Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut pública

Una exposició sobre el mosquit tigre visita el Mercat Municipal

La mostra "El mosquit tigre un veí que ens incomoda" es podrà visitar al Mercat Municipal fins al 2 d’agost. La finalitat és donar a conèixer les característiques de l’insecte i com reduir la presència d’aquesta plaga.

El Mercat Municipal de Sitges acull a partir de demà i fins el 2 d'agost, l'exposició El mosquit tigre un veí que ens incomoda. La mostra té com a objectiu sensibilitzar la població sobre les mesures preventives per combatre el mosquit tigre de manera efectiva i reduir la seva presència.

A través de diferents panells explicatius els visitants i usuaris del Mercat Municipal podran conèixer quines són les característiques morfològiques bàsiques del mosquit, el seu origen i els punts on acostumen a criar. A més, també es facilitarà informació sobre les molèsties que genera i les accions que es poden dur a terme per tal de controlar i evitar la seva presència.

El regidor de Salut Pública, Ignasi Garrigó, ha explicat que “pel control d'aquesta plaga és necessària una estreta col·laboració entre l'Ajuntament i els ciutadans perquè sovint hem detectat punts de cria en propietats que poden ser privades. És una espècie que prolifera en aigües estancades i cal que tothom conegui com evitar la proliferació involuntària”.

L'exposició ha estat elaborada per l'Ajuntament de Barberà del Vallès, amb el suport de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Sitges. La mostra és gratuïta i es pot visitar en l'horari habitual del Mercat (de 8.30 a 14.00 hores i de 17.30 a 20.30 hores. Dilluns i dimecres tarda tancat). 
 
El mosquit tigre

L'estiu del 2004 es va detectar per primer cop la presència de l'espècie de mosquit Aedes albopictus, més conegut com a mosquit tigre, al nostre país. Des d'aleshores, s'ha localitzat la presència de l'insecte a determinats zones de Sitges.
 
Els mosquits autòctons més freqüents a Catalunya pertanyen a l'espècie Culex pipiens en medi urbà, i també a diverses espècies del gènere Aedes i Ochlerotatus en medi rural. Tanmateix, el mosquit tigre (Aedes albopictus) és una nova espècie que afegeix, en el medi urbà, una problemàtica específica i d'alta intensitat a la causada pels mosquits autòctons.
 
Aquesta nova espècie de mosquit s'ha adaptat molt bé al nostre territori, ha colonitzat nous hàbitats i ha criat en petites masses d'aigua, naturals o artificials, estancades i tancades, com ara bidons, gerros, plats de testos, cubells, pneumàtics o altres tipus de recipients que els recorden el seu hàbitat original, constituït per forats inundats en troncs d'arbres.
 
Tot i que aquest mosquit és vector de diverses malalties endèmiques en alguns països tropicals i, en alguns casos, en països europeus, a Catalunya no s'ha constatat la transmissió de malalties. Tanmateix, és una espècie forana de mosquit que cal controlar i prevenir-ne la presència i proliferació pels efectes nocius que pot arribar a causar a la població. És una espècie diürna i molt activa que fa múltiples picades i ocasiona moltes molèsties.
 
El període d'activitat del mosquit tigre a Catalunya comprèn aproximadament des del mes de maig fins al mes de novembre.