Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Portal de Govern Obert

Revisar si les guinguetes compleixen amb els filtres de carboni/fums

Pregunta de PSC – Margalló X Sitges CP / Ple ordinari de març de 2024

 

Resposta:

En el Pla de distribució d’usos i serveis de platges vigent, així com en la licitació de l’autorització per a l’explotació dels serveis de platges, es preveu que algunes de les guinguetes tinguin la opció de disposar de barbacoa.

Aquesta opció va ser una novetat en les autoritzacions de les ocupacions dels serveis de temporada que es va oferir per part del Servei del Litoral de la Generalitat de Catalunya des de l’any 2022.

Segons les indicacions del Servei del Litoral, les barbacoes s’han de situar dins la zona de terrassa, sobre la tarima de la mateixa, en detriment de taules i cadires. A banda, en les inspeccions sanitàries de les guinguetes, que es realitzen de manera anual, es comprova el compliment de les condicions higienico-sanitàries d’aquests elements, que cal que disposin d’una taula de material llis, un frigorífic, una protecció de la zona de barbacoa i una pica rentamans.

Les barbacoes autoritzades a les platges es troben en àmbit obert i serien assimilables a una barbacoa que se situï en una terrassa d’una vivenda. A nivell jurídic, no s’incompleix cap normativa de costes estatal, catalana ni tampoc municipal es troben a una distància suficient dels habitatges. Tot i això, en els casos on s’han manifestat algunes queixes per la utilització de la barbacoa, s’han realitzat millores tals com augmentar l’alçada de la xemeneia per tal que la sortida de fum sigui més controlada i dissipada, instal·lació de sistema de retenció de partícules de carbó a la sortida de la xemeneia o utilització de carbó vegetal que minimitza la generació de fums.