Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Sitges celebra la diada de Sant Jordi amb novetats literàries i una programació cultural i artística

Les tradicionals parades de llibres i roses al Passeig de la Ribera compartiran protagonisme amb la signatura d’autors i autores de Sitges dimarts vinent, Diada de Sant Jordi. Al llarg de la jornada també es programaran propostes culturals i artístiques per commemorar la festivitat.

La Diada de Sant Jordi a Sitges tindrà un any més com a centre neuràlgic el Passeig de la Ribera, amb les tradicionals parades de roses i llibres. Per complementar la jornada, la regidoria de Cultura, Tradicions i Festes també ha coordinat una àmplia programació cultural i artística. Des de les deu del matí fins a dos quarts de nou del vespre, el públic podrà triar i remenar entre l’ampli ventall d’obres literàries i adquirir una gran varietat de roses des de les clàssiques fins a les composicions més originals. Per fomentar la lectura, els autors i les autores locals signaran exemplars de les obres que han publicat en l’últim any, a l’estand institucional instal·lat d’onze del matí a vuit de la tarda al Passeig de la Ribera, davant de l’estàtua d’El Greco.

 

Per Sant Jordi, l’Ajuntament de Sitges ha editat el llibre ‘Mirades de Sitges’, en el qual han participat els autors Sergi Pàmies, Francesc Puigpelat, Monika Zgustová, Edwin Winkels, Lázaro Covadlo, Matthew Tree, Vinyet Panyella, August Bover, Xavier Gimeno, Jimmy Burns i Joan Sella, i els il·lustradors Núria Corretgé, Viki Gallardo, Roby, Jon Berkeley, Horacio Elena, Lídia Gázquez, Agustí Albors, Francesc Rovira, Miguel Condé, Anna Monzó i Florència Coll. Aquest llibre és un conjunt de relats de ficció d’onze escriptors que tenen Sitges com a teló de fons o escenari. La curació de l’obra ha anat a càrrec d’Antoni Sella i Santi Terraza.

 

Una altra de les novetats literàries publicades per l’Ajuntament de Sitges és el conte ‘Per què Santa Tecla té tres braços?’, escrit per Loreto Almirall i il·lustrat per Lourdes Pañella. L’investigador Blai Fontanals serà present també al Passeig de la Ribera per signar exemplars de ‘La destrucció de l’art sacre sitgetà: memòries de Jaume Daví i Mañosa’editada per l’Ajuntament de Sitges, i alhora farà dedicatòries de l’obra ‘Històries de llençols, forquilles i gots de vi’, que va ser publicada també per la regidoria de Cultura l’any passat. 

 

El Cronista Oficial de Sitges, Joan Yll, serà present a la cita literària amb el seu primer llibre, ‘Un tomb per casa, que aplega una selecció de 200 articles dels gairebé 1.600 que ha publicat a ‘L’Eco de Sitges’ des de 1970. L’obra, publicada per l’editorial Efadós amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges, està plena de sentiments, records i vivències de festes i tradicions de Sitges.

 

Cèlia Sànchez-Mústich, una de les poetes més reconegudes dels Països Catalans, també signarà exemplars del seu últim llibre, ‘La gota negra’, publicat per Pagès Editors.

 

L’escriptor Josep Maria Tubau també signarà exemplars del seu últim llibre ‘Dietari d’un home del carrer’, editat per Letrame, i Rosa Maria Puig també participarà durant la diada de Sant Jordi amb la reedició i traducció al castellà el seu llibre ‘De Miami a Sitges, el último viaje’, en què parla de Charles Deering, Miquel Utrillo i el Palau Maricel.

 

La jove Blanca Planella i Rocha també hi serà present amb el quadern ‘Les subhastes dels balls populars de la Festa Major de Sitges’, publicat pel Grup d’Estudis Sitgetans i distingit amb el premi Carbonell i Gener 2015. La llista d’autors i autores es completa amb Concha García, de l’Associació Las historias de Sofía, que hi serà present amb el conte solidari ‘El gran tesoro’, en benefici dels nadons prematurs, i l’artista Montserrat Figueras, amb Pinzellades d’infantesa i joventut’. 

 

El 23 d’abril també s’organitzaran altres activitats culturals i literàries com la lectura de textos a càrrec d’alumnes de l’Escola Pia, l’Escola Esteve Barrachina i el Grup Malvasia de les lletres. Per complementar la Diada de Sant Jordi, també es podrà gaudir de la proposta artística i musical Pintant la Pachamama 4. A partir de les onze del matí i davant l’estàtua d’El Greco, la pintora Blanca Benítez i el pianista i compositor Tutu Pachamama fusionaran novament art i música en directe. L’artista s’inspirarà novament en les cançons enèrgiques i vitals del músic per crear un quadre en una nova col·laboració conjunta.   

 

La música continuarà present en aquest mateix emplaçament amb l’actuació de la Coral Sitges Canta, que tindrà lloc a les 18.30 hores. La tradicional audició ballada de sardanes amb la Cobla Maricel tindrà lloc a les vuit de la tarda al Cap de la Vila. La trobada amb els autors i autores locals, juntament amb totes les persones que ho desitgin, posarà el punt final de la celebració al pati de la Biblioteca Santiago Rusiñol, a partir de dos quarts de nou del vespre.

 

La programació d’actes s’allarga fins al 24 d’abril, amb la projecció de la pel·lícula ‘Conociendo a Astrid’, un biopic sobre l’escriptora sueca Astrid Lindgren, creadora de Pippi Calzaslargas, que va acabar convertint-se en un fenomen mundial per a diverses generacions de nens i adults. El film es projectarà al Cinema Prado en dues sessions: a les 18.00 h en versió doblada al castellà i a les 20.30 hores en versió original subtitulada al castellà.