Carrers per al Sitges del demà
Participació ciutadana
L'Ajuntament de Sitges continua amb el procés de participació ciutadana amb una consulta per triar un estil de pavimentació per als carrers del conjunt històric i artístic de la vila.
Els carrers del nucli històric de Sitges s’aniran ajustant a la normativa tècnica actual d'accessibilitat a mesura que aquests espais requereixin intervencions que obliguin a aixecar el paviment.
Per tal de mantenir l’essència i la singularitat d’aquest nucli, l’Ajuntament exposa a la ciutadania tres propostes que compleixen la normativa tècnica actual per a la pavimentació dels dos primers carrers on s’hi ha d'actuar: carrer Carreta i Pau Barrabeitg.
LES TRES PROPOSTES
A
Forma: quadrat
Tonalitat: clara
Llamborda: formigó envellit
Vorada: pedra original
Vorera: pedra
B
Forma: rectangular irregular
Tonalitat: grisosa
Llamborda: formigó envellit
Vorada: pedra original
Vorera: pedra
C
Forma: rectangular
Tonalitat: gamma de grisos
Llamborda: formigó
Vorada: pedra original
Vorera: pedra
COM PARTICIPAR
Del 9 d'abril al 5 de maig
El pati del Miramar Centre Cultural exposa les tres propostes possibles, per tal que la ciutadania conegui de primera mà els materials i es faci una idea de com quedarien en els carrers. Aquest equipament té a disposició de la ciutadania butlletes per triar l’opció que es desitgi. A més, també es pot escollir la proposta desitjada als punts itinerants al carrer i a la web. Poden participar les persones empadronades a Sitges majors de 16 anys en data 31/03/2025.
Punts de participació
Podeu participar donant suport a una de les opcions de manera presencial, dipositant una butlleta dins una urna. Llocs:
- Miramar Centre Cultural, Davallada, 12
- Centre Formació d'Adults, Sant Honorat 26-28
- Casal d'Avis, Joan Maragall 40
- Ajuntament de Sitges, Pl. de l'Ajuntament s/n
- OAC / Nou 12
Punts itinerants
Podeu participar donant suport a una de les opcions de manera presencial en qualsevol dels punts itinerants, on hi haurà agents que assistiran els participants. Punts:
- 23 d’abril, al Cap de la Vila. De les 10 a les 13.30 h
- 24 d’abril, Sant Francesc, cantonada amb Espalter, d'10 a 13.30 h
- 24 d’abril, al Cap de la Vila, de les 16.30 a les 20 h
- 25 d’abril, al Mercat municipal, de les 16.30 a les 20 h
- 26 d’abril, a la Plaça de Catalunya, de 10 a 13.30 h
- 29 d’abril, Sant Francesc, cantonada amb Espalter, de 11.30 a 14.30 h
Mostres al Miramar
També podeu visitar les mostres de pavimentació en una simulació que trobareu al pati del Miramar - Centre Cultural.
CONTEXT DEL PROJECTE
Situació actual
El nucli històric de Sitges presenta diferents tipus de pavimentació, que en alguns casos no s’ajusta a la normativa i complica molt les reparacions que s’hagin de fer als serveis soterrats, com ara les xarxes d’aigües.
Objectius
Creació d'uns carrers amb pavimentació integrada al nucli històric, amb elements característics (pedra, iconografia pròpia), aptes per a l’accessibilitat de tothom (vianants, cotxets, cadires de rodes) i útils (millor recollida de pluvials, amb peces fàcilment reemplaçables quan s’hi ha de fer obra, amb registres de serveis alineats amb el carrer...).
Metodologia
A mesura que calgui fer actuacions en els carrers del nucli antic de Sitges s’aniran renovant els paviments, sempre atenent a l’especificitat de cada carrer, però ajustant-se a uns criteris comuns d’integració a l’entorn, ús de materials característics, accessibilitat i utilitat.
Extensió del projecte
S’entén com a nucli històric de Sitges la zona assenyalada al plànol en groc. En aquest espai s’aplicarien, prioritàriament, les directrius marcades en l’actuació del carrer de la Carreta. Aquest és el Conjunt Històric-artístic de Sitges delimitat el 13 de juliol de 1972 i incorporat al PEPPACS (Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic i catàleg de Sitges).
L'oportunitat del carrer de la Carreta
El carrer de la Carreta té problemes de clavegueram i recollida d’aigües pluvials i residuals que cal arreglar. L’Ajuntament de Sitges té un pressupost de manteniment anual de la xarxa que permet afrontar aquesta obra. Dins dels treballs que cal fer, s’aprofitarà que s’aixeca el carrer per pavimentar-lo de nou amb els criteris d’integració a l’entorn, accessibilitat i utilitat.
La definició d'aquesta via ha de mostrar el camí a seguir en futurs carrers del centre. Malgrat que tots els carrers no tindran exactament l’aspecte del carrer de la Carreta, aquesta obra sí que ha de servir per marcar un estil.
Criteris generals:
- Manteniment de l’espai de vorera, diferenciat de la calçada.
- Ús de la pedra natural, convenientment treballada per evitar relliscades.
- Tria de tonalitats clares.
- Creació de la plataforma única, amb recollida d’aigües.
- Generació d’espais geomètrics, per peces, fàcilment reemplaçables si s’ha d’obrir el carrer.
- Incorporació de símbols identitaris de Sitges o de cada carrer (dibuix a mig carrer).
- Eliminació de materials com l’asfalt, que generen calor.
En vídeo
Visioneu la presentació realitzada durant l'audiència pública del passat mes d'octubre, a càrrec de Maricel Televisió.
FAQ
Preguntes i respostes freqüents
1 El carrer de la Carreta mantindrà les voreres?
Sí, mantindrà l’espai diferenciat de la vorera, però amb una plataforma única amb la resta del carrer per fer-lo accessible i útil per a tothom. Això donaria compliment al Decret 209/2023 del Codi d’accessibilitat de Catalunya, que inclou els paràmetres per a una bona intervenció en els espais públics urbanitzats.
2 Tots els carrers seran iguals?
No, cada carrer es tractarà segons les seves particularitats, però sí que tots seguiran els criteris generals marcats per al carrer de la Carreta.
3 Quins seran els carrers afectats?
Els carrers afectats són els que estan inclosos dins del conjunt històric artístic de Sitges, format pel perímetre dels carrers de Sant Pau; Parellades; Àngel Vidal; Sant Damià; Rafael Llopart; Port de n'Alegre; Bernat de Fonollar i Passeig de la Ribera.
4 Quin procés tindran les obres?
Al carrer de la Carreta i Pau Barrabeitg ja han començat les obres de millora de les instal·lacions i el clavegueram, que és molt antic i genera problemes al veïnat. A mesura que s'acaben els diversos trams, s'hi posa una pavimentació provisional, a l'espera que el procés participatiu dictamini el paviment triat.
5 Quan es faran intervencions als altres carrers?
Les obres a la resta de carrers es faran a mesura que s’hi requereixi alguna millora important a la xarxa de pluvials o residuals.
6 Com es financen les obres?
Els treballs de millora de la xarxa d’aigües pluvials o residuals es financen amb una partida anual de l’Ajuntament de Sitges dotada amb 450.000 euros.
7 La nova pavimentació implicarà restriccions de trànsit de vehicles?
Els carrers del conjunt històric i artístic de Sitges ja són espais amb el trànsit rodat restringit. Les noves pavimentacions no comportaran automàticament restriccions, però Sitges està desenvolupant una zona de baixes emissions al nucli antic que afectarà el pas de vehicles a un nombre important d’aquests carrers.