Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Habitatge

Habitatge de protecció oficial, públic, de lloguer i en col·laboració amb entitats sense ànim de lucre

L’Ajuntament de Sitges impulsa tres promocions de lloguer d’Habitatge de Protecció Oficial (HPO) a Sitges. Per primera vegada en la història local, les edificacions seran 100% públiques i de lloguer, i mantindran la titularitat municipal, malgrat tant la construcció com el lloguer es gestionarà per quatre fundacions sense ànim de lucre, totes elles promotores d’habitatge social. Són la Fundació Família i Benestar Social, la Fundació privada Grup Qualitat, la Fundació Salas per l’accessibilitat, i la Fundació Nou Lloc Habitatge Social. 

L’Ajuntament ha cedit el sòl a les entitats per 75 anys, amb possibilitat de pròrroga. El patrimoni d’habitatges resultant i el control municipal del projecte, però, es manté en tot moment.

L’elecció d’aquesta fórmula ha permès aconseguir:

  • Reduir el cost dels habitatges. A través de la presentació dels projectes de desenvolupament dels 175 habitatges de protecció oficial a subvencions públiques d’administracions superiors, l’Ajuntament de Sitges ha pogut reduir el preu del metre quadrat de lloguer que se’ns adjudicava per norma. Això significa una rebaixa de més del 20% del preu, que passa de 8,89 a 7 euros/m2.

 

  • Augmentar l’eficiència energètica dels habitatges. De la mateixa manera, l’Ajuntament de Sitges ha pogut millorar la certificació energètica i situar-la a la AA, la màxima possible. Aquest fet, a banda de millorar l’eficiència energètica dels habitatges resultants, permetrà a les famílies inquilines reduir els costos dels subministraments bàsics. Cal tenir en compte, a més, que el sistema de climatització dels habitatges serà l’aerotèrmia.

 

  • Incorporar components socials. Cadascuna de les promocions en desenvolupament integra un mínim del 10% dels habitatges destinats a persones amb ingressos baixos o en situació de vulnerabilitat. Per a les promocions que ja estan en fase d’adjudicació, aquest percentatge ha pogut augmentar-se fins al 15%.

     

    Addicionalment, per a cada promoció, hi haurà un habitatge cedit als Serveis Socials municipals, el qual s’afegirà al fons d’habitatges d’emergència i inclusió social de l’Ajuntament de Sitges.

 

  • Agilitzar processos i termini d’entrega de claus. L’acord entre l’Ajuntament de Sitges i les 4 fundacions promotores d’habitatge social ha permès actuar amb una major diligència, alhora que es preserva el paper de l’Ajuntament en la gestió i en la propietat del sòl. La previsió és que les dues primers promocions estiguin enllestides durant el 2022 i la tercera durant el 2023.