Projectes per a Sitges
La campanya recull les accions que s’impulsaran fins al 2027 per avançar cap a una vila més sostenible, accessible i cohesionada.
Sitges es mou. Perquè la seva gent hi creu, hi participa i la fa créixer. Ara és el moment d’avançar junts cap a un municipi més sostenible, accessible i dinàmic que mai.
La campanya vol reflectir el dinamisme i la transformació constant d’un municipi que no s’atura, amb projectes que responen als grans reptes de la vila amb visió de futur.
Avançant cap a una mobilitat més verda i un desenvolupament urbà sostenible; garantint l’accés a l’habitatge digne i assequible per a tothom; i posant en marxa nous equipaments i serveis bàsics.
6 ÀMBITS D'ACTUACIÓ
HABITATGE
L’Ajuntament de Sitges vol donar continuïtat a les polítiques iniciades al llarg de la darrera legislatura, amb l’objectiu de garantir l’accés a un habitatge públic digne, assequible i socialment responsable.
Es dona impuls a noves promocions de 482 habitatges d’HPO, prioritzant la reserva de sòl en la planificació urbanística per a aquest objectiu. D’altra banda, s’adquireixen habitatges amb finalitats socials, per garantir un futur d’habitatge accessible i just.
CULTURA
Sitges ha estat sempre un far cultural i un punt de trobada entre tradició i innovació. L’aposta per la cultura consolidarà Sitges com un pol de l’economia taronja, on aquest eix es converteix en motor de creixement i innovació, impulsant projectes que integren l’art i la creativitat per generar valor i ocupació.
La rehabilitació de la Masia de Santa Bàrbara, la reforma del Palau de Maricel o la rehabilitació del Palau del Rei Moro, garanteixen la preservació d’indrets emblemàtics. També s’impulsen nous equipaments com la construcció de la nova Biblioteca Central i la transformació del Patronat en un nou espai dedicat al llibre i la cultura.
SOSTENIBILITAT
La preservació de l’entorn és clau en aquest model de futur. El compromís amb la sostenibilitat es materialitza amb mesures concretes per afrontar els reptes ambientals i de qualitat de vida del municipi, garantint un desenvolupament equilibrat i responsable.
La implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) reduirà el trànsit contaminant i millorarà la qualitat de l’aire, mentre que l’ampliació del carril bici i la nova estació d’autobusos fomentaran una mobilitat més eficient i accessible.
ESPORTS
En aquest àmbit, es duran a terme actuacions que garanteixen instal·lacions de qualitat per a esportistes i entitats. Aquesta inversió consolidarà Sitges com una vila activa, amb infraestructures que potencien l’esport com a motor de cohesió social, de salut i d’oportunitats per a tothom.
El nou camp de futbol i la reforma integral de la zona esportiva de Pins Vens marcaran un abans i un després en l’oferta esportiva local. A més, el nou camp d’hoquei herba, o l’adequació de l’edifici annex a la Masia de Santa Bàrbara que acollirà les activitats de la Colla Jove de Castellers de Sitges i del Club Rítmica Sitges – Garraf, asseguren espais adaptats a les necessitats presents i futures.
EDUCACIÓ
L’educació i la formació contínua han de ser els pilars d’un futur inclusiu, innovador i ple d’oportunitats. Des del consistori, es treballa amb el Departament d’Educació i la Diputació de Barcelona per a la millora educativa de la vila, amb actuacions claus als centres escolars que proporcionaran espais adequats i recursos per al desenvolupament de les persones.
La construcció d’un nou edifici per a l’Escola de Música i l’ampliació del Centre de Formació d’Adults oferiran una oferta formativa per a totes les edats, afavorint el creixement personal i professional.
SEGURETAT
El govern municipal treballa per promoure la convivència i reforçar la confiança de la ciutadania en el seu entorn, prevenint situacions de risc i garantint que tothom se senti segur i respectat. Es proposa un model de seguretat no invasiu i orgànic que permeti el desenvolupament de l’activitat de la vila amb normalitat.
Les actuacions passen per la creació d’itineraris segurs per reforçar la seguretat i contribuir a construir una comunitat més amable i cohesionada; o la instal·lació de càmeres lectores de matrícules per millorar la vigilància en la mobilitat de vehicles i persones.
PROJECTES PRINCIPALS
Noves promocions d'HPO
Habitatges protegits i per a col·lectius específics. Amb l’objectiu de mitigar la crisi
habitacional, l’Ajuntament vol garantir l’accés a un habitatge digne i assequible amb noves
promocions a La Plana per a 482 HPO i habitatges per a col·lectius concrets.
L’Ajuntament prioritza la reserva de sòl en la planificació urbanística per a aquesta
finalitat. Recentment, ha inscrit dues parcel·les al registre de la Generalitat per a la
construcció d'habitatge públic en el marc del Pla 50.000 habitatges.
Consolidar i executar l'ampliació del CAP
Consolidar i executar la construcció de l'ampliació del CAP de Sitges
Construcció d’un nou edifici per ampliar el Centre d’Atenció Primària (CAP) de Sitges,
amb l’objectiu de reforçar els serveis sanitaris de la població i donar resposta a les
necessitats de la ciutadania.
El nou espai s’ubicarà al terreny que hi ha annex a la Policia Local, un solar de 3.000 m2, que ha de permetre desdoblar l’activitat que es duu a terme al CAP actual i enfortir la xarxa d’atenció primària.
Reforma de la Masia de Santa Bàrbara
Reforma integral i construcció d’un mòdul annex per destinar-lo, principalment, a les activitats de la Colla Jove de Castellers de Sitges i del Club Rítmica Sitges – Garraf.
Camp d'hoquei herba provisional
El consistori ha proporcionat un camp que compleix amb els requisits específics de l’hoquei herba per poder mantenir els equips del Sitges Hockey Club a les categories més altes. En aquests moments, s’està a l’espera de poder complementar el camp base de sauló amb una gespa artificial adaptada als usos d’aquest esport.
El camp és provisional a l’espera que es construeixi el nou camp de futbol on es traslladaria la Unió Esportiva Sitges, i el camp d’Aiguadolç actual s’adaptaria per a la pràctica de l’hoquei herba. Com tots els camps de gespa que es construeixen a Sitges actualment, són multiesportius.
Nova planta de regeneració d'aigua
Infraestructura per reutilitzar aigua i garantir la sostenibilitat hídrica. Aquestes infraestructures són una peça fonamental de l'estratègia per lluitar contra la sequera. Es construirà una estació de filtratge i dipòsit d’emmagatzematge d’aigua provinent de la depuradora de Sitges-Sant Pere de Ribes per donar un segon tractament a aquesta aigua i poder-la utilitzar, en un primer moment, pel reg i la neteja viària.
El contracte està inclòs dins del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions, cofinançat a través dels Fons Next Generation EU.
Ampliació del carril bici
El projecte presenta dues connexions: la connexió Passeig Marítim amb PPU-1 a través dels carrers Av. Salvador, Casacoberta, Av. Navarra, Antoni Muntañola, Roma i Jaume Figueras i Dobal. I la connexió PPU-1 amb Miralpeix a través dels carrers Mestre Manuel Torrens, Cases del Sord i Ramon Dalmases. L’actuació contempla també la vianalització de la zona amb la repavimentació de voreres, increments de passos de vianants, ampliació i reparació de voreres i la pacificació de l’àmbit, principalment a la zona sud.
El projecte està inclòs en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència - finançat per la UE - Next Generation EU.
Obertura de l'oficina de suport a les entitats i creació de la regidoria d'Esdeveniments
L’octubre de 2024 va començar a funcionar l’Oficina de Suport a les Entitats, amb la finalitat d’oferir atenció i assessorament a les entitats per a la tramitació de subvencions o les ocupacions de l'espai públic, i informació sobre els equipaments municipals per a portar a terme l'organització d'esdeveniments. Per aglutinar aquesta tasca, es va crear la regidoria de Suport a les Entitats i Atenció Ciutadana i la regidoria d’Esdeveniments, per reforçar el vincle i aprofundir en la comunicació entre entitats i administració municipal.
Projecte de construcció de la nova biblioteca central
Equipament cultural i de coneixement per a tota la ciutadania. L’Ajuntament i la Diputació de Barcelona treballen conjuntament per crear una nova Biblioteca-Arxiu a la zona de Can Robert i que complementi l’oferta actual. Aquest nou espai vol esdevenir un centre de referència en la promoció de la lectura, la recerca i la conservació del patrimoni documental. La nova Biblioteca Central vol afavorir la cohesió social i el desenvolupament cultural del municipi i el seu entorn.
Procés de municipalització de les llars d'infants
Es continua avançant en el procés de municipalització de les llars d’infants, amb l’elaboració dels informes preceptius i l’anàlisi dels costos que suposaria la internalització. L’Ajuntament compta amb l’assessorament i l’expertesa de la Diputació per tal que el procés de municipalització es completi amb les màximes garanties.
Aquest procés respon a la voluntat de garantir un servei d’educació infantil de qualitat, equitatiu i gestionat directament des del sector públic. La municipalització persegueix una millor planificació educativa, així com una estabilitat laboral més gran per als equips professionals.
Pla d'inversions per a les entitats de la vila
Amb l’objectiu de preservar el patrimoni cultural i associatiu del municipi, s’ha atorgat una aportació extraordinària de 200.000 € a les entitats del Casino Prado Suburense i la Societat Recreativa El Retiro. Aquest suport econòmic permet dur a terme actuacions de rehabilitació i millora a les respectives seus, espais emblemàtics amb un important valor històric i social. La iniciativa reafirma el compromís institucional amb el teixit associatiu i la conservació dels equipaments que contribueixen a la vida cultural i comunitària de la vila.
Definició del pla d'estabilització de platges
Amb aquest pla Sitges, amb la participació d’altres municipis i el MITECO, fa un pas ferm per garantir la protecció i el manteniment sostenible del seu litoral, davant els efectes del canvi climàtic i la regressió de la sorra. L’objectiu és conservar les platges com a espais naturals, socials i econòmics, equilibrant l’ús públic amb la preservació ambiental. El pla es fonamenta en criteris tècnics, accions sostenibles i la col·laboració entre administracions per garantir platges vives, accessibles i resilients.
Pla de xoc contra els habitatges turístics il·legals
El Pla de xoc contra els HUT il·legals, juntament amb el manteniment i el topall existent de llicències, han de permetre garantir la preservació de l’ús residencial de l’habitatge. Tot plegat, amb l’aplicació d’un Pla d’Inspecció, per avançar cap a un Sitges més inclusiu, amb un model de turisme responsable i equilibrat.
Estació d'autobusos
Nova infraestructura per millorar el transport públic. S’adaptarà una part de l’aparcament de Can Robert, situat darrere de l’actual parada del Passeig Vilafranca, com a estació d’autobusos interurbans. En aquesta estació, està previst que hi hagi l’estacionament simultani de tres vehicles, a més d’un aparcament d’autobusos discrecionals per a 10 places. El projecte planteja també construir un espai cobert per a l’espera i l’accés als autobusos. Les poques places que es perdin es recuperaran reconvertint les parades de bus discrecional que hi ha actualment al carrer Víctor Balaguer i que tindran les mateixes condicions de tarifatge que les actuals de l’aparcament de Can Robert. Això també permetrà resoldre molèsties veïnals.
Creació d'un espai d'oci per a infants i adolescents
A partir de les propostes del Consell d’Adolescents de Sitges, s’impulsa la creació d’un espai d’oci segur, inclusiu i pensat per a infants i adolescents. Aquest espai vol esdevenir un punt de trobada on poder jugar, crear, relacionar-se i créixer en un entorn saludable. És una aposta per la participació juvenil, l’escolta activa, la cohesió social i el compromís de Sitges com a municipi educador.
Pla director del verd
Desenvolupament de parcs adaptats al canvi climàtic a Can Robert i l’Hort de Can Falç. S’adequaran aquestes zones verdes per convertir-les en espais climatitzats en episodis de calor. Les actuacions al parc de Can Robert es concentraran, en la primera fase, en la zona de jocs infantils, on es potenciarà l'ombra, les fonts, la il·luminació i la vegetació adequada al clima actual.
Implantació d'itineraris segurs
L’Ajuntament impulsa els Itineraris Segurs, camins amb més vigilància policial i millor enllumenat públic, pensats per garantir desplaçaments més segurs per a tothom. També es desenvoluparà una xarxa d’itineraris segurs per a la circulació de bicicletes. Aquestes actuacions contribueixen a generar espais urbans més inclusius i confiables, afavorint l’autonomia i la tranquil·litat en els desplaçaments quotidians.
Ampliació del centre de formació d'adults
Amb aquest projecte d’ampliació a la planta 2 del CFA, Sitges aposta per garantir més espais i recursos per a l’aprenentatge al llarg de la vida, adaptats a les necessitats de persones de totes les edats. L’ampliació del Centre de Formació d’Adults permetrà comptar amb més aules, més activitats i una formació més diversa i inclusiva, amb programes que promouen l’educació, la digitalització i la inserció laboral. És una inversió per una ciutadania activa, formada i amb oportunitats al llarg de totes les etapes de la vida.
Posar al dia els centres cívics per obrir-los a la ciutadania
Els centres cívics de Sitges són peces claus per al teixit associatiu. Cal adaptar-los per a les noves necessitats i que esdevinguin espais vius, accessibles i oberts. S’hi milloraran infraestructures, equipaments i usos, per tal d’acollir activitats culturals, formatives i socials que fomentin la convivència i el vincle comunitari. És una aposta per fer dels centres cívics punts de trobada per a una ciutadania activa i cohesionada.
Redacció del projecte del nou poliesportiu a La Plana
Projecte per a un nou equipament esportiu multifuncional. El nou pavelló busca descongestionar les instal·lacions actuals, com el pavelló de Pins Vens, i donar resposta a la creixent demanda d'espais per a la pràctica esportiva al municipi. Aquesta instal·lació estarà dotada d’un espai central cobert amb graderia per poder convertir-lo en 3 pistes simultànies, una segona pista també coberta amb una graderia reduïda i una tercera pista exterior de mides reglamentàries. Tot això complementat amb instal·lacions exteriors per a la pràctica esportiva a l’aire lliure de la calistenia, l’skate, etc.
Inici de les obres del nou camp de futbol
Sitges iniciarà les obres d’un nou complex esportiu modern i funcional, pensat per donar resposta a les necessitats de clubs, esportistes i ciutadania. El projecte inclou la construcció d’un nou camp de futbol, dues pistes poliesportives cobertes, vestuaris, dependències auxiliars, urbanització, enjardinament de tot l’entorn i una àmplia zona d’aparcament. Aquesta és una aposta ferma per fomentar l’esport local, l’activitat física i un estil de vida saludable en un espai de qualitat, integrat i sostenible. Alhora, el projecte inclou la reordenació de l’espai, des de l’actual camp polivalent de rugbi fins al camp de Pins Vens del CF Blanca Subur.
Implantació de noves figures per reforçar la convivència i el civisme al carrer
Nova figura per reforçar la convivència i civisme al carrer. Aquests professionals formaran part de l'estratègia de seguretat i de convivència a Sitges. La seva tasca se centrarà en la prevenció, sensibilització i informació, actuant com a enllaç entre la ciutadania i les autoritats municipals. Les funcions principals seran informar sobre les ordenances municipals, detectar i gestionar conductes incíviques, i fomentar la convivència i el respecte.
Actualització del pla d'accessibilitat
Millora de la mobilitat per a totes les persones. La millora de l'accessibilitat als carrers permetrà que persones amb la mobilitat reduïda puguin passar de ser acompanyades en vehicle privat a poder desplaçar-se de forma autònoma pel carrer i reduir desplaçaments en cotxe. Està previst augmentar la superfície i la qualitat de la xarxa viària dedicada als vianants, millorar la seguretat viària i el civisme entre els usuaris de diferents modes de transport, i promoure la utilització del transport públic enfront del transport privat.
Inici de la segona fase de les obres d'arranjament dels carrers de Terramar
L’Ajuntament de Sitges iniciarà la segona fase de les obres de remodelació integral als carrers de Terramar, responent a una demanda històrica del veïnat i a la necessitat urgent de millorar una zona amb l’espai públic visiblement deteriorat. Aquesta actuació inclou la renovació del paviment, l’accessibilitat, el clavegueram i els serveis bàsics, amb l’objectiu de recuperar la qualitat urbana i garantir la seguretat i el benestar de la ciutadania resident. Aquesta és una inversió prioritària per dignificar un dels barris emblemàtics de Sitges i posar fi a anys de deficiències acumulades.
Redacció del pla director del Vinyet
L’Ajuntament de Sitges impulsa la redacció del Pla Director del Vinyet amb l’objectiu de preservar, ordenar i revitalitzar aquest entorn únic i de gran valor patrimonial i paisatgístic. El pla definirà els criteris d’intervenció, conservació i usos futurs del barri, tot respectant-ne la identitat arquitectònica, l’estructura urbanística i el seu caràcter singular. És una eina clau per planificar amb visió a llarg termini i garantir un desenvolupament equilibrat, sostenible i respectuós amb la història de Sitges.
Zona de baixes emissions
La Zona de Baixes Emissions limitarà l’accés al centre dels vehicles més contaminants per assolir una mobilitat més sostenible i neta i, en conseqüència, millorar la qualitat de l’aire. La implantació de la ZBE a Sitges respon a la necessitat de complir amb l’Acord per la qualitat de l’aire de Catalunya per a municipis de més de 20.000 habitants, al qual es va adherir la vila el 2022, així com l’obligació marcada a l’annex del decret 132/2024 que obliga als municipis de més de 20.000 habitants a la seva implantació abans del 2026 quan se superin els límits de contaminació marcat com és el cas de Sitges.
Adquisició d'habitatges amb finalitats socials
A través de l’adquisició d’habitatges amb finalitats socials, l’Ajuntament continua treballant per garantir un futur d’habitatge accessible i just. Així, ha aprovat l'adquisició de tres primers habitatges de la promoció de La Caixa amb l’objectiu d’incorporar aquests pisos, i tots els que estiguin en la mateixa situació, al parc públic d'habitatge de Sitges i oferir-los en règim de lloguer assequible.
Reforma de centres educatius
L’Ajuntament, amb el suport d’altres institucions, impulsa la reforma dels centres educatius amb l’objectiu de garantir unes instal·lacions modernes, segures i adequades a les necessitats de l’alumnat i del personal docent. Preservar els equipaments educatius en les millors condicions és essencial per oferir un entorn d’aprenentatge òptim, fomentar l’equitat i garantir que cada infant pugui créixer en un espai digne, saludable i estimulant.
Nou edifici de l'Escola de Música
La nova instal·lació, que s’annexarà a l’Espai Jove, tindrà una capacitat per a 280 alumnes. L’edifici constarà d’una planta baixa i una primera planta, amb 5 aules i un despatx cadascuna. Amb aquesta nova instal·lació, es busca oferir un espai adequat per a l'ensenyament musical i alliberar espais a l'Escola Esteve Barrachina, on actualment es realitzen les classes de música.
Lectors de matrícules
En el marc de la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), l’Ajuntament desplega un sistema de lectors de matrícules per controlar de manera automatitzada el trànsit rodat. Aquesta tecnologia permet reforçar la seguretat viària i optimitzar la mobilitat urbana, alhora que facilita el compliment de les restriccions ambientals pròpies de la ZBE. Els dispositius contribueixen també a la seguretat ciutadana, actuant com a element dissuasiu davant comportaments incívics i delictius, i millorant l’eficiència en les tasques de vigilància i control policial.
Sistemes de seguretat alternatiu
Es desenvoluparan mesures de seguretat alternatives amb l’objectiu de reforçar la protecció dels espais públics i millorar la convivència i el benestar de la ciutadania. Aquestes actuacions inclouran l’adequació de l’enllumenat en zones sensibles, la millora de la presència i coordinació dels serveis de seguretat i emergència, així com la promoció de programes de prevenció i sensibilització comunitària. Tot plegat, amb una visió integradora i preventiva, per construir un entorn urbà més segur i acollidor per a tothom.
Transformació del Patronat en un espai cultural
El municipi disposarà d’un nou espai cultural que neix amb la voluntat de reforçar l’accés a la cultura i dinamitzar la vida literària a la vila. El projecte, que aposta per millorar l’eficiència energètica, els aïllaments i l’accessibilitat, acollirà una llibreria i, al primer pis, una sala polivalent per a presentacions, tertúlies i altres actes culturals. Aquest nou equipament suposa una oportunitat per fomentar la lectura, donar suport al teixit cultural local i crear un punt de trobada per al diàleg, el pensament crític i la creació artística.
Rehabilitació del Palau del Rei Moro
La rehabilitació del Palau del Rei Moro té com a objectiu garantir la conservació d'aquest edifici històric, millorant les seves condicions estructurals i adaptant-lo a les necessitats actuals de les entitats que l'utilitzen. A més, es busca potenciar el seu ús com a espai cultural i social, reforçant el seu paper com a centre de la vida associativa de Sitges.
Reforma del Palau Maricel
S’impulsarà la reforma i conservació del Palau de Maricel per garantir la preservació d’aquest conjunt patrimonial emblemàtic de Sitges. L’actuació remarcarà el seu ric llegat arquitectònic i cultural, millorant-ne la funcionalitat i l’accessibilitat com a espai de referència per a la difusió artística i la dinamització cultural de la vila. Es preveu la redacció del projecte executiu un cop estigui enllestit el pla funcional.
Remodelació del passeig de Les Botigues de Sitges
El projecte, impulsat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i finançat amb fons europeus Next Generation, amb l’Ajuntament de Sitges, té com a objectiu principal la rehabilitació del passeig marítim de Les Botigues de Sitges. Aquesta reforma no només aborda la millora de la via pública, sinó que també posa un èmfasi especial en la preservació dels espais naturals de la zona, com el sistema dunar de la platja. En paral·lel, s’executarà un projecte de recuperació de l’espai humit que omplirà de vida la zona compresa entre el passeig i l’espigó de llevant de Port Ginesta.
...
...
PROJECTES FINANÇATS AMB EL FONS NEXT GENERATION
L'Ajuntament de Sitges desplega actualment una sèrie de projectes de millora urbana per fer un pas endavant en matèria de serveis, mobilitat, accessbilitat i conservació del medi ambient, tots ells finançats amb les aportacions del Fons Next Generation.
Els projectes estan destinats a millorar la qualitat de vida dels ciutadans a l'espai públic.
Next Generation UE és un pla de recuperació perquè els països de la UE puguin transformar les seves economies i societats, i dissenyar una Europa que funcioni per a tots.
Sistema de reutilització de les aigües que provenen de la depuradora de Sitges - Sant Pere de Ribes
Conservació i millora de la flora, fauna i zona humida per la seva adaptació al canvi climàtic
Vianalització i desenvolupament de carrils bici bidireccionals
Programa de descarbonizació d'empreses del sector turístic de Sitges
Implementació d'un sistema intel·ligent d'aparcament
Sistema d'ntel·ligència turística de Sitges i sistema de gestió d'events
Millora de l'accessibilitat i turisme inclusiu
Elaboració del portafoli de productes i recursos de Sitges
Sistema de gestió d'assistència técnica per el desenvolupament del PSTD
AMB EL SUPORT DE