Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Protocol Assetjament Espais d'Oci i Festes

Promoure la igualtat de gènere i rebutjar la violència contra les dones i contra el col·lectiu LGTBI en totes les seves manifestacions han estat dos dels compromisos pels quals ha vetllat l'Ajuntament de Sitges en els darrers anys. El Protocol davant les violències sexuals en espais d'oci i Festes neix, precisament, d'aquesta voluntat i del treball transversal que s'ha dut a terme des de les regidories de Benestar i Família i Cultura, Tradicions i Festes. És un document que desenvolupa la prevenció, la detecció i l'actuació per fer front a aquesta problemàtica, alhora que dissenya campanyes i accions preventives, contempla materials de difusió i sensibilització adreçats a la ciutadania i concreta el procediment i l'organització per fer front a qualsevol cas d'assetjament sexual.

 

Protocol davant les violències sexuals en espais d'oci i festes

El protocol es va començar a elaborar a mitjans de 2018. Les primeres accions que es desprenen d'aquest document es van posar en marxa per Festa Major. Entre d'altres, es va donar a conèixer el circuit d'actuació per a tota persona que patís o fos testimoni de qualsevol acte de violència sexista o d'agressió sexual en l'entorn lúdic, d'oci i festiu.

El document posa èmfasi en les múltiples formes de violència contra les dones que existeixen, especialment les que es produeixen a l'espai públic, sovint menys visibles i desapercebudes, com l'assetjament verbal o físic i les amenaces, que poden provocar sensació d'incomoditat, malestar i angoixa. Cal destacar que els comportaments sexistes, l'assetjament i l'agressió sexual són formes evidents de violència. Res les justifica. Per aquest motiu, recomanem denunciar-les a la policia o al telèfon d'atenció contra la violència masclista de la Generalitat. A Sitges, a més, les dones disposen del telèfon de la Policia Local i del servei Sitges Dona.

Aquest protocol també contempla la protecció al col·lectiu LGTBI. El dret a la llibertat i el respecte a la identitat són fonamentals en un estat de dret. En aquest sentit, durant el 2019 entrarà en funcionament el Servei d'Atenció Integral al col·lectiu LGTBI a Sitges (SAI), adreçat a les persones que pateixin, hagin patit o es trobin en risc de patir qualsevol discriminació o violència per la seva orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

L'Ajuntament té previst instal·lar en els espais festius el Punt Segur, a través del qual donarà a conèixer els serveis i recursos destinats a la prevenció i detecció de situacions de violència sexista en l'oci nocturn. S'oferirà, a més, acompanyament a possibles víctimes d'agressions sexistes o a testimonis.

 

 

Protocol de violències sexuals en espais d'oci i festes

(669KB / pdf)


Circuit del protocol contra violència sexista

(102KB / pdf)

 

 

Per a assessorament i suport contactar amb el SIAD de dilluns a divendres de 8 a 15h / Tel. 93 811 31 80 / igualtat@sitges.cat