Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut pública

Sitges se suma al Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica

Coincidint avui dimecres amb el Dia Mundial de la Fibromiàlgia, l’Ajuntament de Sitges vol sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de conèixer l’existència d’aquestes malalties i sobretot de la recerca per investigar els factors de predisposició i fomentar la detecció precoç.

El 12 de maig es commemora el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica/ EM, i d’altres síndromes de sensibilització central (SQM i EHS). Amb motiu d’aquesta data, l’Ajuntament de Sitges se suma a la campanya de sensibilització social per divulgar aquestes malalties amb l’objectiu de fomentar la recerca per investigar els factors de predisposició i de desencadenament i, alhora, potenciar-ne la detecció precoç.

La fibromiàlgia és una síndrome clínica caracteritzada per dolor crònic a tot el cos, amb predomini als músculs i a les articulacions de l'esquena i les extremitats, i amb presència d'una exagerada i extensa sensibilitat local a la pressió en múltiples punts. Forma part d'un grup de malalties cròniques anomenat síndromes de sensibilització central, juntament amb la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple. 

És una malaltia freqüent especialment entre les dones (4,2% de dones i 0,2% d'homes afectats a la població espanyola), i sovint s'acompanya de cansament, trastorns del son i de l'estat d'ànim, símptomes digestius i mal de cap, entre d'altres.

Encara no es coneix la causa de la fibromiàlgia i tampoc hi ha encara un tractament capaç de curar aquesta malaltia. L’exercici físic regular adaptat o tècniques de relaxació són algunes de les mesures que poden ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones afectades, tot i que la resposta individual als tractaments és molt variable. 

Aquesta commemoració recorda el naixement de la infermera Florence Nightingale, que va patir una malaltia d’aquestes característiques als 40 anys i va passar la resta de la seva vida al llit.