Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

JORNADA TÈCNICA I DEBAT

Gestió de la sorra

per la sostenibilitat de les platges de Sitges

Divendres 15 de setembre / 10 h / Edifici Miramar

L'Ajuntament de Sitges organitza la jornada sobre la gestió de la sorra per la sostenibilitat de les platges, per veure quines son les millors solucions i accions per conservar i restaurar la sorra del litoral, mantenint els ecosistemes.

Durant la jornada es presentarà l'estudi tècnic sobre l’evolució temporal de la línia de costa i la regeneració de les platges de Sitges.

També es presentarà l'estudi cartogràfic dels fons marins de Sitges: batimetria, sedimentologia i hàbitats bentònics.
Durant la trobada es crearà un grup de treball, per estudiar i proposar les possibles accions a fer.

El perfil dels assistents és transversal i involucra des de tècnics municipals a representants de les administracions públiques, investigadors científics, entitats, empreses relacionades amb la gestió dels espais públics, així com els usuaris i les empreses del sector econòmic.

Inscripcions a través del formulari:


PROGRAMA:

 • 09:45 - Recepció i acreditacions

 • 10:00 - Inauguració i benvinguda a càrrec de Carme Gasulla, Regidoria d'Acció Ambiental i Transició Ecològica; Regidoria d'Urbanisme i Territori de l’Ajuntament de Sitges.

 • 10:15 – Dragatges de sorres en fons marí i el seu control mediambiental: els informes de compatibilitat amb
  l'estratègia marina. Amb Diego Fernández Sanz, Cap de Demarcació de Costes a Catalunya (Barcelona) i Sara Contel Martín (Coordinadora de la Demarcació de Costes a Catalunya

 • 10:30 – Presentació de l’estudi de la Cartografia dels fons marins de Sitges: batimetria, sedimentologia i hàbitats
  bentònics. Amb Miquel Canals Artigas, Director del Departament de Dinàmica de la Terra i de l'Oceà, UB - Universitat de
  Barcelona.

 • 10:45 – Estudi tècnic sobre l’evolució temporal de la línia de costa i la regeneració de les platges del terme municipal
  de Sitges. Amb Amadeu Déu, Technical Director, GEM Geociències i Exploracions Marítimes.

 • 11:00 – Platges, patrimoni de Sitges. Amb Oskar Stöber, President del Gremi d'Hostaleria de Sitges.

 • 11:15 – Espigons inflables: una solució innovadora i sostenible al repte de la gestió dels sediments de la costa. Amb Pere Andreu Ubach de Fuentes, PhD. Structural Analysis (UPC) & MSc. Construction Engineering & Management (MIT) & Enginyer de Camins, Canals i Ports (UPC), CIMNE - Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria

 • 11:30 – Del monitoratge a la gestió "intel·ligent" del sediment a les platges urbanes. Amb Jorge B. Guillén, Personal Investigador Sènior, ICM - Institut de Ciències del Mar.

 • 11:45 – Alternatives per a una adaptació costanera sostenible. Amb Agustín Sánchez-Arcilla Conejo, Director Laboratori d’Enginyeria Marítima, LIM/UPC.

 • 12:00 – Biodiversitat i gestió de la sorra a Vilanova i la Geltrú, Gemma Roset, cap de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

 • 12:15 – 13:00h Taula rodona, modera Imma Robert, Tècnica de Sostenibilitat, Ajuntament de Sitges. Amb Diego Fernández Sanz, Cap de Demarcació de Costes a Catalunya (Barcelona);
  Miquel Canals Artigas, Director del Departament de Dinàmica de la Terra i de l'Oceà, UB - Universitat de Barcelona;
  Amadeu Déu, Technical Director, GEM Geociències i Exploracions Marítimes;
  Oskar Stöber, President del Gremi d'Hostaleria de Sitges;
  Pere Andreu Ubach de Fuentes, PhD. Structural Analysis (UPC) & MSc. Construction Engineering & Management (MIT) & Enginyer de Camins, Canals i Ports (UPC), CIMNE - Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria;
  Jorge B. Guillén, Personal Investigador Sènior, ICM - Institut de Ciències del Mar;
  Agustín Sánchez-Arcilla Conejo, Director Laboratori d’Enginyeria Marítima, LIM/UPC;
  Jesús Coines Suñé, President de l’Entitat Biodiversitat Sitges;
  Gemma Roset, Cap de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

 • 13:00 - Cloenda de la Jornada. A càrrec de Xavi Garcia, tècnic de Medi Ambient.

Moderat per Imma Robert, tècnica de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sitges

Alguns dels temes que es tractaran seran:

Les accions ja desenvolupades en alguns municipis i estudiar quines solucions son les més adequades per la gestió del litoral i la sorra a les platges, la seva regeneració i conservació, tenim la màxima cura per l’entorn i la biodiversitat.

Es debatrà sobre els dragatges de sorra en fons marí i el seu control mediambiental i els informes de compatibilitat amb l'estratègia marina.

També es tractaran els espigons inflables, una solució innovadora i sostenible al repte de la gestió dels sediments de la costa.

Altres temes seran el monitoratge i la gestió "intel·ligent" del sediment a les platges urbanes; els esculls artificials per a la regeneració de les platges valencianes; i les alternatives per a una adaptació costanera sostenible.