Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut pública

Consells

La legionel·losi és una malaltia causada pel bacteri legionel·la i es pot presentar de forma esporàdica o en forma de brot. Els recents brots epidèmics d'aquesta malaltia i l'existència d'instal·lacions associades a l'aparició de brots han decidit a les autoritats sanitàries a legislar sobre aquest problema.

Les mesures preventives per evitar la transmissió de legionel·losi consisteixen en:


Evitar l'entrada

 • Ús d'aigua de xarxa amb garantia sanitària
 • Aïllament de fonts de contaminació externa


Evitar la multiplicació

 • Utilització de materials adequats
  Accessibilitat en el seu manteniment
  Compliment del programa de manteniment i neteja: evitar estancaments, desinfecció i control analític.Evitar temperatures entre 20 i 40°C (interval de creixement de la Legionel·la)


Evitar la dispersió

En torres de refrigeració:

 • Ubicació adequada
  Separador de gotes d'alta eficàcia

En sistemes d'aigua calenta sanitària:

 • Ús de carxofes de dutxa amb orifis grans
  Neteja periòdica

Decàleg de la prevenció

Mosquit TigreDegut al tipus d'hàbitat del mosquit tigre és imprescindible la col·laboració de tothom per controlar la seva proliferació. Normalment, el mosquit creix a prop de casa nostra, als jardins, terrasses, balcons, als horts,... on troba diferents recipients on pot posar els ous.

El més efectiu per controlar la proliferació del mosquit tigre és evitar la posta d'ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, eliminant els punts d'aigua on poden créixer.


Algunes mesures preventives

Eviteu la presència de recipients a l'exterior on es pugui acumular aigua (joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d'animals domèstics, piscines de plàstic, safarejos)

Utilitzeu la imaginació i retireu llocs petits del jardí o de la terrassa que es puguin omplir d'aigua, el Mosquit en té prou amb molt poca per reproduïr-se

Si trobeu aigua en un recipient a l'exterior, llenceu-la i poseu el recipient cap per avall perquè no es pugui tornar a omplir

Si es tracta de recipients que no es poden buidar o retirar, canvieu-los l'aigua dos cops per setmana

Eviteu acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguassos

Tapeu els forats dels troncs dels arbres omplint-los de sorra

Si marxeu de vacances, no deixeu recipients al jardí que es puguin omplir d'aigua

Si teniu fonts ornamentals i no estan engegades, eviteu que s'hi acumuli d'aigua

Si feu servir un repel·lent, apliqueu-vos-el només a l'exterior i durant el mínim temps necessari. No apliqueu repel·lents a criatures menors de dos anys

Parleu amb els vostres veïns a fi que tots feu el mateix


Com evitar les picades?

El mosquit tigre produeix un gran nombre de picades. Aquestes picades són molt molestes perquè produeixen, generalment, molta coïssor que dura diversos dies.

La millor manera de prevenir les picades és mitjançant mètodes mecànics utilitzant roba de màniga llarga i pantalons llargs.

Si voleu utilitzar un repel·lent d'insectes podeu adreçar-vos a la vostra farmàcia on us aconsellaran el més adient per les vostres necessitats.

Heu de tenir precaució en l'ús de repel·lents en nens molt petits. No el poseu a les mans perquè se les poden posar a la boca o als ulls. En general no l'apliqueu a la cara

Existeixen productes d'ús infantil

Llegiu les contraindicacions del producte abans d'aplicar-vos-el

 

Tractament de les picades

 • El tractament de les picades de mosquit tigre és el mateix que les de qualsevol mosquit
 • Renteu i desinfecteu bé la zona de la picada
 • Si us pica molt podeu aplicar algun producte per la coïssor
 • Si teniu una reacció molt forta consulteu el vostre metge
 • Heu de tenir en compte que les picades de mosquit tigre persisteixen durant bastants dies i són molt molestes

 

Col·laboració ciutadana

En el control de la proliferació del mosquit tigre és fonamental la col·laboració de tots els vilatans. Tanmateix, l'Ajuntament de Sitges porta, de manera coordinada, el control de diversos punts de la vila que poden ser receptacles dels ous del mosquit.

 • Controla les depressions del terreny per a que no acumulin aigua
 • Controla forats del arbres
 • Control sobre rieres seques per a que no quedin bassals d'aigua després de les pluges
 • Control dels embornals
 • Evitar forats als carrers que acumulin aigua durant dies
 • Evitar els bidons amb aigua de les obres
 • Control i neteja de fonts ornamentals
 • Control de residus i dependències municipals


Canals ciutadans

Contacteu amb l'Ajuntament de Sitges per informar de la detecció de focus de Mosquit Tigre o per fer arribar qualsevol suggeriment.

Els ajuntaments de Sant Pere de Ribes, Sitges i Vilanova i la Geltrú inicien conjuntament per segon any una campanya de prevenció i control de la proliferació del Mosquit Tigre. Aquestes accions estan coordinades a través de les regidories de Salut Pública dels tres ajuntaments, i són el resultat de les trobades de dos anys.

Les trobades neixen amb la idea de treballar conjuntament per a la planificació, control i seguiment de diferents accions que són d'aplicació més enllà de l'àmbit estrictament local, establint mecanismes protocol·laris, en cadascuna de les temàtiques sobre la qual s'ha treballat, agafant com a referent l'experiència del model vilanoví per a la seva posada en marxa.


Sobre el mosquit tigre

El mosquit tigre, Aedes albopictus, és un mosquit originari del sud-est asiàtic, on viu als forats dels arbres de les selves. Es tracta d'un mosquit de color fosc, quasi negre, amb unes bandes de color blanc platejat a les potes i una ratlla blanca al dors que va des del cap fins l'abdomen. És un mosquit petit, la seva mida oscil·la entre els 2 i els 10 mm.

El mosquit tigre és originari de les selves del sud-est asiàtic. Allà viu als forats del arbres on s'acumulen petites masses d'aigua. Des d'allà s'ha expandit per Europa i Amèrica segurament degut al transport de mercaderies.

A casa nostra colonitza llocs que li recorden el seu hàbitat natural com són bidons, gerros, plats de testos, o altres tipus de recipients que contenen petites quantitats d'aigua estancada.

El mosquit tigre va ser detectat per primera vegada a Catalunya l'any 2004 a Sant Cugat del Vallès. Des de llavors s'ha anat estenent per diferents municipis. L'octubre del 2006 es van identificar diversos exemplars de mosquit tigre a Sitges.

L'Aedes Albopictus és un mosquit molt àgil que normalment s'amaga a les zones ombrívoles. La seva activitat és bàsicament diürna i a l'exterior de les cases, encara que també el podem trobar dintre.

Té un radi de vol i d'acció relativament curt, d'uns 400 metres del lloc de cria com a màxim. Es mou a prop de la vegetació baixa, per això trobem picades bàsicament a les cames.

Només piquen les femelles, però produeixen un elevat nombre de picades, que són molt més doloroses que les dels mosquits autòctons.

Els grups de risc en front a les picades són principalment la gent gran i la canalla, però també a la resta de la població, ja que produeixen una important pèrdua de la qualitat de vida.

El mosquit tigre posa els ous a petites masses d'aigua estancada. La femella aprofita les proteïnes de la sang per a la formació dels ous, la resta del temps s'alimenta de líquids vegetals.

Posa els ous fora de l'aigua, però molt a prop d'aquesta, de manera que quan puja el nivell, degut a les pluges, l'ou queda submergit i eclosiona. Tanmateix, s'ha vist que no és necessari que plogui per a que l'ou iniciï el seu cicle.

No diposita mai els ous en aigües en moviment ni en superfícies o volums d'aigua grans, però si que ho fa en qualsevol lloc de petites dimensions que contingui aigua durant un mínim de 10 dies.

Amb l'augment de la temperatura a la primavera eclosionen els ous i surten les larves que en uns dies maduraran i donaran lloc als mosquits adults.

El període de màxima activitat del mosquit tigre és des de l'estiu fins la tardor. Amb l'arribada del fred moren adults i larves, i els ous queden inactius fins la primavera de l'any següent.

En el moment en què es produeix la picada, la sensació és molt similar a la del dolor causat per una cremada. S'inicia una erupció a la pell que pot reaparèixer diverses vegades (durant setmanes o mesos). Habitualment, la reacció local desapareix als pocs dies, encara que en alguns casos el dolor perdura durant setmanes.

El contacte amb els tentacles de les meduses pot causar lesions, tant a la pell com a nivell general. Les reaccions locals poden consistir en erupcions cutànies persistents (dies o mesos), envermelliment, inflor i sensació de picor local amb dolor intens.


Evitar les picades

Tota mena de barrera que eviti el contacte de la pell amb la medusa és una bona forma de protecció. Les cremes solars, els banyadors que cobreixen el màxim de superfície corporal i altres robes, com les samarretes, són mesures que ens protegeixen del contacte amb els tentacles de les meduses.

La reacció que es produeix varia segons les característiques de la persona afectada. Especialment sensibles són totes les persones amb antecedents d'al·lèrgia, les que pateixen asma o malalties cardiovasculars i els nens. És molt important la quantitat de superfície corporal que rep l'impacte dels tentacles, la zona de la pell (fina o bronzejada) que es veu afectada i especialment els ulls.


Què s'ha de fer quan es produeix una picada de medusa

Una vegada s'ha produït la picada:

 • Sortir de l'aigua.
 • No rascar-se ni fregar la zona afectada amb tovalloles o altres peces.
 • Retirar de la pell (amb pinces o guants) les restes de tentacle, si són visibles.
 • Rentar la ferida amb aigua salada. Mai no s'ha d'utilitzar aigua dolça, ja que activa les cèl·lules i augmenta la quantitat de toxina injectada.
 • Omplir una bossa de plàstic amb gel i aplicar-la com més aviat millor, durant uns 5 minuts, sobre la zona de la picada (mai no s'ha de posar el gel directament sobre la pell). Si la coïssor no es deté, s'hi pot aplicar fred una altra vegada, durant 5 minuts més.
 • Per evitar la infecció de la ferida, s'aconsella l'aplicació sobre la pell d'un antisèptic (alcohol iodat) 3-4 vegades al dia, durant 48-76 hores.

Aquestes mesures han de prendre's com més aviat millor. Si les molèsties continuen o generen tremolors, nàusees, marejos o dolor intens, caldrà acudir a un centre sanitari.


Recorda

 • La millor manera d'evitar les picades de meduses és protegir-se, utilitzant crema solar i cobrint el nostre cos amb roba lleugera.
 • Evita les zones on trenquen les onades, perquè és el lloc en el qual s'acumulen les restes de meduses.
 • No et banyis si hi ha meduses o si així ho suggereixen els serveis de vigilància de la platja.
 • Les meduses no han de tocar-se mai, encara que estiguin mortes.
 • És molt important actuar ràpidament i aplicar bosses de gel sobre la picada. Mai no s'ha de posar aigua dolça a la pell afectada ni raspar-la.
 • Una persona que ha patit una picada de medusa hi queda sensibilitzada, una segona picada podria produir-li una reacció més severa.

A casa

 • Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
 • A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
 • Estigueu-vos a les estances més fresques.
 • Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
 • Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
 • Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
 • Si teniu animals de companyia, procureu que no s'estiguin al sol i hidrateu-los.

 

Al carrer

 • Porteu una gorra o un barret.
 • Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
 • Procureu caminar per l'ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
 • Porteu aigua i beveu-ne sovint.
 • Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
 • Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.


Al cotxe

 • No deixeu els nens sols i tancats dins el cotxe
 • Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
 • No deixeu mai els nens ni les persones grans a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
 • Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
 • Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.

 

Als àpats

 • Beveu força i vigileu l'alimentació
 • Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
 • Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
 • Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
 • No prengueu begudes alcohòliques.

 

Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola

 • Mireu de visitar-los un cop al dia.
 • Ajudeu-los a seguir aquests consells.
 • Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s'ha d'ajustar o canviar.

Evita contagiar-te

A la primavera i la tardor és freqüent que apareguin brots d'infestació per polls entre els escolars, però si el nen o nena afectat/da fa el tractament adequat i la família n'assumeix el control, no hi ha cap problema.

Aquí tens alguns consells per evitar-los:

 • Dutxa diària
 • Rentar el cap amb el xampú habitual. Mínim una o dos vegades a la setmana
 • Raspallar i pentinar diàriament els cabells. Féu atenció als cabells llargs
 • Revisió setmanal del cap dels nens i nenes
 • Netejar sovint i no compartir raspalls, pintes, cintes, gorres, bufandes, tovalloles de bany, etc

 

Detècta'ls

Els polls del cap són uns paràsits que medeixen 2-3 mm i afecten sols a les persones. S'alimenten xuclant la sang de la pell del cap i encara que són una mica molests, no transmen malalties.


Per detectar-los cal tenir en compte:

 • Es localitzen als cabells de la zona del clatell i darrera de les orelles.
 • Es reprodueixen. Els polls viuen de 23 a 30 dies i en un cap infectat pot haver entre 10 i 12.
 • Les femelles posen fins a 10 llémenes al dia.
 • Es transmeten per contacte directe: cabell-cabell. Els polls no salten ni volen, i per contacte indirecte: a travès d'objectes personals com pintes, raspalls, gorres, cintes, etc. que els nens acostumen a intercanviar-se.
 • Es detecten si hi ha picor. La persona es rasca.
 • Visualització de les llémenes ( ou del poll ) que són de color blanc-gris, són molt petites, així que una lupa pot ajudar-te a detectar-les. Amb el cabell mullat és més fàcil de veure-les.
 • Cal diferenciar-les de la caspa que bufant, salta i en canvi, les llémenes queden enganxades als cabells.
 • Irritacions i/o lesions produïdes a la pell del clatell i de l'esquena, en gratar-se.

 

Acaba amb ells

Si hi ha contagi cal iniciar el tractament tant bon punt es detectin els polls (generalment el que veiem és la llémena ) Mai abans!.

Actualment hi ha tractaments ràpids i eficaços, que actuen tant sobre la llémena com sobre el poll adult:


Gels i cremes

S'apliquen en la zona afectada deixant-los actuar el temps que indiquin les instruccions d'ús. Rentar i esbandir bé els cabells. Pot haver-hi prou amb una única aplicació.

 

Locions i emulsions

Aplicar el producte sobre els cabells secs, friccionant. Deixar que actui el temps que indiquin les instruccions d'ús.
Rentar i esbandir bé els cabells amb aigua tèbia.
Si cal, repetir l'aplicació als 7-9 dies.

 

Recorda

No es convenient, ni útil, ni s'ha de fer cap tractament preventiu, ja que no té cap utilitat i a més quan és necessari fer el tractament fa que sigui poc efectiu al generar resistències.

No es cap vergonya tenir polls però, tant per a la salut del seu fill/a com per a la dels demés. Cal fer el tractament des del moment que es detectin.

Cal treure sempre les llémenes, una per una, amb els dits o fent servir una pinta de pues espesses. És molt important Fer ho!.

Cal revisar si hi ha alguna altra persona afectada a la família.

Cal rentar la roba de vestir i del llit de les persones afectades, amb aigua calenta ( 60ºC) i deixar assecar. Aspirar bé estores i tapisseries.

Tot allò que no es pugui rentar a 60ºC i que tingui contacte amb el cap de la persona infestada, cal posar-ho en una bossa de plàstic hermètica durant un mínim de 15 dies.

Si esteu pensant a deixar de fumar, és una bona decisió tant per a vosaltres com per a la gent del vostre voltant. Si penseu que us cal l'ajuda d'un professional, us podeu adreçar:

En primer lloc, al vostre metge/ssa de capçalera i professional d'infermeria , que us poden assessorar en el procés de deixar de fumar, poden tutelar el vostre intent i/o prescriure-us tractament farmacològic si ho consideren indicat. Existeix una xarxa de centres d'atenció primària sense fum, els professionals de la qual han rebut formació específica per ajudar els pacients a deixar de fumar.

En el si de la Xarxa Catalana d'Hospitals Lliures de Fum es promou el desplegament de programes actius de deshabituació tabàquica dirigits a personal i pacients hospitalitzats.

Finalment, hi ha una sèrie de centres de referència en deshabituació tabàquica als quals es poden derivar persones fumadores des d'altres àmbits del sistema sanitari i que requereixen tractaments especialitzats de deshabituació tabàquica.


Altres recursos

Si sou treballadors en actiu , la vostra empresa ha de tenir un servei de prevenció propi o ha de tenir contractat un servei de prevenció aliè. Qualsevol que sigui el cas, podeu adreçar-vos-hi ja que una de les funcions dels serveis de prevenció de riscos laborals és la promoció de la salut dels treballadors, que inclou l'ajuda a la deshabituació tabàquica.

Disposeu també d'una xarxa de Farmàcies sense fum en les quals el professional farmacèutic també us proporcionarà assessorament.

> Avís de seguiment del Covid-19 a Sitges

 

 

El coronavirus és un tipus de virus que circula entre els animals però alguns d’ells també poden afectar a éssers humans i poden causar problemes respiratoris que majoritàriament produeixen simptomatologia lleu.

El coronavirus SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones i que es va detectar per primera vegada el desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina. Majoritàriament, en un 80% dels casos només produeix símptomes lleus respiratoris. 

 

Més informació i recursos a:

> Tots els consells sobre el Coronavirus SARS-COV-2- Gencat

> Mesures que cal prendre amb els nens i nenes a casa