Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut pública

Prevenció del Mosquit Tigre

Decàleg de la prevenció

Mosquit TigreDegut al tipus d'hàbitat del mosquit tigre és imprescindible la col·laboració de tothom per controlar la seva proliferació. Normalment, el mosquit creix a prop de casa nostra, als jardins, terrasses, balcons, als horts,... on troba diferents recipients on pot posar els ous.

El més efectiu per controlar la proliferació del mosquit tigre és evitar la posta d'ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, eliminant els punts d'aigua on poden créixer.


Algunes mesures preventives

Eviteu la presència de recipients a l'exterior on es pugui acumular aigua (joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d'animals domèstics, piscines de plàstic, safarejos)

Utilitzeu la imaginació i retireu llocs petits del jardí o de la terrassa que es puguin omplir d'aigua, el Mosquit en té prou amb molt poca per reproduïr-se

Si trobeu aigua en un recipient a l'exterior, llenceu-la i poseu el recipient cap per avall perquè no es pugui tornar a omplir

Si es tracta de recipients que no es poden buidar o retirar, canvieu-los l'aigua dos cops per setmana

Eviteu acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguassos

Tapeu els forats dels troncs dels arbres omplint-los de sorra

Si marxeu de vacances, no deixeu recipients al jardí que es puguin omplir d'aigua

Si teniu fonts ornamentals i no estan engegades, eviteu que s'hi acumuli d'aigua

Si feu servir un repel·lent, apliqueu-vos-el només a l'exterior i durant el mínim temps necessari. No apliqueu repel·lents a criatures menors de dos anys

Parleu amb els vostres veïns a fi que tots feu el mateix


Com evitar les picades?

El mosquit tigre produeix un gran nombre de picades. Aquestes picades són molt molestes perquè produeixen, generalment, molta coïssor que dura diversos dies.

La millor manera de prevenir les picades és mitjançant mètodes mecànics utilitzant roba de màniga llarga i pantalons llargs.

Si voleu utilitzar un repel·lent d'insectes podeu adreçar-vos a la vostra farmàcia on us aconsellaran el més adient per les vostres necessitats.

Heu de tenir precaució en l'ús de repel·lents en nens molt petits. No el poseu a les mans perquè se les poden posar a la boca o als ulls. En general no l'apliqueu a la cara

Existeixen productes d'ús infantil

Llegiu les contraindicacions del producte abans d'aplicar-vos-el

 

Tractament de les picades

 • El tractament de les picades de mosquit tigre és el mateix que les de qualsevol mosquit
 • Renteu i desinfecteu bé la zona de la picada
 • Si us pica molt podeu aplicar algun producte per la coïssor
 • Si teniu una reacció molt forta consulteu el vostre metge
 • Heu de tenir en compte que les picades de mosquit tigre persisteixen durant bastants dies i són molt molestes

 

Col·laboració ciutadana

En el control de la proliferació del mosquit tigre és fonamental la col·laboració de tots els vilatans. Tanmateix, l'Ajuntament de Sitges porta, de manera coordinada, el control de diversos punts de la vila que poden ser receptacles dels ous del mosquit.

 • Controla les depressions del terreny per a que no acumulin aigua
 • Controla forats del arbres
 • Control sobre rieres seques per a que no quedin bassals d'aigua després de les pluges
 • Control dels embornals
 • Evitar forats als carrers que acumulin aigua durant dies
 • Evitar els bidons amb aigua de les obres
 • Control i neteja de fonts ornamentals
 • Control de residus i dependències municipals


Canals ciutadans

Contacteu amb l'Ajuntament de Sitges per informar de la detecció de focus de Mosquit Tigre o per fer arribar qualsevol suggeriment.

Els ajuntaments de Sant Pere de Ribes, Sitges i Vilanova i la Geltrú inicien conjuntament per segon any una campanya de prevenció i control de la proliferació del Mosquit Tigre. Aquestes accions estan coordinades a través de les regidories de Salut Pública dels tres ajuntaments, i són el resultat de les trobades de dos anys.

Les trobades neixen amb la idea de treballar conjuntament per a la planificació, control i seguiment de diferents accions que són d'aplicació més enllà de l'àmbit estrictament local, establint mecanismes protocol·laris, en cadascuna de les temàtiques sobre la qual s'ha treballat, agafant com a referent l'experiència del model vilanoví per a la seva posada en marxa.


Sobre el mosquit tigre

El mosquit tigre, Aedes albopictus, és un mosquit originari del sud-est asiàtic, on viu als forats dels arbres de les selves. Es tracta d'un mosquit de color fosc, quasi negre, amb unes bandes de color blanc platejat a les potes i una ratlla blanca al dors que va des del cap fins l'abdomen. És un mosquit petit, la seva mida oscil·la entre els 2 i els 10 mm.

El mosquit tigre és originari de les selves del sud-est asiàtic. Allà viu als forats del arbres on s'acumulen petites masses d'aigua. Des d'allà s'ha expandit per Europa i Amèrica segurament degut al transport de mercaderies.

A casa nostra colonitza llocs que li recorden el seu hàbitat natural com són bidons, gerros, plats de testos, o altres tipus de recipients que contenen petites quantitats d'aigua estancada.

El mosquit tigre va ser detectat per primera vegada a Catalunya l'any 2004 a Sant Cugat del Vallès. Des de llavors s'ha anat estenent per diferents municipis. L'octubre del 2006 es van identificar diversos exemplars de mosquit tigre a Sitges.

L'Aedes Albopictus és un mosquit molt àgil que normalment s'amaga a les zones ombrívoles. La seva activitat és bàsicament diürna i a l'exterior de les cases, encara que també el podem trobar dintre.

Té un radi de vol i d'acció relativament curt, d'uns 400 metres del lloc de cria com a màxim. Es mou a prop de la vegetació baixa, per això trobem picades bàsicament a les cames.

Només piquen les femelles, però produeixen un elevat nombre de picades, que són molt més doloroses que les dels mosquits autòctons.

Els grups de risc en front a les picades són principalment la gent gran i la canalla, però també a la resta de la població, ja que produeixen una important pèrdua de la qualitat de vida.

El mosquit tigre posa els ous a petites masses d'aigua estancada. La femella aprofita les proteïnes de la sang per a la formació dels ous, la resta del temps s'alimenta de líquids vegetals.

Posa els ous fora de l'aigua, però molt a prop d'aquesta, de manera que quan puja el nivell, degut a les pluges, l'ou queda submergit i eclosiona. Tanmateix, s'ha vist que no és necessari que plogui per a que l'ou iniciï el seu cicle.

No diposita mai els ous en aigües en moviment ni en superfícies o volums d'aigua grans, però si que ho fa en qualsevol lloc de petites dimensions que contingui aigua durant un mínim de 10 dies.

Amb l'augment de la temperatura a la primavera eclosionen els ous i surten les larves que en uns dies maduraran i donaran lloc als mosquits adults.

El període de màxima activitat del mosquit tigre és des de l'estiu fins la tardor. Amb l'arribada del fred moren adults i larves, i els ous queden inactius fins la primavera de l'any següent.