Notícies

Mapa del web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > L'Ajuntament t'informa > Notícies > Detall de la notícia

Notícies

Enviar  
Imprimir
|
11/10/2018

L’Ajuntament de Sitges aprova una rebaixa de l’IBI per al 2019 que representa una reducció en el rebut d’uns 48€ de mitjana

El Ple Municipal ha aprovat inicialment les Ordenances Fiscals per al 2019, on es proposa una baixada important del gravamen general de l’IBI passant del 0,65% al 0,56%. La reducció dels interessos i quotes d’amortització de préstecs que comportarà l’assoliment de l’objectiu de deute zero permetran que quedin garantits els serveis i les inversions previstes per a 2019.

El ple municipal ha aprovat inicialment en el marc de la sessió plenària extraordinària celebrada aquest dimecres, les Ordenances Fiscals i els nous preus públics per al 2019. Entre les novetats més destacades, es proposa una baixada de l’IBI de prop d’una dècima, fet que tindrà un impacte directe al rebut del ciutadà qui percebrà una reducció d’uns 48€ de mitjana en el seu rebut en els habitatges de tipus mig.

La proposta s’ha aprovat amb els vots a favor del Govern (PDCAT-Demòcrates i ERC), Sitges-Grup Independent i PP, les abstencions de C’s, i els vots en contra de la CUP, Nou Horitzó i la regidora no adscrita d’Iniciativa, Carme Gasulla. L’alcalde, Miquel Forns, ha subratllat que “la situació actual ens permet donar resposta a un compromís adquirit amb la ciutadania. Després d’anys d’esforços fiscals dels sitgetans i sitgetanes, podrem abaixar l’IBI i congelar la resta dels impostos, taxes i preus públics”.

El gravamen baixa una dècima, passant del 0,65% al 0,56%. Parcialment, la baixa compensa la base liquidable de l’aplicació de la normativa del procediment de valoració col•lectiva de caràcter general que determina l’Estat, és a dir, el que es deriva de la revisió cadastral. La resta correspon a una reducció afegida pel govern municipal. Aquesta reducció suposarà un impacte pressupostari d’1,1 MEUR menys de recaptació per a l’any vinent.

La baixada de L'IBI és possible per la reducció dels interessos i les quotes d'amortització de préstecs que l'Ajuntament ha anat duent a terme en els darrers anys. Segons el regidor d’Hisenda, Josep Moliné, “reduir l’IBI farà que l’Ajuntament percebi menys ingressos sense que això ens desviï del nostre compromís prioritari com a govern de treballar per un millor futur per a Sitges”. La baixada que es proposa per a l’any vinent, segueix la línia iniciada durant l’exercici anterior quan el govern “ja va aplicar una rebaixa de poc més de mitja dècima, del 0’71 al 0’65”, ha recordat Moliné.

Per Josep Moliné “les mateixes polítiques que ens permeten aplicar aquesta rebaixa ara de l’IBI, són les que durant el present mandat ens han permès destinar prop de 18 milions d’euros en inversions sense trencar en cap moment el sostre de la despesa”.

Pel que fa a la resta de les Ordenances, es congelen per al 2019. El Govern continua apostant també per un sistema de progressivitat fiscal, sobretot en els àmbits d’Ensenyament i d’Esports on continuarà aplicant la tarifació social. La Comissió d’Estudi sobre els Tributs Municipals i la Progressivitat Fiscal ha estudiat aplicar el sistema de tarifació social a la taxa de recollida i tractament d’escombraries domèstiques i del relatiu a l’IBI. En aquest sentit, Josep Moliné ha anunciat que “la voluntat és que l’any vinent es pugui aplicar ‘de facto’ la tarifació social en l’àmbit dels residus”.

El regidor Josep Moliné ha destacat “la feina duta a terme per la Comissió d’Estudi sobre els Tributs Municipals i la Progressivitat Fiscal”, formada pels grups polítics municipals, tècnics i experts convidats. Moliné ha subratllat que “segons els experts en l’àmbit de la tarifació social, l’Ajuntament de Sitges és un model a seguir per altres ajuntaments, sobretot en l’àmbit de l’ensenyament i l’esport”.

Pel que fa a altres canvis, se suprimeixen els preus d’Escomeses d’Aigua Potable (els PEAPS), seguint amb les recomanacions realitzades per la Intervenció i es modifiquen els preus públics de la piscina municipal, d’acord amb el Pla de Viabilitat 2016-2019 que ha permès mantenir l’equipament. En el cas de per exemple, un abonament d’adult s’incrementarà 0’37 euros la quota. En relació a les bonificacions, el Govern mantindrà la política implementada al 2018.

El portaveu de Ciutadans, Manuel Rodríguez, ha defensat que la rebaixa de l’IBI “es podria haver fet en els anys anteriors”. Per la seva banda, Xavier Nin, portaveu de la CUP, ha lamentat que la feina iniciada l’any passat amb la tarifació social “no hagi tingut una continuïtat”. Des de Nou Horitzó, Ignasi Rubí ha defensat que el gravamen general de l’IBI “es podria haver baixat dues dècimes més”. També han defensat que s’hauria pogut rebaixar més l’IBI des de Sitges-Grup Independent, mentre que el PP el regidor Ferran Ignasi Llombart ha defensat la mesura i la regidora no adscrita d’Iniciativa, Carme Gasulla, ha considerat aquesta rebaixa “una mesura populista i electoralista”.

Enviar  
Imprimir
  |
© 2007 Ajuntament de Sitges
Pl. Ajuntament, sn. Tel. 938117600 / Atenció Ciutadana Tel. 010
Última actualització: 18/10/2018