Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Sitges fa front comú amb el món local per donar una resposta unànime a les reclamacions d’Endesa de tallar la llum a les famílies vulnerables a l’octubre

La regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, assisteix aquest dimecres a la reunió convocada per la Diputació de Barcelona amb representants dels ajuntaments de la demarcació. L’objectiu és donar una resposta conjunta i coordinada a les reclamacions que els ajuntaments han rebut de l’empresa Endesa en relació al deute de les famílies en situació de pobresa energètica que no han pogut pagar les factures generades. Sitges ha rebut la carta d'Endesa reclamant-li 18.501, 57 euros de 14 famílies en situació de vulnerabilitat.

L'Ajuntament  de Sitges treballa per sumar esforços amb més de 200 consistoris catalans, les diputacions i el Govern de la Generalitat amb la voluntat de donar una resposta conjunta a les notificacions de l'empresa Endesa, en què exigeix el pagament de la meitat del deute acumulat per famílies vulnerables. La regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, és present aquest dimecres a la reunió convocada per la Diputació de Barcelona amb els alcaldes i alcaldesses de la demarcació per fer front de manera coordinada als requeriments rebuts amb l’amenaça de tallar la llum a les llars més vulnerables si les administracions no paguen la meitat del deute acumulat els últims anys. La carta d’Endesa, rebuda aquest dilluns al consistori de Sitges, reclama 18.501, 57 euros de 14 famílies en situació de vulnerabilitat. El consistori traslladarà la notificació a l'equip jurídic per estudiar quines accions pot emprendre. 

La companyia elèctrica reclama a 250 municipis catalans el 50% del cost del deute pendent que han generat l'impagament dei avisa que en cas de no pagar començaran els talls d'electricitat a partir de l'1 d'octubre. La companyia elèctrica afirma que fins a 30 de juny les 25.000 famílies vulnerables, que té detectades mitjançant Serveis Socials, tenien un deute acumulat de més de 21 milions d'euros i proposa als ajuntaments cofinançar, és a dir, pagar a mitges les factures de les famílies que no hi poden fer front. 

La intervenció conjunta pretén defensar la Llei de pobresa energètica del 2015 que té per objectiu no deixar cap família vulnerable sense subministrament. La Generalitat manté que des de fa quatre anys intenta que les companyies de llum i gas signin un conveni per establir qui ha d'assumir el deute de les factures impagades i en quines condicions, però, fins ara s’hi han negat. 

La regidoria de Drets, Ciutadania i Igualtat posa en valor el treball que fa l'administració local per aturar els talls de llum d'urgència i altres accions per combatre la pobresa energètica. En el pressupost d'aquest 2019 l'Ajuntament destina 30.000 euros  a ajuts d’emergències per a subministres bàsics (llum, aigua i gas) per assumir les dificultats de les famílies vulnerables.