Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sitges s’expressa contra les violències masclistes

La regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat de l’Ajuntament de Sitges presenta avui el cartell commemoratiu del 25N del 2020, elaborat amb la unió de les diverses expressions artístiques (poemes, pintures, collages o fotografies) que les sitgetanes i els sitgetans han fet arribar per mostrar el seu rebuig contra les violències masclistes

Versos, poemes, pintures, collages, dibuixos i fotografies conformen el cartell commemoratiu d’aquest any del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Es tracta d’un cartell col·lectiu, fet amb la suma de les diverses expressions artístiques que la ciutadania ha fet arribar des de finals d’octubre amb l’objectiu d’unir forces en la lluita contra les violències masclistes.

La regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, ha agraït a totes les persones que han fet la seva aportació, “mostrant el seu compromís en l’eradicació d’aquestes violències amb les que les dones convivim. Violències que, de vegades, passen desapercebudes però que són el reflex d’una estructura social i un marc mental que discrimina les dones i justifica la desigualtat”. Júlia Vigó ha afegit que “la lluita contra les violències masclistes ens interpel·la a tots i a totes i demana la nostra determinació en la seva eliminació des de l’arrel més profunda i menys evident: evidenciant les violències en forma de comentaris, actituds o petites accions, que tenen lloc en la vida quotidiana”.

A causa del context sociosanitari marcat per la pandèmia, la commemoració del 25N d’aquest 2020 s’ha restringit a l’àmbit online, descartant les accions al carrer. Malgrat aquestes limitacions, la regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat no ha volgut renunciar a les accions col·lectives conjuntes, que aquest any s’han vehiculat a través de la imatge del 25N i el seu cartell commemoratiu. 

Des de finals d’octubre, l’Ajuntament ha posat en marxa una campanya informativa a través del web i les xarxes socials municipals, així com dels mitjans de comunicació local, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre l’abast i la magnitud de les violències masclistes, ajudant a identificar-les, una campanya que també feia una crida a la implicació ciutadana.

En commemoració al 25N i en honor a totes les dones víctimes de la violència de gènere, aquesta tarda el Ple de l’Ajuntament farà un minut de silenci. El Ple porta a aprovació, tanmateix, el nou Pla d’Igualtat Municipal, que aborda la introducció de la perspectiva de gènere de forma transversal en tots els departaments municipals.

 

Campanya de sensibilització 2020

La campanya municipal contra les violències de gènere va començar el passat mes d’octubre amb la crida a la participació per a l’elaboració del cartell col·lectiu.

A partir del 12 de novembre, la campanya es va centrar en la divulgació de continguts que posaven de manifest la varietat de formes que prenen les violències masclistes i com aquestes són estructurals i una manifestació de la situació de desigualtat i de les relacions de poder dels homes sobre les dones que es donen a la societat. Alhora, la campanya apel·lava al compromís social per combatre les actituds i situacions masclistes que tenen lloc de forma quotidiana i que sovint passen desapercebudes.

Des del 19 de novembre, la campanya va entrar en una segona etapa, en què, a través de les xifres, es va voler mostrar l’abast de totes aquestes violències masclistes i posar de manifest una de les conseqüències més dures i extremes: els assassinats per violència domèstica.

 

Servei d’Atenció Integral a les Dones municipal - SIAD

Sitges disposa actualment d’un Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), un espai de relació que ofereix suport, orientació i assessorament des d’una perspectiva de gènere. El SIAD compta amb serveis d’informació i acollida, servei de suport psicològic i assessoria jurídica tant en dret civil com penal.

Per contactar amb el SIAD les persones interessades poden trucar al telèfon 93 811 31 80 o escriure al correu electrònic igualtat@sitges.cat 

 

ON puc acudir en cas de violència?

Les dones de Catalunya disposen de diversos serveis d'informació i atenció, que funcionen coordinadament arreu del territori. Les Oficines d'informació de l'Institut Català de les Dones i els Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD) informen sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones, i, si s'escau deriven cap a les entitats i organismes que en són responsables.

Telèfon d’informació i emergències: 900 900 120 (telèfon gratuït i confidencial d’atenció a les dones en situació de violència. Funciona tots els dies de l’any durant les 24 hores del dia).

Telèfon general d’emergències: 112 (accés als Mossos d’Esquadra i altres serveis sanitaris i policials.