Acollida a la població refugiada

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Sitges tema a tema > Atenció ciutadana > Acollida a la població refugiada

Acollida a la població refugiada

El món municipal ha fet una crida per forjar una reacció ràpida de les autoritats competents en matèria d'asil per no dilatar en el temps el que ja es considera un dels drames humanitaris més importants dels darrers anys.

En aquest sentit, el Ple municipal va aprovar dilluns en sessió ordinària una moció de suport a l'acollida de població refugiada víctima de conflictes, subscrivint la campanya del Fons Català de Cooperació, iniciada al 2013 quan va esclatar el conflicte a Síria.Índex

 

Moció de suport a l'acollida de població refugiada víctima de conflictes


> Moció de suport a l'acollida de població refugiada víctima de conflictes (.pdf)

Inspirada en la Carta de Drets Fonamentals de la UE, la Declaració Universal del Drets Humans o Convenció de Ginebra, la moció insta als governs de Catalunya a actualitzar la dotació pressupostària dÕacord amb el context actual; territorialitzar els serveis d'atenció a les persones demandants d'asil; i especialitzar a les persones que es faran càrrec.

Així mateix, la moció fa una crida també al govern de l'Estat a demanar una major dotació de recursos a la UE per tenir suport jurídic, assistència, acollida i integració social i per descentralitzar la gestió; augmentar de sis a uns mínim de 24 els mesos de període d'acollida en funció de la seva vulnerabilitat; i donar suport als països d'asil.

 

L'acollida a Sitges

Per fer possible l'acollida a Sitges de persones refugiades, la moció ha creat la Comissió d'Ajuda a les Persones Refugiades, a proposta del Consell Municipal de Cooperació, que acaba d'incorporar els serveis municipals de Benestar i Família i la Creu Roja.

La Comissió estarà formada per les entitats i particulars que treballen a favor de la cooperació al desenvolupament, per tal de tirar endavant les propostes i accions de suport adreçades a la població refugiada.

D'aquesta manera, Sitges crea les bases per esdevenir Municipi d'acollida integrat en les actuacions del Fons Català de Cooperació, juntament amb una vuitantena de municipis.

De moment, la nova Comissió ja ha posat a disposició de les persones que vulguin col·laborar els números de compte per recepcionar ajuts que seran gestionats pel Fons Català de Cooperació:

Triodos Bank ES47 1491 0001 2620 0525 7510
Catalunya Caixa - ES87 2013 0500 1402 1395 4220
CaixaBank - ES79 2100 3200 9625 0002 9627

(www.fonscatala.org)

 

Catalunya podria acollir 1.200 refugiats

Segons estimacions, el conjunt de l'Estat podria acollir prop de 6.000 persones refugiades, i Catalunya podria acollir-ne unes 1.200. De moment, segons anuncia la Generalitat, el miler de nens en edat escolar que previsiblement arribaran en el contingent de refugiats podran començar les classes a les escoles catalanes de forma gairebé immediata.

A l'espera que l'Estat concreti quants refugiats arribaran i com es distribuiran, les instal·lacions del Fòrum de les Cultures serviran de punt de recepció del contingent a Catalunya. Als refugiats se'ls proporcionarà un document provisional equivalent a una targeta sanitària individual, perquè puguin tenir accés a les prestacions socials del sistema català.

 

La crisi dels refugiats

Aproximadament unes 322.000 persones han creuat el Mar Mediterrani, la majoria com a refugiades que marxen de la violncia i la persecuci— que assola en els seus països, en el que portem dÕany, segons dades d'ACNUR.

La meitat d'aquestes provenen de Síria, on el conflicte armat ha generat que fam'lies senceres sÕhagin vist en els darrers mesos travessant les fronteres que els separen dels estats de la UE, on les seves democràcies garantitzen cert grau de benestar.Síria tenia 22 milions d'habitants al començament de la guerra. Uns 13 milions han estat desplaçats a altres països, dels quals 8 són desplaçats interns, dins del país, segons dades d'ACNUR.

Turquia és el país on han arribat més refugiats, a punt d'assolir els 2 milions. El Líban té més d'1 milió, Jordània té uns 600.000 i l'Iraq uns 250.000 refugiats.

Segons ACNUR, el 85% dels refugiats de tot el món esperen al voltant dels països d'origen que acabin els conflictes per tornar al seu territori. Altres països, com Hongria, que fa frontera amb l'espai Schengen, són terriroris de pas dels fluxes de

desplaçats.Després de cinc anys de conflicte a Síria, la situació de les persones desplaçades s'ha desbordat i s'ha iniciat un gran flux cap als paísos europeus, que han registrat fins a 100.000 peticios d'asil en els darrers mesos, amb Alemanya i Sucia al capdavant.

De moment, Espanya ha rebut més 5.500 peticions d'asil procedents de Síria, el que representa un 1,6% del total dels països europeus. A Catalunya, les peticions d'asil van passar de les 484 de 2013 a les 786 al 2014.

© Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 09/10/2015