Feu la festa amb seguretat

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Sitges tema a tema > Serveis urbans > Feu la festa amb seguretat

Feu la festa amb seguretat

Feu al festa amb seguretat

La recuperació i la proliferació dels tradicionals correfocs i l'augment dels accidents que es produeixen durant la celebració d'aquestes festes exigeixen cridar a la prudència i informar amb amplitud, perquè puguem gaudir participant en aquests espectacles sense patir ni provocar riscos innecessaris.

Índex

 

Consells per als veïns als correfocs

Cal muntar un servei d'ordre i suport al llarg de tot el correfoc i evitar carrers estrets i sense sortida.

Perquè no hi hagi accidents, hem de treure del carrer qualsevol obstacle que pugui destorbar el recorregut del correfoc, com, per exemple, els testos amb plantes, les bosses d'escombraries, les taules, les cadires, etc.

Hem d'enretirar els nostres vehicles de la zona per on passarà la cercavila de foc, perquè la gent no hi pugui prendre mal i perquè no es produeixin desperfectes als cotxes.

Hem de tancar les portes, les finestres i els balcons i protegir les obertures per impedir que ens entrin coets i guspires, que podrien causar un incendi.

Hem de recollir la roba estesa i plegar els tendals per prevenir que es puguin encendre.

Per més que els assistents al correfoc ens demanin aigua per mitigar la calor, no n'hem de llançar. Així evitarem que la pólvora es mulli i exploti o que surti en direcció inesperada en lloc de cremar-se.

 

Consells per a les persones que segueixen els correfocs

Ens hem d'informar bé dels llocs per on passarà el correfoc i hem de seguir les recomanacions dels organitzadors i dels serveis d'ordre, perquè la participació en el correfoc sigui una festa completa.

La roba més idònia per participar en un correfoc és la de cotó, amb mànigues i pantalons llargs, un barret de roba i unes sabates esportives de pell que ens agafin fort els peus.

Si per qualsevol circumstància se t'encén la roba, tira't a terra i rodola per apagar les flames. Sobretot, no corris, perquè les flames s'escamparien i serien més virulentes.

Hem d'esperar la comitiva del correfoc en carrers amples i evitar, en la mesura que ens sigui possible, les aglomeracions i els taps de la gent.

Hem de col·laborar amb l'organització no demanant aigua als veïns. Així evitarem taps i relliscades i també evitarem que la pólvora es mulli i exploti en lloc de cremar-se.

 

Lloc on fer les fogueres

No hem de situar la foguera a menys de 15 m de la façana de cap edificació.

Està prohibit fer foc a tots els terrenys forestals de Catalunya, tant si estan poblats d'espècies arbòries com si no, i a la franja de 500 metres que els envolta.

Sobretot, hem de vigilar el pas de les línies elèctriques, telefòniques, etc.

Si pensem fer la foguera en un solar, abans haurem de deixar-lo net de bardisses o de materials inflamables.

Si la volem fer al carrer, hem de procurar que hi hagi obert un pas per als vehicles d'urgència.

Per no fer malbé el paviment, haurem de posar-hi terra o sorra (un mínim de 10 cm de gruix). Si el paviment és d'asfalt, aquesta precaució és imprescindible, de la mateixa manera que és obligatori el permís de l'ajuntament.

No hem de fer la foguera prop d'un envà pluvial, ja que la dilatació provocada per la calor podria enderrocar-lo.

 

Materials a les fogueres

Hem d'anar amb compte amb el que cremarem. Han de ser coses que deixin brasa, sobretot de fusta.

No hem de cremar-hi papers ni teixits, perquè el vent els pot enlairar. No hem d'utilitzar mai bidons, llaunes o esprais, ja que poden explotar, ni pneumàtics ni plàstics, pels seus efectes contaminants.

En general, hem de fer la foguera petita i, si sobren materials, anar-los-hi afegint a poc a poc.

Encara que sigui més lent i menys espectacular, hem d'encendre la foguera per diferents focus, de paper, de palla, etc

No hem de fer servir mai gasolina ni qualsevol líquid inflamable.

Si fa vent, és millor que deixem la festa per un altre any, no la convertíssim en una tragèdia.

 

Consells als veïns sobre les fogueres

Hem de tenir molt de compte que tots els edificis veïns tinguin les finestres i els balcons tancats, no fos cas que les guspires o algun coet perdut entressin en algun habitatge i provoquessin un incendi.

També hem de plegar els tendals que hi pugui haver a les terrasses.

Hem de respectar la distància de 15 metres respecte dels cotxes aparcats. No hem de permetre mai que ningú salti damunt les brases.

Necessitem un permís: hem de comunicar a l'ajuntament la situació de les fogueres. Hem de tenir molt de compte que tots els edificis veïns tinguin les finestres i els balcons tancats, no fos cas que les guspires o algun coet perdut entressin en algun habitatge i provoquessin un incendi.

També hem de plegar els tendals que hi pugui haver a les terrasses.

Hem de respectar la distància de 15 metres respecte dels cotxes aparcats. No hem de permetre mai que ningú salti damunt les brases.

Necessitem un permís: hem de comunicar a l'ajuntament la situació de les fogueres.

 

Apagament de les fogueres

Hem de tenir en tot moment algun mitjà per apagar la foguera (galledes d'aigua, mànegues, extintors, etc.).

Hem de vigilar la foguera fins que quedi del tot extingida i, sobretot, hem de ruixar el caliu perquè no hi pugui haver accidents.

 

Consells de seguretat alimentària

Recomanacions de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a l'hora de comprar i conservar coques de Sant Joan i Sant Pere

L'arribada de l'estiu ve acompanyada de la celebració de diverses festes i tradicions populars arreu de Catalunya, entre les quals trobem les revetlles de Sant Joan i de Sant Pere, en què es consumeixen productes de pastisseria típics, com són les coques de crema i pinyons.

Els productes de pastisseria, especialment els farcits de crema o nata, són un medi òptim per a la supervivència i multiplicació de microorganismes patògens, si no es respecten les condicions d'higiene necessàries durant la seva elaboració i conservació. A més, cal tenir en compte que les elevades temperatures que es donen durant l'època estival en el nostre territori suposen un factor de risc associat al consum d'aquests productes. Per això és important aplicar les normes bàsiques d'higiene en aquests aliments: netejar, separar, coure, refredar.

Cal remarcar que els consumidors també tenen un paper important en la seguretat del producte i en la prevenció de les toxiinfeccions alimentàries, des del moment de fer-ne la compra fins al moment de consumir-lo.

Recordeu:

  • Adquiriu les coques en un establiment apte per a l'elaboració i/o la venda d'aquests aliments.
  • Compreu el tipus de coca (farcida o no) en funció de les possibilitats de conservar-la fins al moment del consum.
  • Conserveu en fred fins al moment del consum les coques que contenen crema o nata (si no les consumiu en la seva totalitat, retorneu-les ràpidament a la nevera).
  • Si heu de fer un desplaçament llarg i no podeu assegurar la seva conservació en fred, és millor comprar coques que es poden conservar a temperatura ambient, o bé preveure'n l'adquisició en el lloc de destinació.


 

Consells gràfics sobre seguretat

Feu la festa amb seguretat
© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 14/06/2013