Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Oficina de Salut pública
Facebook Twitter

Sitges comptarà amb aparells desfibril·ladors a la via pública

Els nous aparells desfibril·ladors (DEA) es comencen a instal·lar aquesta setmana a les zones del municipi amb major concurrència de persones de la via pública. Per tal de conèixer el funcionament, s’oferiran formacions a la ciutadania.

L’Ajuntament de Sitges comença a instal·lar aquesta setmana els nous aparells desfibril·ladors (DEA) a la via pública amb l’objectiu de donar servei les 24 hores del dia, els 7 dies a la setmana. Els nous DEA estaran, principalment, al centre del poble, les urbanitzacions i el passeig per donar cobertura a les zones de major afluència de persones

Els nous aparells se sumaran als que el municipi ja té instal·lats a centres esportius, escoles públiques i instituts, escoles, mercat municipal i Policia Local, entre d’altres espais. En el cas de la Policia Local de Sitges es disposarà d’un aparell fix a la prefectura i 3 aparells per a vehicles amb la finalitat d’atendre qualsevol emergència. Amb el nou desplegament de desfibril·ladors, el municipi disposarà d’un total de 47 aparells, 32 dels quals estaran ubicats a la via pública.

L’Ajuntament programarà formacions gratuïtes per a la ciutadania, amb la col·laboració del Prado i el Retiro, per oferir els coneixements bàsics necessaris a l’hora d’utilitzar un DEA i fer les maniobres de suport vital bàsic. Els cursos adreçats a la ciutadania en general tindran una durada d’entre 2 i 4 hores, i paral·lelament es farà una formació més específica a grups de 8 persones que estan prop dels aparells i que en aquest cas obtindran una acreditació oficial.

Policia  Local, personal del Mercat municipal i personal docent dels centres educatius ja compten amb la formació necessària per al maneig del desfibril·lador amb formacions certificades pel Consell Català de la Ressuscitació. El passat 2022, 122 persones es van reciclar o van fer la formació inicial.

 

Sobre els DEA

Un aparell desfibril·lador és una petita unitat electrònica portàtil capaç d’analitzar el ritme cardíac i identificar aquells ritmes que han de ser tractats amb una descàrrega elèctrica. Mitjançant una guia acústica, indiquen les passes que ha de seguir la persona que l’està utilitzant. Només s’activa si el ritme cardíac s’ha de tractar, en casos de desmai o altres situacions confuses, el desfibril·lador no es podria activar.

Actualment només sobreviuen dues de cada 100 persones que pateixen una aturada cardíaca al carrer. Es calcula que la instal·lació dels aparells desfibril·ladors d’ús públic pot fer augmentar el percentatge de supervivència fins al 20 o 25%. Cada any a Catalunya perden la vida més de 3 mil persones per mort sobtada per aturada cardíaca que afecta persones de totes les edats i sexes. L’única manera efectiva de superar-la és amb l’ús de desfibril·ladors abans que transcorrin els 10 primers minuts.