques de retirada del tren i restablir la circulació s'han mobilitzat dos trens taller, procedents de Barcelona i Tarragona, així com maquinària específica d'infraestructura i tècnics especialitzats.

Adif informa que ja ha obert una investigació per determinar les causes que han originat aquesta incidència.


Què ha passat?

A les 19.00 hores de diumenge 20 de març, un tren de Rodalies que feia el trajecte Sant Vicenç de Calders – Estació de França va descarrilar poc abans d'efectuar la seva entrada a la via dos de l'estació de Sitges.

La incidència va mobilitzar tècnics de circulació, seguretat i infraestructura de Renfe, Policia Local, Mossos d'Esquadra, serveis sanitaris i s'ha donat avís als serveis d'ajuda externa.

Els 400 viatgers del tren van ser traslladats a peu fins a l'estació de Sitges, situada a uns 400 m del lloc de la incidència, acompanyats pel maquinista, personal de Renfe i efectius de la Policia Local.

Algunes persones van patir ferides de caràcter lleu i atac d'ansietat. A les 20.05 hores els viatgers evacuats van continuar fins a la seva destinació en tren.


Més informació

Renfe i Adif estan informant d'aquesta incidència a través de megafonia de trens i estacions, servei Transmet i SMS, així com als telèfons d'informació 902 41 00 41 i 902 320 320, i als webs:

© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 18/06/2013