Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut pública

Cardioprotecció

cardio.jpg

 

Sitges Cardioprotegit i Saludable és un programa que preveu dotar la població de diferents recursos amb l'objectiu de minimitzar el temps de resposta en cas d'aturada cardíaca i reduir el nombre de morts sobtades.

 

Els objectius que persegueix són generar hàbits saludables entre la població infantil i adulta, millorar la qualitat de vida de les persones, associar valors de qualitat de vida al municipi de Sitges i iniciar un nou model de salut pública local.

L'Ajuntament de Sitges presenta el projecte Sitges Cardioprotegit i Saludable. Un programa que preveu dotar la població de diferents recursos amb l'objectiu de minimitzar el temps de resposta en cas d'aturada cardíaca i reduir el nombre de morts sobtades.

 

Mesures preventives

A banda d'incidir en els protocols d'actuació quan es detecta el problema, aquest nou programa a Sitges posa l'accent en les mesures preventives. Els objectius que persegueix són generar hàbits saludables entre la població infantil i adulta, millorar la qualitat de vida de les persones, associar valors de qualitat de vida al municipi de Sitges i iniciar un nou model de salut pública local.

Sitges Cardioprotegit i Saludable vol comptar amb la col·laboració de tots els agents socials del municipi tant a nivell individual com col·lectiu. La finalitat és assolir una xarxa de 1.200 voluntaris.

La Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona col·laboren en aquest projecte, en el que també hi participa l'Associació Espanyola contra la Mort Súbita (AEMS) amb la participació especial el Dr. Josep Brugada, assessor de l'AEMS i Cap de la unitat d'arrítmies i cardiologia esportiva de l'Hospital Clínic de Barcelona.

El projecte Sitges Cardioprotegit i Saludable preveu implantar un mínim de 15 aparells desfibril·ladors per a distribuir en hotels, restaurants, entitats o equipaments públics, i que se sumen als que ja es van posar en funcionament l'estiu passat a diferents platges del municipi.

DSC_0535.JPG

 

Espais públics amb desfibril·ladors

Prefectura de la Policia Local / Carrer de Samuel Barrachina

Mòdul de Socorrisme (Estiu) / Espigó entre la Platja de la Ribera i platja de la Bassa Rodona

Mòdul de Socorrisme (Estiu) / Platja de Sant Sebastià

Mercat Municipal / Avinguda d'Artur Carbonell

Escola Esteve Barrachina / Carrer de Rafael Llopart

Escola Miquel Utrillo / Camí de la Fita

Escola Agnès de Sitges / Carrer de Josep Irla

Escola Maria Ossó / Carrer de Ramon de Dalmases

 

A més, la voluntat és que els restaurants de Sitges s'afegeixin a la iniciativa oferint en les seves cartes el menú saludable. Els hàbits alimentaris o els circuits per a promocionar l'activitat física, són altres exemples de les activitats previstes.

Segons les estadístiques, actualment sobreviuen dues de cada cent persones que pateixen una mort sobtada al carrer. Es calcula que la instal·lació dels desfibril·ladors d'ús públic pot fer augmentar el percentatge de supervivència fins al 20 o 25%. Cada any a Catalunya perden la vida més de 3 mil persones per mort sobtada per aturada cardíaca que afecta persones de totes les edats i sexes. L'única manera efectiva de superar-la és amb l'ús d'un desfibril·lador abans que transcorrin els 10 primers minuts.


Objectius del projecte

  • Evitar morts evitables relacionades amb el cor
  • Generar hàbits saludables entre la població infantil, jove i adulta
  • Millorar la qualitat de vida dels sitgetans i els turistes i visitants
  • Associar valors de qualitat de vida amb la marca Sitges
  • Inici d'un nou model de salut pública