Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut pública

Més de 150 persones revisen la seva salut ocular a La Fragata

L’Institut Oftalmològic Tres Torres (IOTT) farà avui les darreres 30 revisions oculars a la unitat mòbil ubicada a La Fragata.

Més de 150 persones han revisat la salut dels seus ulls en el marc de la Campanya de prevenció de glaucoma i degeneració macular associada a l'edat (DMAE). La unitat mòbil de l'Institut Oftalmològic Tres Torres (IOTT), instal·lada a La Fragata, ha rebut una mitja de 30 pacients al dia. Segons els responsables del servei a Sitges, “una xifra elevada i superior a la d'altres municipis. Han faltat hores, ja que hi ha hagut una demanda elevada”.

Des del passat dilluns i fins avui divendres, a la unitat mòbil del IOTT s'han detectat tres casos de degeneració macular i 10 més d'alta pressió ocular, que és un dels símptomes que poden alertar sobre la necessitat de prevenir l'aparició de la malaltia. Els factors de risc d'aquestes malalties són la hipertensió ocular, la miopia elevada, la diabetis o la hipermetropia. Les persones que segueixen un tractament amb corticoides i les que tenen antecedents familiars són les més propenses a patir glaucoma.

Aquesta és una revisió fonamental per tal de prevenir l'aparició de glaucoma i la degeneració macular. A la unitat mòbil els oftalmòlegs del IOTT han fet una revisió gratuïta completa als pacients majors de 40 anys. Durant 15 minuts, s'han mesurat les agudeses visuals en autorefractòmetres, la pressió intraocular en tonòmetre computeritzat i es verifica l'agudesa visual en ullera de proves. A més de prevenir aquestes malalties oculars, les visites serveixen per fer un estudi de la incidència del glaucoma i de la degeneració macular associada a l'edat entre la població a Catalunya.

El regidor de Salut Pública, Ignasi Garrigó, ha destacat “el valor d'aquesta campanya gratuïta que permet prevenir i tenir una població sana ocularment. La visita de la unitat mòbil del IOTT ha estat un èxit de visites per segon any consecutiu”.

La unitat mòbil del IOTT ha visitat ja nombroses localitats catalanes. A Sitges, l'Institut Oftalmològic Tres Torres (IOTT) impulsa la campanya conjuntament amb la col·laboració del Servei de Salut Pública de l'Ajuntament de Sitges.

El glaucoma i la degeneració macular associada a l'edat (DMAE)

El glaucoma és una malaltia ocular crònica en la qual es produeix una pèrdua de visió de caràcter irreversible quan es danya el nervi òptic, que és l'estructura que transmet els senyals visuals al cervell. Aquesta transmissió és la que produeix el fenomen de la visió. Quan es produeix el dany, s'interromp la transmissió de senyals i dóna lloc a una pèrdua parcial de la visió que pot desembocar en ceguesa. 

Es tracta d'una malaltia silenciosa, que no presenta cap simptomatologia en el seu estadi inicial. Per aquest motiu, és necessari el seu control mitjançant visites periòdiques a l'oftalmòleg. 

Pel que fa a la degeneració macular associada a l'edat (DMAE), aquesta s'ha convertit en una de les causes més freqüents de pèrdua visual en persones majors de 65 anys. És una malaltia progressiva degenerativa que afecta el centre de la retina, en una zona de l'ull anomenada màcula. En els seus estats inicials, el pacient veu les línies rectes com corbades, però aquesta distorsió augmenta, juntament amb la borrositat visual en la zona central. El dany que pateix la màcula afecta a la visió fina, impedint activitats com la conducció, la costura o la lectura.