Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Participació Ciutadana

L’Ajuntament de Sitges convoca per al 26 de maig la consulta sobre el futur de Les Botigues

Imatge principal associada a la noticia
Imatge principal associada a la noticia
L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha anunciat aquest dilluns la data i la pregunta de la consulta no referendària sobre el futur del nucli de Les Botigues de Sitges. La consulta permetrà conèixer l’opinió dels veïns i les veïnes d’aquest sector i saber si volen seguir formant part del terme municipal de Sitges o adherir-se a Castelldefels. Un total de 1.858 persones, majors de 16 anys empadronades a Les Botigues, estan cridades a votar.

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha signat aquest dilluns el decret de convocatòria de la consulta no referendària sobre el futur de Les Botigues de Sitges per al 26 de maig. La consulta permetrà conèixer l’opinió dels habitants del barri sobre si volen continuar formant part del terme municipal de Sitges, o bé, si volen optar per la segregació de Sitges i annexionar-se a Castelldefels.

Durant la presentació als mitjans, l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha manifestat que "la consulta sobre el futur de Les Botigues de Sitges és un dels grans compromisos amb un important valor històric. Des dels anys vuitanta, les reclamacions veïnals de millores en serveis i equipaments han estat una constant a l’alça en paral·lel amb el increment de població que ha anat experimentant aquest sector". Forns ha afegit que "per aquest motiu, un govern com el nostre, que aposta per obrir la institució a la ciutadania i per implementar processos participatius, es va decidir a traslladar als propis ciutadans d’aquest sector si volien o no seguir a Sitges".

Per la seva banda, la primera Tinent d'Alcalde, Aurora Carbonell, ha expressat que "ara els toca el torn a la ciutadania del poble de Les Botigues de Sitges, en una consulta amb totes les garanties, que segueix el que disposa la llei". La tinent d'Alcalde ha dit que "el següent pas és posar-nos a treballar perquè aquesta convocatòria sigui tot un èxit. Des del govern estem convençuts que, sigui quin sigui el resultat, els ciutadans sabran aprofitar l’oportunitat que se’ls ofereix".

Per al regidor d’Hisenda, Organització i Govern Obert, Josep Moliné, "avui obrim un nou procés de participació democràtica que ens fa especial il·lusió perquè donem resposta a un compromís adquirit en el Pla de Mandat". "Es tracta d’una consulta no referendària de caràcter sectorial i no vinculant. Amb el resultat, el que fem és adquirir un compromís municipal sempre i quan se superi una participació superior al 35% del cens electoral i es considerarà una expressió majoritària de la voluntat popular l’opció amb major resultat.

Des de la CUP, Xavier Nin, ha manifestat el suport del seu grup “en donar la veu al poble a l'hora de decidir el seu dia a dia. Les preguntes s'han consensuat al màxim entre grups. Les administracions involucrades hauran de treballar per a que sigui un èxit".


Una consulta no referendària de caràcter sectorial i no vinculant

Amb el resultat de la consulta, el govern adquirirà un compromís municipal sempre i quan se superi una participació superior al 35% del cens electoral. Aquest però serà un primer pas, perquè posteriorment els ajuntaments de Sitges i Castelldefels s’hauran de posar d’acord i, si no ho fan, hi haurà d’intervenir el Parlament.

La campanya electoral s’iniciarà el 4 de maig i s’allargarà fins al 25 de maig a les 23.59 hores, termini durant el qual es podran escoltar totes les opcions, tant a favor com en contra.

La votació es realitzarà presencialment el dia 26 de maig de nou del matí a vuit de la tarda de manera ininterrompuda a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà situada al Passeig Marítim de Les Botigues, número 1. A la web municipal www.sitges.cat es podrà trobar tota la informació de la consulta.

En total, estan cridades a participar en aquesta votació 1.858 persones majors de 16 anys (joves que hagin fet els 16 anys entre l’1 de gener i el dia de la data de la consulta inclòs). Els votants hauran de respondre la pregunta formulada en les tres llengües oficials de Catalunya (català, castellà i aranès): “Esteu d’acord que el nucli de Les  Botigues de Sitges se segregui del municipi de Sitges i es proposi la seva annexió al municipi de Castelldefels?”. La resposta tindrà una fórmula binària: sí o no.

Tots els votants hauran d’acreditar la seva identitat mitjançant la presentació del document nacional d’identitat, passaport o el permís de conduir, llevat de les persones estrangeres que hauran d’acreditar mitjançant la targeta d’identitat de l’estranger, passaport o document d’identitat amb el seu número d’identitat a l’estranger.
 
Per poder fer la campanya, l’Ajuntament de Sitges facilitarà locals o espais. La resolució definitiva amb l’assignació dels llocs es publicarà el 3 de maig al web municipal

Com a sistema de garanties, es crearà una comissió de seguiment amb seu a l’ajuntament d’acord amb el que estableix l’article 16.1 de la Llei 10/2014 que estarà formada pel Jutge de Pau i responsables i tècnics de l’ajuntament com el secretari general; el gerent; el cap d’Organització; el responsable del padró municipal i un referent de la regidoria de Participació Ciutadana.

Per tal de vetllar pel procés, l’Ajuntament posarà a disposició dues persones amb experiència en processos electorals i també facilitarà altres mitjans personals i tècnics perquè la consulta es desenvolupi amb normalitat. Entre els mitjans tècnics, hi ha dues  urnes, una cabina, les paperetes i sobres suficients.

Un cop finalitzi la votació, els membres de la mesa de la consulta duran a terme el recompte provisional de les paperetes mitjançant un escrutini, que serà públic. La mesa estarà formada per un president i dos vocals, que s’escolliran mitjançant un sorteig, que es farà el 19 d’abril. Els membres de la mesa hauran de presentar-se a les 8 del matí i la mesa haurà d’estar constituïda a les 08.30 hores.


Quines organitzacions poden participar en la campanya?

Són organitzacions socials o professionals amb personalitat jurídica i formacions polítiques amb representació a l’Ajuntament. En qualsevol dels casos, caldrà presentar la sol·licitud de participació en un termini de 15 dies a comptar des de la data de publicació del Decret de convocatòria del DOGC.


Calendari del procés participatiu

· El dia 29 de març es publicarà el decret de convocatòria de la consulta signat per l’alcalde de Sitges al DOGC.
· El dia 30 de març es publicarà el cens provisional a l’OAC.
· El dia 30 de març s’obre el termini per a organitzacions socials o professionals o formacions polítiques que vulguin formar part del procés de consulta.
· El dia 10 d’abril es publicarà el cens definitiu a l’OAC.
· El dia 19 d’abril finalitza el termini per sol·licitar formar part del procés.
· El dia 19 d’abril també es farà el sorteig dels membres de les meses.
· El dia 24 d’abril aprovació i ubicació de la llista dels locals disponibles i materials de campanya.
· Del 25 al 30 d’abril termini per a sol·licitar locals i espais públics per dur a terme la campanya electoral.
· El dia 3 de maig aprovació del decret de distribució de locals i materials de campanya.
· Finalment, del 4 al 25 de maig tindrà lloc la campanya electoral.
· I el termini acabarà el dia 26 de maig amb la consulta.


Antecedents de la consulta
 
Les Botigues de Sitges és un nucli del terme municipal de Sitges situat a 15 quilòmetres de distància del casc antic. El ple ordinari de 18 de desembre de 2017 va aprovar la declaració institucional perquè els veïns i veïnes de Les Botigues de Sitges expressin mitjançant una consulta popular no referendària la seva posició respecte la segregació del Barri de Les Botigues de Sitges, a l’extrem nord-oriental del municipi, junt al terme municipal de Castelldefels.
 
La consulta és una de les accions de polítiques participatives de l’equip de govern acordades amb la CUP en el marc del pacte d’estabilitat.