Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

‘Retalls en la foscor’, un documental històric amb dones sitgetanes com a protagonistes

La presentació del treball impulsat per la Regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat ha omplert el Teatre Prado de públic interessat en conèixer el Sitges del segle XX, a partir de l’experiència personal de les dones. L’objectiu del documental és recollir part de la història oral que explica Sitges en veu femenina, a partir d’un passat recent, marcat pel gènere.

Èxit de convocatòria en la presentació del documental ‘Retalls en la foscor: Recosint històries mai explicades’, inclòs en la programació del 8M a Sitges, al Teatre Prado, i en col·laboració amb Cineclub Sitges. El treball audiovisual recull part de la història local explicada en veu femenina, a partir dels testimonis i les experiències en l’àmbit laboral de 16 dones de Sitges, majors de 65 anys. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha reiterat “la importància de celebrar el 8M cada dia per lluitar per la igualtat real”. Ha destacat també que “les dones que protagonitzen el documental són un referent de les nostres vides”. La projecció ha comptat amb la presència del delegat de Govern de la Generalitat al Penedès, David Alquézar.

Les protagonistes del documental expliquen quina ha estat la seva experiència com a treballadores a la fàbrica, als hotels, com a modistes, netejadores, bugaderes o en qualsevol altra treball. Més enllà de relatar la seva experiència professional, remunerada o no, el projecte incideix en les repercussions que la seva vida laboral ha tingut en la seva maduresa. La regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, ha destacat que “aquestes, com tantes altres dones, són protagonistes obviades als llibres d’història, però les seves experiències amb prisma femení són cabdals per conèixer tant per entendre el Sitges del segle XX com per posar en valor el gran paper sovint silenciat que les dones han jugat en la nostra societat”.

Impulsat per la Regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat i dirigit per Fab Llanos amb la producció periodística d’Alba López, aquest treball audiovisual té la finalitat de preservar la memòria oral de dones i recollir part de la història que explica Sitges en veu femenina, a partir d’un passat recent, marcat pel gènere i que determinava en molts àmbits les seves vides i la societat del moment.

El documental mostra part dels testimonis, però la voluntat municipal és crear un arxiu accessible a la ciutadania amb totes les entrevistes enregistrades. El treball forma part del projecte marc de recuperació de la memòria històrica de les dones.

‘Retalls dins la Foscor: Recosint històries mai explicades’ es va projectar en primícia al mateix Teatre Prado, el passat 5 de març, davant les dones protagonistes i les seves famílies. El documental es podrà veure íntegrament al canal de Youtube de l’Ajuntament de Sitges

Tots els actes del 8M a Sitges en aquest enllaç https://www.sitges.cat/serveis/drets-socials/8m