Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut pública

Cent anys de l'edifici de l'Hospital Sant Joan Baptista

L'Hospital ha celebrat el centenari del seu edifici amb el pregó de l’escriptor i cronista local Joan Yll i l'exhibició dels Gegants de Sitges, el Drac de Sitges, l’Àliga i els Gegants de la Vall.

El 23 d'agost del 1912 es va inaugurar oficialment l'actual edifici Sant Joan Baptista. Aquesta institució donava un nou pas, mantenint l'esperit originari de donar servei als necessitats, a més d'altres activitats com la producció de la Malvasia.

Cent anys i dos dies després, l'Hospital Sant Joan Baptista ha celebrat l'acte central del centenari amb un programa d'activitats i parlaments que s'han iniciat amb l'encesa de 100 morterets, un per cada any de l'edifici.

L'acte, conduït per la periodista Anna Grimau, l'ha iniciat l'escriptor i cronista local Joan Yll, com a pregoner del centenari. Yll ha fet un repàs de l'evolució de l'Hospital al llarg dels segles, i concretament de les diferents etapes que s'han viscut en l'actual edifici, fins l'actualitat en la que “hi ha una responsabilitat molt gran, per la feina que s'ha fet”

L'administrador de l'Hospital, Antoni Baqués, ha recordat els canvis que s'han produït des de Bernat de Fonollar, el 1324, però mantenint “la voluntat d'acollir a persones que necesiten una atenció especial”. Tot seguit ha recordat la importància del voluntariat i les prioritats actuals: “hem de continuar amb el compromís per ajudar als que ho necessiten”. Finalment ha comentat que “l'Hospital és viu, batega i camina”.

L'alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha expressat també “el compromís de donar suport a les persones que ho necessiten”. Forns ha recordat els valors que acompanyen l'Hospital i el gran pes que té en el poble de Sitges, pel qual “hem de projectar l'Hospital en tot el nostre entorn”.

La historiadora de lArt, Isabel Coll, ha fet una explicació detallada de les característiques de l'edifici i el seu valor artístic

El torn dels parlaments ha finalitzat amb l'oració de Gràcies, de Mn Pauses.

Un altre dels moments més destacats ha arribat amb el nen Martí Bielsa, de 3 anys, qui ha descobert el gravat en pedra de 1911, en homenatge de l'arquitecte de l'Hospital, Josep Font i Gumà, restaurat recentment.

Els parlaments han donat pas a l'exhibició dels Gegants de Sitges, el Drac de Sitges, l'Àliga i els Gegants de la Vall.

La Festa ha finalitzat amb el tast de la Malvasia de Sitges, i el vermut de Sant Lli.