Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut pública

Torna a Sitges la campanya de prevenció del glaucoma

La proposta sanitària arriba de la mà de l’Institut Oftalmològic Tres Torres (IOTT) amb la col·laboració del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges. La unitat mòbil s’ubicarà a La Fragata, del 18 al 22 de febrer.

Sitges rebrà una unitat mòbil de l'Institut Oftalmològic Tres Torres (IOTT) amb motiu de la Campanya de prevenció de glaucoma i degeneració macular associada a l'edat (DMAE). Del 18 al 22 de febrer, de les deu del matí a les sis de la tarda, la unitat s'instal·larà a La Fragata per revisar i promoure la salut ocular. A la vila l'IOTT impulsa la campanya conjuntament amb la col·laboració del Servei de Salut Pública de l'Ajuntament de Sitges.

Per tal de prevenir l'aparició de glaucoma i la degeneració macular és necessari sotmetre's a una revisió completa dels ulls periòdicament, sobretot a partir dels 40 anys. L'hipertensió ocular, la miopia elevada, la diabetis o la hipermetropia són alguns dels factors de risc per a una malaltia, a la que són més propenses les persones que segueixen un tractament amb corticoides i les que tenen familiars directes que pateixin glaucoma.

A la revisió de la unitat mòbil de l'IOTT es mesuren les agudeses visuals en autorefractòmetres, la pressió intraocular en tonòmetre computeritzat i es verifica l'agudesa visual en ullera de proves. Les visites són gratuïtes i es realitzen amb l'objectiu de prevenir aquestes malalties oculars i alhora fer un estudi de la incidència del glaucoma i de la degeneració macular associada a l'edat entre la població a Catalunya. Per aquest motiu, la campanya s'ha realitzat també a altres municipis del territori català.


El glaucoma i la degeneració macular associada a l'edat (DMAE)

El glaucoma és una malaltia ocular crònica en la qual es produeix una pèrdua de visió de caràcter irreversible quan es danya el nervi òptic, que és l'estructura que transmet els senyals visuals al cervell. Aquesta transmissió és la que produeix el fenomen de la visió. Quan es produeix el dany, s'interromp la transmissió de senyals i dóna lloc a una pèrdua parcial de la visió que pot desembocar en ceguesa.

Es tracta d'una malaltia silenciosa, que no presenta cap simptomatologia en el seu estadi inicial. Per aquest motiu, és necessari el seu control mitjançant visites periòdiques a l'oftalmòleg.

Pel que fa a la degeneració macular associada a l'edat (DMAE), aquesta s'ha convertit en una de les causes més freqüents de pèrdua visual en persones majors de 65 anys. És una malaltia progressiva degenerativa que afecta el centre de la retina, en una zona de l'ull anomenada màcula.

En els seus estats inicials, el pacient veu les línies rectes com corbades, però aquesta distorsió augmenta, juntament amb la borrositat visual en la zona central. El dany que pateix la màcula afecta a la visió fina, impedint activitats com la conducció, la costura o la lectura.