JORNADA TÈCNICA I DEBAT
Gestió de la sorra
per la sostenibilitat de les platges de Sitges
L'Ajuntament de Sitges organitza la jornada sobre la gestió de la sorra per la sostenibilitat de les platges, per veure quines son les millors solucions i accions per conservar i restaurar la sorra del litoral, mantenint els ecosistemes.
Durant la jornada es presentarà l'estudi tècnic sobre l’evolució temporal de la línia de costa i la regeneració de les platges de Sitges.
També es presentarà l'estudi cartogràfic dels fons marins de Sitges: batimetria, sedimentologia i hàbitats bentònics.
Durant la trobada es crearà un grup de treball, per estudiar i proposar les possibles accions a fer.
El perfil dels assistents és transversal i involucra des de tècnics municipals a representants de les administracions públiques, investigadors científics, entitats, empreses relacionades amb la gestió dels espais públics, així com els usuaris i les empreses del sector econòmic.
Inscripcions a través del formulari:
PROGRAMA:
09:45 - Recepció i acreditacions
10:00 - Inauguració i benvinguda a càrrec de Carme Gasulla, Regidoria d'Acció Ambiental i Transició Ecològica; Regidoria d'Urbanisme i Territori de l’Ajuntament de Sitges.
10:15 – Dragatges de sorres en fons marí i el seu control mediambiental: els informes de compatibilitat amb
l'estratègia marina. Amb Diego Fernández Sanz, Cap de Demarcació de Costes a Catalunya (Barcelona) i Sara Contel Martín (Coordinadora de la Demarcació de Costes a Catalunya10:30 – Presentació de l’estudi de la Cartografia dels fons marins de Sitges: batimetria, sedimentologia i hàbitats
bentònics. Amb Miquel Canals Artigas, Director del Departament de Dinàmica de la Terra i de l'Oceà, UB - Universitat de
Barcelona.10:45 – Estudi tècnic sobre l’evolució temporal de la línia de costa i la regeneració de les platges del terme municipal
de Sitges. Amb Amadeu Déu, Technical Director, GEM Geociències i Exploracions Marítimes.11:00 – Platges, patrimoni de Sitges. Amb Oskar Stöber, President del Gremi d'Hostaleria de Sitges.
11:15 – Espigons inflables: una solució innovadora i sostenible al repte de la gestió dels sediments de la costa. Amb Pere Andreu Ubach de Fuentes, PhD. Structural Analysis (UPC) & MSc. Construction Engineering & Management (MIT) & Enginyer de Camins, Canals i Ports (UPC), CIMNE - Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria
11:30 – Del monitoratge a la gestió "intel·ligent" del sediment a les platges urbanes. Amb Jorge B. Guillén, Personal Investigador Sènior, ICM - Institut de Ciències del Mar.
11:45 – Alternatives per a una adaptació costanera sostenible. Amb Agustín Sánchez-Arcilla Conejo, Director Laboratori d’Enginyeria Marítima, LIM/UPC.
12:00 – Biodiversitat i gestió de la sorra a Vilanova i la Geltrú, Gemma Roset, cap de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
12:15 – 13:00h Taula rodona, modera Imma Robert, Tècnica de Sostenibilitat, Ajuntament de Sitges. Amb Diego Fernández Sanz, Cap de Demarcació de Costes a Catalunya (Barcelona);
Miquel Canals Artigas, Director del Departament de Dinàmica de la Terra i de l'Oceà, UB - Universitat de Barcelona;
Amadeu Déu, Technical Director, GEM Geociències i Exploracions Marítimes;
Oskar Stöber, President del Gremi d'Hostaleria de Sitges;
Pere Andreu Ubach de Fuentes, PhD. Structural Analysis (UPC) & MSc. Construction Engineering & Management (MIT) & Enginyer de Camins, Canals i Ports (UPC), CIMNE - Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l'Enginyeria;
Jorge B. Guillén, Personal Investigador Sènior, ICM - Institut de Ciències del Mar;
Agustín Sánchez-Arcilla Conejo, Director Laboratori d’Enginyeria Marítima, LIM/UPC;
Jesús Coines Suñé, President de l’Entitat Biodiversitat Sitges;
Gemma Roset, Cap de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.13:00 - Cloenda de la Jornada. A càrrec de Xavi Garcia, tècnic de Medi Ambient.
Moderat per Imma Robert, tècnica de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sitges
Alguns dels temes que es tractaran seran:
Les accions ja desenvolupades en alguns municipis i estudiar quines solucions son les més adequades per la gestió del litoral i la sorra a les platges, la seva regeneració i conservació, tenim la màxima cura per l’entorn i la biodiversitat.
Es debatrà sobre els dragatges de sorra en fons marí i el seu control mediambiental i els informes de compatibilitat amb l'estratègia marina.
També es tractaran els espigons inflables, una solució innovadora i sostenible al repte de la gestió dels sediments de la costa.
Altres temes seran el monitoratge i la gestió "intel·ligent" del sediment a les platges urbanes; els esculls artificials per a la regeneració de les platges valencianes; i les alternatives per a una adaptació costanera sostenible.