Celebració de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica amb el lema “Un per a mi, un per a tu
Sis entitats no governamentals van vendre productes de comerç just i donen a conèixer les seves activitats
Al llarg dels darrers caps de setmana una seixantena de poblacions d’arreu de Catalunya han celebrat la ja tradicional Festa del Comerç Just, una iniciativa que pretén reivindicar una alternativa al comerç tradicional.
La principal novetat d’aquesta nova edició que a Sitges es va celebrar el passat dissabte a La Fragata ha estat la incorporació de la Banca Ètica, una forma d’estalviar i d’invertir sota el concepte social i ambiental.
“Un per a mi, un per a tu” ha estat el lema de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica que enguany ha volgut incidir en la necessitat d’acabar amb el monopoli que hi ha en molts sectors econòmics, per exemple el sucre.
Durant la tarda de dissabte un total de sis entitats no governamentals - Setem, Intermón - Oxfam, l’Associació Amics del Nepal, Sitges Solidari, Tale-Talamo i l’Associació de Cooperació Internacional Nord-Sud (CONOSUD) - van donar a conèixer els seus projectes i activitats, i també van vendre diferents productes de Comerç Just com roba, productes artesans, cafè i refrescos.
A més a més, els infants també van tenir l’oportunitat de reflexionar sobre la importància del Comerç Just a través del joc “Enreda’t pel comerç just”, basat en el tradicional joc de l’Enredos, però que enlloc dels colors introdueix com a element de reflexió criteris de comerç just com la no explotació infantil, la igualtat entre homes i dones, el respecte pel medi ambient i els beneficis per a tothom.
Una altra de les activitats va ser “Netegem la roba d’injustícies!”, que consistia en escriure un missatge per a un món més just sobre una peça de roba de cartolina per després penjar-la amb pinces en una corda, aconseguint un conjunt de peces de roba esteses amb missatges per a un món més just i solidari.
La Festa del Comerç Just vol posar de relleu una forma alternativa de comerç que cerca aconseguir unes relacions comercials més equitatives entre els països rics del Nord i els països pobres del Sud del planeta. Aquesta pràctica té en compte valors ètics i mediambientals, enfront dels criteris exclusivament econòmics del comerç tradicional.
Per la seva part, la Banca Ètica és una alternativa als bancs convencionals i una altra forma d’estalviar i d’invertir que combina els beneficis socials amb els econòmics. Aquesta pràctica implica les persones i la seva capacitat d’estalvi en projectes que busquen el desenvolupament, la redistribució de la riquesa i la protecció del medi ambient a qualsevol lloc del planeta, amb la transparència com a principi fonamental.