Aquesta pàgina pertany a
La memòria de les cases.
Fes clic aquí per a més informació »

El mercat

Oficialment i de forma estable l’any 1307 el Rei Jaume II (València, 1 d’agost de 1267 – Barcelona 2 de novembre de 1327) donava permís al seu viceprocurador general i Senyor de Sitges, Bernat de Fonollar, de crear un mercat setmanal cada dijous. Dia de la setmana que s’ha mantingut al llarg dels segles. A finals del segle XIX, l’Ajuntament de Sitges va proposar la remodelació de la plaça de la Constitució (avui plaça de l’Ajuntament) i la construcció d’un edifici per al mercat local. L’any 1889 l’arquitecte municipal Gaietà Buïgas presentava el seu projecte. El mercat va ser inaugurat el 15 d’agost de 1890.

El Mercat Vell (nom amb el qual es coneix actualment) va fer les funcions per les quals va ser construït fins als anys noranta del segle XX.

L’any 1984 Carles Ferrater va redactar el projecte d’un nou mercat al carrer de l’Hort Gran i s’inaugurava el 21 de maig de 1986, l’any 2008 va ser remodelat. Durant uns anys van funcionar els dos mercats.

A partir del seu tancament definitiu, el Mercat Vell ha tingut diferents usos culturals fins que l’any 2010 esdevé la seu de la Casa Bacardí (espai museístic).

Gaietà Buïgas (Barcelona 1851 – 1919) és un arquitecte que va seguir el corrent Modernista i projectà diversos edificis més a Sitges, l’església del Patronat o la casa de Severiano Virella al carrer Jesús núm.16. Una de les principals característiques de Buïgas és l’ús del maó vist en les façanes.

El mercat

El mercat de Sitges té els seus orígens a l’Edat Mitjana. Possiblement al voltant del castell s’hi aplegaven els venedors dels productes dels pagesos (cereals, verdures, llegums, fruites…), carn de porc fresca, embotits, carn salada, carn fumada i altres tipus de carns en petites porcions, aviram i formatges, peix i vi. I de ben segur que en el mercat també s’hi podien comprar robes, terrissa i altres utensilis per a la llar, el camp i la mar.

Oficialment i de forma estable l’any 1307 el rei Jaume II (València, 1 d'agost de 1267 - Barcelona, 2 de novembre del 1327) donava permís al seu viceprocurador general i Senyor de Sitges, Bernat de Fonollar, de crear un mercat setmanal cada dijous. Dia de la setmana que s’ha mantingut al llarg dels segles.

Manuscrit (BNF, llatí 4670A) de les constitucions catalanes. Wikipedia.org.llicència Creative Attribution Share Alike

El document de concessió està datat el 6 de maig a Montblanc.

A finals del segle XIX, l’ajuntament de Sitges va proposar la remodelació de la plaça de la Constitució (avui plaça de l’Ajuntament) i la construcció d’un edifici per al mercat local. L’any 1889 l’arquitecte municipal Gaietà Buïgas Monravà presentava el seu projecte. El mercat va ser inaugurat el 15 d’agost de 1890.

El Mercat Vell (nom amb el qual es coneix actualment) va fer les funcions per les quals va ser construït fins als anys noranta del segle XX.

By Pere López (Treball propi) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

L’any 1984 Carles Ferrater va redactar el projecte d’un nou mercat al carrer de l’Hort Gran i s’inagurava el 21 de maig de 1986, l’any 2008 va ser remodelat. Durant uns anys van funcionar tots dos mercats.

A partir del seu tancament definitiu, el Mercat Vell ha tingut diferents usos culturals fins que l’any 2010 esdevé la seu de la Casa Bacardí.

Gaietà Buïgas (Barcelona, 1851-1919) és un arquitecte que va seguir el corrent Modernista i projectà diversos edificis més a Sitges, l’església del Patronat o la casa de Severiano Virella al carrer Jesús núm. 16. Una de les principals característiques de Buïgas és l’ús del maó vist en les façanes.

Gent de sempre de Sitges
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=510010082417419

Bibliografia:
Artigas Coll, Beli (2008). El Mercat Nou de Sitges. Criticartt.blogspot.com.es, 14-IV-2008.
Coll Mirabent, Isabel (2001). Arquitectura de Sitges (1800-1930). Sitges. Ajuntament de Sitges.
Parés Corretger, Àngels (2000). Avui és dijous? Doncs avui hi ha mercat noia! Notícies del mercat de Sitges al segle XIV. Sitges. La Xermada, revista municipal de cultura popular, núm. 14. Setmana Santa/Sant Jordi.