Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament informa de la localització a Sitges de l’espècie d’insecte bernat marbrejat

Foto del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Foto del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
L’insecte, una espècie invasora provinent d’Àsia, és inofensiu per a persones i animals, tot i que pot afectar cultius, horts i arbres fruiters i ornamentals. L’Ajuntament durà a terme avui el primer tractament fitosanitari per lluitar contra la propagació de l’espècie

L’Ajuntament de Sitges informa que s’ha detectat al municipi l’existència de l’espècie invasora bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys) un insecte exòtic d’origen asiàtic detectat a Europa per primera vegada el 2004 i que ja està provocant danys molt greus en cultius de determinades zones agrícoles del continent europeu. A Catalunya es va trobar inicialment a Girona el 2016 i des d’aleshores s’ha anat estenent per bona part del territori.

El bernat marró marbrejat és inofensiu per a persones i animals domèstics, tot i que tot i pot tenir grans afectacions en cultius, horts i arbres fruiters i ornamentals. El regidor de Serveis Urbans, Jaume Monasterio, ha explicat que “no tenim constància que l’insecte hagi causat encara danys en cultius o a l’arbrat dins el terme municipal, però malgrat tot cal estar alerta per impedir la seva propagació i que es converteixi en plaga”. Per aquest motiu, l’Ajuntament durà a terme avui dimecres 14 d’octubre de matinada un primer tractament fitosanitari, que es realitzarà en horari nocturn (de 23 a 5h) per minimitzar les molèsties als veïns i mitjançant un canó pulveritzador dirigit a arbres i matolls, que són l’habitat d’aquest insecte. 

Jaume Monasterio ha insistit en què “cal estar tranquils perquè l’insecte és totalment inofensiu i no afecta persones ni animals, tot i que pot resultar molest ja que durant la tardor i l’hivern es refugia dins els edificis, pel que es poden trobar dins els habitatges”.

En cas de localitzar individus de bernat marró marbrejat, l’Ajuntament recomana seguir les mesures preventives i de control del departament d’Agricultura i Pesca de la Generalitat:

  • Recollir periòdicament els insectes que es trobin a casa. Es pot fer mitjançant un aspirador. Un cop s’han capturat, si es pot, s’han de treure de l’aspirador i s’han de posar amb un pot amb aigua i sabó.
  • No s’han d’alliberar els insectes a l’exterior.
  • No són recomanables els tractaments amb insecticida a casa.
  • Instal·leu mosquiteres a les finestres, tapeu forats exteriors amb malla, etc.