Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Drets Socials, Ciutadania i Igualtat
Facebook Twitter

L’Ajuntament impulsa la contractació de persones migrades en situació irregular

El programa gira entorn a una ajuda de la Generalitat que subvenciona un contracte de treball d’un any en una entitat social o cultural sense ànim de lucre.

La regidoria de Promoció Econòmica i la regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat treballen conjuntament perquè diverses entitats sense ànim de lucre del territori puguin accedir a una línia d’ajuts que els permeti contractar persones migrades en situació irregular.

El programa ACOL, impulsat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i cofinançat per la Unió Europea, subvenciona un any de contracte a una persona que estigui en procés de regularització de permís de treball. Gràcies a aquesta subvenció, la persona migrada pot regularitzar la seva situació i treballar durant un any per a una entitat amb finalitats socials, desenvolupant els projectes que aquesta requereixi.

L’objectiu és doble: facilitar que les persones extracomunitàries en situació administrativa irregular que viuen al municipi puguin regularitzar la seva situació i aconseguir un contracte laboral i, donar l’oportunitat a diverses entitats perquè puguin contractar una persona de forma subvencionada i, d’aquesta forma, tirar endavant nous projectes socials.

La tasca de les dues regidories s’ha centrat en preparar, assessorar i acompanyar tant a les entitats com a les persones migrades, posant en comú els perfils més idonis per als llocs de treball que s’ofereixen, per tal que puguin accedir al programa un cop s’obri la convocatòria.

Per poder accedir a la convocatòria, les persones migrades han de complir amb diversos requisits, entre els que es troben acreditar 3 anys d’empadronament en territori espanyol i haver dut a terme diversos cursos formatius, tant d’idiomes com de coneixement del món laboral i de la societat catalana i el seu marc jurídic.  

La regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, ha explicat que “la llei d’estrangeria actual fa que sigui realment complicat per a les persones migrades regularitzar la seva situació i, per tant, accedir legalment a un lloc de treball. És per això que hem impulsat aquesta iniciativa conjunta que ens permet utilitzar les eines de les que disposem com a administració amb l’objectiu final d’aconseguir formalitzar el màxim de contractes de treball possible i ajudar a moltes d’aquestes persones a sortir de l’economia submergida i desenvolupar una vida laboral en igualtat de condicions”.

Guillem Escolà, regidor de Promoció Econòmica, ha explicat que “els tràmits burocràtics per presentar-se als ajuts són complicats per a les entitats, la majoria de les quals té una estructura petita. És per això que hem posat en marxa aquest treball conjunt entre les dues regidories en què acompanyem i ajudem a les entitats a seguir el procés per demanar les ajudes i a les persones migrades per poder-hi accedir”. Segons Escolà, “des de l’Ajuntament considerem un projecte d’elevat interès social, ja que la tasca que duguin a terme aquestes persones dins les entitats tindrà un impacte social per al conjunt de la ciutadania”.

Diversos representants d’entitats sense ànim de lucre de Sitges assistiran demà a una jornada formativa, acompanyats dels tècnics municipals, per conèixer els tràmits i els requisits necessaris per poder-se presentar, amb garanties, a la convocatòria dels ajuts, que encara no té una data concreta.