Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut pública

Sitges acull la campanya de prevenció del glaucoma i la degeneració macular

La unitat mòbil s'instal·larà a la plaça de la Fragata
La unitat mòbil s'instal·larà a la plaça de la Fragata
L’Institut Oftalmològic Tres Torres, amb la col·laboració del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges, realitzarà del 10 al 14 de febrer la campanya anual de prevenció de glaucoma i degeneració macular associada amb l’edat.

L’Institut Oftalmològic Tres Torres, amb la col·laboració de la regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges, posa en marxa de la campanya gratuïta de prevenció del glaucoma i la degeneració macular que es duu a terme anualment amb l’objectiu de fomentar la detecció precoç.

Les revisions oculars tindran lloc a la Fragata, on s’instal·larà la unitat mòbil de 10 a 14h i de 15 a 17h per atendre totes les persones majors de 45 anys que hi estiguin interessades.

Les revisions són gratuïtes i es duran a terme a la unitat mòbil instal·lada a la plaça de la Fragata.

Per tal de prevenir l'aparició de glaucoma i la degeneració macular es recomana sotmetre's a una revisió completa dels ulls periòdicament, sobretot a partir dels 40 anys. La hipertensió ocular, la miopia elevada, la diabetis o la hipermetropia són alguns dels factors de risc per a una malaltia, a la que són més propenses les persones que segueixen un tractament amb corticoides i les que tenen familiars directes que pateixin glaucoma.

 

El glaucoma i la degeneració macular associada a l'edat (DMAE)

El glaucoma és una malaltia ocular crònica que danya el nervi òptic, que és l'estructura que transmet els senyals visuals al cervell, produint una pèrdua de visió de caràcter irreversible. Quan es produeix el dany, s'interromp la transmissió de senyals, el que dóna lloc a una pèrdua parcial de la visió que pot desembocar en ceguesa.

En el seu estadi inicial, el glaucoma no presenta cap simptomatologia, motiu pel qual és necessari el seu control mitjançant visites periòdiques a l'oftalmòleg.

La degeneració macular associada a l'edat (DMAE) s'ha convertit en una de les causes més freqüents de pèrdua visual en persones majors de 65 anys. És una malaltia progressiva degenerativa que afecta el centre de la retina, en una zona de l'ull anomenada màcula.

Durant la campanya del 2019 es van atendre 110 persones (70 dones i 40 homes), 70 de les quals eren usuaris que repetien d’altres anys. Durant les revisions es van detectar 2 persones amb possible glaucoma, 2 persones amb possible degeneració macular i 20 pacients amb cataracta o principi de cataracta.