Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sitges marca un pla de treball per assolir festes lliures de sexismes

El Punt Segur atén des de les 21 h a les 03.00 h durant la programació musical de Festa Major de Sant Bartomeu i Santa Tecla
El Punt Segur atén des de les 21 h a les 03.00 h durant la programació musical de Festa Major de Sant Bartomeu i Santa Tecla
L'Ajuntament de Sitges ubica de nou el Punt Segur - Punt Lila contra les agressions sexistes a la Platja de la Fragata amb l’objectiu de promoure una celebració lliure de comportaments sexistes. Aquest Punt d'informació, de sensibilització i d'atenció és un servei municipal i s’inclou en el marc del Protocol que s'ha desplegat aquest 2019 per prevenir les violències masclistes que poden aparèixer en espais d'oci i festius.

El Protocol d'actuació davant violències sexistes en espais d'oci i Festes, aprovat pel Ple de l’Ajuntament, inclou un conjunt d'accions preventives i d’abordatge integral de les violències sexuals com la instal·lació del Punt Lila - Punt Segur durant les festes i esdeveniments que se celebren al llarg de l’any. Coincidint amb la Festa Major de Sant Bartomeu, un dels esdeveniments culturals i tradicional amb major concentració de persones, s’apliquen diferents mesures amb l’objectiu d’assolir que Sitges sigui una vila lliure d’agressions sexistes.

El Punt Segur contra les agressions sexistes i LGTBIfòbiques és un punt d’informació, sensibilització i atenció que s’ubica durant la programació musical en el marc de Sant Bartomeu a la platja de la Fragata des del 17 fins al dia 24 d'agost i ofereix el seu servei de nou de la nit a tres de la matinada. Per Santa Tecla, el Punt Segur estarà operatiu del 20 al 23 de setembre amb el mateix horari d'atenció. En els dies previs a la Festa Major, el Punt Segur ha registrat una alta demanda d’informació especialment entre el públic de 15 a 25 anys.

Des del Punt Segur es fan tasques d'acompanyament i de primera intervenció i posteriorment, si és necessari, es porta a terme la derivació que pertoca seguint el circuit d'actuació que marca el Protocol. Si la persona que es dirigeix al Punt Segur ha estat víctima d’una agressió es truca als serveis de seguretat (telèfon d’emergències 112) per donar l’avís de la situació, que la persona pugui ser atesa i es pugui derivar a l’hospital de referència.

 

La regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, destaca que "aquest espai de sensibilització i intervenció, heretat de l’autogestió de diversos grups i assemblees feministes i LGTBI que l’havien articulat, gestionat i promocionat en els darrers anys arreu del territori, s’ofereix, finalment, com un servei municipal bàsic i fonamental durant les festes sitgetanes, essent la Festa Major una de les més destacades i de major afluència de públic i participants. Es tracta d’un Punt d’informació i sensibilització on, a més, qualsevol persona que hagi presenciat o patit qualsevol tipus de violència masclista o LGTBIfòbica pot adreçar-se per a una primera intervenció, propera i de confiança". 

 

L'Ajuntament de Sitges pretén generar una xarxa de suport per detectar amb major facilitat les violències. En aquest sentit, la regidora Júlia Vigó, destaca que “serà fonamental la sensibilització que es desenvolupi des de l’administració i des dels col·lectius feministes del municipi”. Una de les prioritats que es marca la regidoria és promoure el respecte i la conscienciació sobre els comportaments, actituds i agressions sexistes com mirades sexuades continuades, comentaris masclistes i  LGTBIfòbics, tocaments no desitjats, els acorralaments i la invasió de l’espai propi, entre d’altres. La regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, considera que "crear una consciència col·lectiva de rebuig frontal cap a les violències sexuals, desarticulant les complicitats de les que gaudeixen les persones agressores, és un element indispensable per contrarestar la impunitat en què s’han produït, habitualment, totes aquestes violències”.

 

La campanya de sensibilització #SitgesRespecta

Amb el lema #SitgesRespecta, l'Ajuntament de Sitges ha continuat la difusió de la campanya de conscienciació que es va posar en marxa per Carnaval i que inclou diferents missatges que es poden llegir a cartells i bosses de roba amb l'objectiu de prevenir les violències masclistes i LGTBIfòbiques que poden aparèixer en espais d'oci i festius, i difondre també, la detecció preventiva. 

Durant els dies previs a la Festa Major, a la parada de la Comissió de Festa Major al Cap de la Vila i al Punt Segur o Punt Lila s'ha distribuït material de sensibilització editat per l'Ajuntament i adreçat a la ciutadania com un fulletó informatiu sobre el circuit d'actuació establert, en què s'explica com detectar la violència que es manifesta de diverses formes i concreta quin és el procediment per actuar davant de qualsevol cas d'assetjament sexual. En paral·lel, l'Ajuntament també difon la  campanya de prevenció per promoure el lema ‘Lliures de masclismes’ de la Diputació de Barcelona a través de les polseres de color lila.