Notícies

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > L'Ajuntament t'informa > Notícies > Detall de la notícia

Notícies

Enviar  
Imprimir
|
06/07/2018

S’inaugura l’exposició 'L’escultor Gustau Violet: art, pensament i territori'

La mostra exhibeix 104 obres de l’escultor i altres artistes de l’època, procedents de museus catalans i francesos per reivindicar la modernitat de l’art rossellonès d’inicis del segle XX.

Els Museus de Sitges recuperen i reivindiquen l’obra i la condició d’artista transfronterer de l’escultor Gustau Violet (Tuïr, 1873 – Perpinyà, 1952), amb una completa exposició que aplega 104 peces seves i d’autors coetanis al Museu de Maricel fins el 21 d’octubre. L’exposició L’escultor Gustau Violet: art, pensament i territori permet presentar una visió de la seva creativitat avançada i moderna, així com la seva mirada al territori, que va resultar cabdal en el traç de la seva obra. L’exposició està organitzada per Museus de Sitges, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Els seus comissaris són Ignasi Domènech, cap de Col•leccions dels Museus de Sitges, i la historiadora de l’art Ester Barón.

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns ha presidit la inauguració de la mostra acompanyat per la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, i la directora gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella. Per al Batlle de Sitges, Miquel Forns, “el perfil de l’artista rossellonès Gustau Violet que va estimar la nostra vila l’emparenta de manera poderosa amb Santiago Rusiñoll, una figura referent per als sitgetans i amb qui va mantenir una amistat”. A més, Forns ha destacat que “també és important ressaltar el context nacional i internacional de l’exposició. Gustau Violet va tendir ponts entre artistes catalans del nord i del sud dels Pirineus, afavorint el diàleg entre diferents generacions i tendències artístiques de l’Europa de l’època. Amb especial intensitat, va apostar per un determinat sentiment de catalanitat cultural en favor del ressorgiment de les arts i la cultura compartida. El seu afany, en moments de renaixença però no per això exemptes de dificultats, ens poden servir de guia en l’actualitat”.

En la mateixa línia, Vinyet Panyella també ha remarcat la importància de l’exposició dedicada a Gustau Violet que reivindica la modernitat de l’art rossellonès d’inicis del segle XX. Segons Panyella, “l’artista rossellonès compartia la terra, la tradició i la llengua amb altres creadors”. I ha afegit que “el Pirineu, en aquest cas, no és una frontera sinó que els seus cims, les valls i els camins són vies de comunicació que serveixen de pas d’un lloc a un altre i això ho van practicar, durant molt i molt temps, tots aquests artistes: Gustau Violet, Manolo Hugué, Maillol, Paul Gauguin, entre d’altres”.

L’exposició L’escultor Gustau Violet: art, pensament i territori mostra la relació entre els artistes del Rosselló i del Principat de començament del segle XX, a partir de la figura del mateix Violet, que va actuar com nexe comú i via d’influència. Violet va representar la modernitat i els vincles amb el territori alhora, en tant que introductor d’algunes idees estètiques que donaren forma a una plàstica que es va avançar a la del Noucentisme, la reivindicació d’un art propi basat en les formes de via tradicionals i la integració en un mateix corpus cultural de les Catalunyes del Nord i del Sud.
Acabats els seus estudis a París, va exercir breument d’arquitecte i va participar entre els anys 1903 i 1907 com a escultor en diverses exposicions al Salon des Artistes i al Salon d’Autome, a partir de les quals va començar a ser reconegut per la crítica. Distanciat dels cànons estètics de Rodin, no va acabar de trobar el seu encaix en els circuits artístics de la capital francesa i aviat (el 1903) va tornar al Rosselló, on va establir forts lligams amb la gent, la cultura, el paisatge i les tradicions de la Catalunya del Nord, sense perdre els vincles amb París. El 1907 va publicar un manifest en defensa de l’art regional, on sostenia un art basat en la seva gent, el paisatge i les tradicions.
L’exposició L’escultor Gustau Violet: art, pensament i territori presenta obres mai vistes abans al Principat i ofereix una fotografia de la modernitat que va representar l’escultura de Violet en el context de l’art rossellonès de la seva època. A començament de segle, el Rosselló es va convertir en un veritable laboratori d’experimentació artística en el qual Gustau Violet va jugar un paper cabdal, però que va tenir també altres elements rellevants, com l’arribada d’Henri Matisse a Cotlliure, la invitació d’Aristides Maillol a artistes de diferents cultures a Banyuls, el naixement del Fauvisme o la imminent eclosió de Ceret com a bressol del Cubisme.
L’exposició que presenta el Museu de Maricel és la mostra més completa de l’art rossellonès de començament del segle XX vista a Catalunya des que Miquel Utrillo va organitzar a la Sala Parés de Barcelona el 1905 l’Exposició del artistes del Rosselló. A la mostra de Sitges, les obres de Gustau Violet conviuen amb altres d’Artistides Maillol, Paul Gauguin, Manolo Hugué, Esteve Terrús, Lluís Bausil, Marcel Giri o George-Daniel de Monfreid, entre d’altres.
L’exposició L’escultor Gustau Violet: art, pensament i territori presenta 104 obres procedents de diverses col•leccions, com el Museé d’Art et d’Histoire de Narbona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu d’Art de Sabadell, el Museu d’Art Jaume Morera (Lleida), Museu Terrús d’Elna, la Biblioteca – Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú i els mateixos Cau Ferrat i Museu de Maricel, entre d’altres. La mostra també ha rebut préstecs d’arxius, biblioteques, galeries d’art i col•leccions particulars. Els dos comissaris, Ignasi Domènech i Ester Baron, han dut a terme una intensa tasca de recerca, que ha permès treure a la llum obres desconegudes, que ara s’apleguen al Museu de Maricel.

Enviar  
Imprimir
  |
© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 20/08/2018