Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per un Sant Joan sense incidències

La celebració de la nit més curta de l’any tradicionalment s’acompanya de fogueres, coets i petards que poden posar en perill tant les persones com l’entorn. Durant aquests dies la precaució i el sentit comú poden evitar possibles incidències.

Sitges es prepara per celebrar la revetlla de Sant Joan. Per a la celebració de la nit més curta de l'any és tradicional l'encesa de fogueres i l'ús de material pirotècnic, elements que poden crear situacions de risc.

Per evitar-les i gaudir d'una revetlla sense incidències s'han de tenir en compte diferents aspectes com el lloc on fer les fogueres, que mai s'han de situar a menys de 15 m de la façana de cap edificació, ni tampoc es pot fer foc als terrenys forestals, en una prohibició que es manté fins el 15 d'octubre, tal com indica la Generalitat.

Abans de muntar la foguera cal comprovar el pas de línies elèctriques o telefòniques, i que l'espai estigui net de bardisses o de materials inflamables. Al carrer, s'haurà d'habilitar un pas per als vehicles d'urgència i posar terra o sorra al paviment per evitar que es faci malbé.

Cal considerar també quins materials es cremaran. Han de ser materials que deixis brasa, sobretot de fusta. No es recomana cremar paper ni teixits, perquè el vent els pot enlairar. Tampoc es poden utilitzar bidons, llaunes o esprais, ja que poden explotar, ni pneumàtics ni plàstics, pels seus efectes contaminants.

Per encendre la foguera no es pot fer servir mai ni gasolina ni qualsevol altre líquid inflamable. Si fa vent, és millor que deixem la festa per un altre any, no la convertíssim en una tragèdia.

Els veïns que tinguin fogueres a prop de casa hauran de tancar les finestres i balcons, no fos cas que les guspires o algun coet perdut entressin en algun habitatge i provoquessin un incendi.

S'han de plegar els tendals de les terrasses i s'ha de respectar la distància de 15 metres respecte els cotxes aparcats. Per apagar les fogueres és important tenir a mà algun mitjà com galledes d'aigua, mànegues o extintors, entre altres. També s'ha de vigilar la foguera fins que quedi del tot extingida, i ruixar el caliu per evitar possibles accidents.

Es necessita un permís municipal  per situar les fogueres.
Des de la Policia Local es recomana que en cas d'emergència cal trucar al telèfon 112.


Consells sobre els petards

El sentit comú es un bon indicador en el moment de fer ús de coets i petards. Tot i això cal tenir en compte que és molt important no llençar-los dins de les cases, ni contra ningú, com tampoc s'han de guardar dins de les butxaques ni subjectar-los amb les mans. Tampoc es recomana encendre'ls dins d'ampolles, llaunes o totxanes, perquè amb l'explosió poden causar metralla. Cal seguir les indicacions i instruccions d'ús i manipulació de coets i petards, i encendre'ls sempre per l'extrem de la metxa.
Si un coet o petard no s'encén bé, s'ha d'esperar mitja hora i passat aquest temps remullar-lo amb aigua.


Seguretat alimentària

És important aplicar les normes bàsiques d'higiene en aquests aliments: netejar, separar, coure, refredar.

Cal remarcar que els consumidors també tenen un paper important en la seguretat del producte i en la prevenció de les toxiinfeccions alimentàries, des del moment de fer-ne la compra fins al moment de consumir-lo. S'ha de tenir en compte que la conservació de l'aliment sigui adequada fins al moment del seu consum.
 
Al Mercat Municipal de Sitges es poden comprar les tradicionals coques de fruita i llardons. Dimarts al matí, per a la vigília de Sant Joan, l'Associació de Paradistes del Mercat Municipal oferirà als seus clients una degustació gratuïta.


Més informació:

> Consells sobre les petards i les fogueres