Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Exposició 'Gin i Mingote: dos amics de Sitges'

Mostra dels dos referents de l’humor gràfic de la segona meitat del segle XX al Centre Cultural Miramar fins al 25 d'agost

 

Dates: Fins al 25 d'agost

Horaris: de dilluns a divendres de 10.00 a 15.00 i de 18.00 a 20.00 hores

Dissabtes, diumenges i festius: d'11.00 a 14.00 i de 18.00 a 19.00 hores

Lloc: Centre Cultural Miramar

 

Dos autors referents de l’humor gràfic de la segona meitat del segle XX es van admirar mútuament i es van conèixer. Es tracta d'Antonio Mingote i Jordi Ginés Soteras Gin, protagonistes de l'exposició que reuneix per primera vegada una vuitantena d’originals, esbossos i altres elements que ajuden als espectadors a contextualitzar les respectives obres dels dibuixants com llibres, revistes i un petit recull de fotografies que els relacionen amb la vila. Es tracta també de dues trajectòries artístiques de Gin i Mingote van ser diferents i també les seves biografies, però l'exposició vol destacar els denominadors en comú i un dels seus vincles és el lligam amb Sitges”.

L’exposició està comissariada per Jesús Sánchez i José Luis Martin, i mostra els treballs dels dos humoristes gràfics a través de diferents àmbits: caricatures, autocaricatures, esbossos, humor polític, humor absurd i humor sexy. Gin és considerat un artista elegant, i Mingote, el cronista de la societat espanyola de les darreres dècades.

 

Antonio Mingote Barrachina (Sitges,1919-Madrid, 2012)

Antonio Mingote va néixer a Sitges, però es va establir fora, malgrat que sempre va mantenir un lligam amb la vila. La carrera professional d’Antonio Mingote com a dibuixant humorístic va començar quan al 1946 va començar a publicar articles a la revista humorística La Codorniz. Després, a partir del 1953 va començar a col·laborar amb el diari ABC com a ninotaire fins a la seva mort l'any 2012.

Mingote va publicar llibres d’humor gràfic, va ser escriptor i va cultivar altres àmbits creatius com el de director editorial. També va escriure per al teatre i per a la televisió, va ser autor de curtmetratges i de guions de cinema.

La tolerància, la justícia, la llibertat i la soledat van ser els grans temes del dibuixant que va ser distingit al llarg de la seva carrera amb nombroses distincions com el Premi Internacional d’Humor Gat Perich (2001).


Jordi Ginés Soteras Gin (Barcelona, 1930 -Sant Pere de Ribes, 1996)

Jordi Ginés Soteras, conegut per Gin, va aterrar a la vila a la dècada dels 70 amb la seva dona i les seves dues filles. El dibuixant va començar la seva trajectòria artística de dibuixant l'any 1954. Tres anys més tard es va convertir en un dels integrants de la segona generació de l'escola Bruguera. Va col·laborar en publicacions com Tretzevents, Can –Can, DDT, Florita i Nicolás. El dibuixant també va tenir una carrera internacional ja que va treballar en diverses sèries per al mercat britànic i als anys 60 va començar la seva col·laboració en revistes adreçades a un públic adult.

L’any 1972 es va incorporar a l'equip de la revista satírica esportiva Barrabás i posteriorment va arribar a ser director de la revista El Papus. Durant la dècada dels 80 va exercir com a director artístic de Play Boy Espanya i Nacional Show. El 1995 va ser nomenat Catedràtic de l’Humor per la Universidad de Alcalá de Henares. Gin també va ser el director editorial de la revista El Jueves fins a la seva mort l'any 1996.